Kultni filmovi Stanleyja Kubricka u Kinoteci

Kultni filmovi Stanleyja
Kubricka u Kinoteci

Shining

Shining

Filmovi s potpisom Stanleyja Kubricka

Do kraja travnja Kinoteka fokus svog kino-programa stavlja na opus američkog filmskog redatelja, scenarista i producenta Stanleyja Kubricka. Kubrick je poznat po nizu hvaljenih i kontroverznih filmova, različitim žanrovima, pomnom biranju tema, ali i tehničkoj perfekciji.  Donio je filmskom svijetu nekoliko apsolutnih remek-djela i filmskih klasika, a ostat će upamćen i kao redatelj ispred svog vremena. Ovotjedni  repertoar donosi neke od njegovih najpoznatijih naslova – Full Metal Jacket, Isijavanje, Lolitu i Barry Lyndon.

Full Metal Jacket je ratna drama Stanleyja Kubricka iz 1987. temeljena na romanu Gustava Hasforda. Naslov filma se odnosi na vrstu naoružanja koje koriste strijelci iz pješadije. Film prikazuje grupu američkih marinaca koji vode urbane bitke u Vijetnamskom ratu. Egzistencijalna konfuzija i tjeskoba počinje u kampu za obučavanje, s krvavim ishodom prije odlaska u Vijetnam. Full Metal Jacket gledamo u utorak, 17. travnja.

Full Metal Jacket

Full Metal Jacket

Full Metal Jacket

Full Metal Jacket

Remek-djelo modernog horora, prozvano “prvim epskim hororom” u povijesti filma Isijavanje (1980.), s Jackom Nicholsonom u glavnoj ulozi, nastaje po scenariju Stephena Kinga i Stanleya Kubricka,  u vrijeme kad je Kubricka već pratila reputacija jednog od najprovokativnijih i najintelektualnijih redatelja svoga vremena. Ovaj klasik horor žanra koji izaziva jezu i opsjeda gledatelja dugo nakon što završi njegov posljednji kadar ne propustite pogledati u srijedu, 18. travnja.

Shining

Shining

Kubrickova Lolita iz 1962., filmska adaptacija poznate novele ruskog pisca Vladimira Nabokova, jedan je od njegovih najkontroverznijih filmova, a u Kinoteci se prikazuje u četvrtak 19. travnja. Humbert Humbert (Mason) profesor je književnosti  i dolazi u gradić Ramsdale u New Hampshireu gdje namjerava provesti ljeto prije nego što ode raditi na koledž. U potrazi za smještajem dolazi do pansiona čija je vlasnica Charlotte Haze (Winters). Unatoč njenom nagovaranju Humbert nije siguran želi li ostati u pansionu, ali nakon jednog pogleda na Dolores (Lyon), Humbert se predomišlja.

Lolita

Lolita

Lolita

Lolita

Lolita

Lolita

U subotu, 21. travnja na kino-programu je Barry Lyndon, impresivna ekranizacija romana britanskog pisca Williama Makepeacea Thackerayja. Ovaj monumentalni, po mnogočemu jedinstven film kroz sudbinu Redmonda Barryja na svojstven način predstavlja poznatiredateljev mikrokozmos u kojem su ljudi tek nemoćni akteri kojima upravljaju nepoznate sile. Nakon što je prijevarom otjeran iz rodnog mjesta, mladi Barry (R. O’Neal) prijavi se u vojsku te postaje jedan od sudionika Sedmogodišnjeg rata. Ratne strahote navedu Barryja da dezertira i pronađe lagodniji način života. Neko vrijeme provodi kao kockar, a kad upozna lijepu lady Lyndon (M. Berenson), njegov se život naizgled bitno promijeni na bolje. Sve dok Barry ne shvati kako željenu materijalnu sigurnost može postići samo ako pribavi plemićku titulu.

Barry Lyndon

Barry Lyndon

Subotnja matineja rezervirana je za obiteljski pustolovni animirani film Leo Da Vinci: Misija Mona Lisa iz 2017. godine. Mladi Leo radi na izumima uz pomoć prijatelja Lorenza dok ih njegova simpatija Lisa obično promatra i podruguje im se. Vinciju život u gradu prolazi mirno, sve dok jednoga dana Lisinu kuću zahvati iznenadni požar te njena obitelj više ne može plaćati dugove. Da bi spasili Lisu od neželjene udaje za plemića, ekipa se upusti u avanturu pronalaženja blaga i sukobljavaju se s piratima uz pomoć Leovih genijalnih izuma.

Petak navečer donosi novo izdanje FonoKinoteke u sklopu kojeg nastupa legendarni zagrebački šansonijer i autor nekih od najprepoznatljivijih domaćih evergreena, Drago Diklić.

Barry Lyndon

Barry Lyndon

Svi filmovi iz redovnog programa prikazuju se od 20 sati, osim subotnjih matineja koje su na rasporedu u 11 sati. Cijena ulaznice za projekcije filmova izvan aktualne kino distribucije i za matineje iznosi 15 kuna, a cijena ulaznica za večernje projekcije filmova iz aktualne kino distribucije iznosi 20 kuna. Ulaznice je moguće kupiti na blagajni kina sat vremena prije projekcije ili online na ulaznice.hr.

Foto: Full Metal JacketIsijavanjeLolitua i Barry Lyndon

Učitati još
Zatvori