Filmovi koji će vas lansirati ravno u osebujnu i šarmantnu Španjolsku

Filmovi koji će vas lansirati ravno u
osebujnu i šarmantnu Španjolsku

Posljednjih tjedana uživamo u filmskim sadržajima koji nas vode u divnu sunčanu Italiju, Francusku i druge bajkovite destinacije. Međutim, ono što doista miriše na ljeto je španjolska kinematografija, prepuna vizualno dojmljivih prizora jedinstvene kulture i nerijetko popraćena odličnom glazbom i glumačkim izvedbama. Svijet je već zahvatila poprilična opsesija španjolskim TV serijama koje su postale pravi fenomen. Ove nedjelje pružite priliku jednom od ovih izvrsnih filmova koji će vas, iako nisu možda light tematike, odvesti ravno u bogati španjolsku kulturu!

Vicky Cristina Barcelona

Radnja prati konvencionalnu Vicky (Rebecca Hall), zaručenu s Dougom (Chris Messina), koja putuje u Barcelonu kako bi provela ljetne praznike u kući prijatelja svojih roditelja sa svojom nekonvencionalnom i prilično društveno otvorenom prijateljicom Cristinom (Scarlett Johansson). Upoznaju rastavljenog slikara Juana Antonija Gonzala (Javier Bardem) koji ih poziva da otputuju u Oviedo s njima i tu se naizgled romantična ljubavna priča zakomplicira…

Spanish Apartment (L’Auberge Espagnole)

Godinu dana nakon fantastične uloge u filmu Amelie, Audrey Tatou glumila je u još jednom popularnom filmskom naslovu. Priča prati Parižanina Xaviera koji, nakon primamljive ponude poslodavca, odluči nastaviti obrazovanje na fakultetu u Barceloni. Spletom okolnosti počinje živjeti u stanu u kojem žive i drugi strani studenti. Tijekom lude godine u Španjolskoj Xavieru se mijenja pogled na ljubav, prijateljstvo i svrhu života, a sve to kroz lude i šarmantne mladenačke avanture i kulise sunčane Barcelone.

The Way

Američko-španjolska drama donosi dirljivu priču u središtu koje je Camino de Santiago, slavna ruta koju prolaze hodočasnici i sve veći broj turista željnih jedinstvenih iskustva. Radnja filma vrti se oko oca Toma (Martin Sheen) koji putuje u Francusku nakon smrti svoga sina s kojim godinama nije razgovarao. Mladi Daniel (Emilio Estevez) stradao je na putu u Camino de Santigao zbog čega Tom odlučuje učiniti isto i na taj mu način odati počast. Na tom putovanju upoznat će brojne ljude koji će mu pružiti novu perspektivu na njegov odnos sa sinom i život, a tijekom filma pažnju kradu divni prizori španjolskih krajolika.

Volver

Na ovom se popisu moraju naći i dva filma Pedra Almodovara, zasigurno najslavnijeg španjolskog redatelja. Volver je još jedno njegovo izvrsno djelo u kojem naslovnu ulogu glumi Peneloe Cruz. Prožet španjolskom tradicijom, estetikom i mentalitetom film donosi pravi mozaik ove kulture koji upotpunjuje odličnom glazbom. Radnja prati Raimundu (Cruz), ženu koja živi u Madridu s kćeri Paulom i indiferentnim i naslinim suprugom Pacom. Radnja prati Raimundu (Cruz), ženu koja živi u Madridu s kćeri Paulom i indiferentnim i naslinim suprugom Pacom. Važnu ulogu u njezinoj svakodnevici igra sestra Paula koja radi kao frizerka, a budući da su njihovi roditelji davno poginuli, od obitelji im ostaje teta Paula koja još uvijek živi u malom selu i o njihovim roditeljima i dalje govori kao da su ovdje negdje. Kad Paula umre, Raimunda i njezina sestra odlaze u selo i neko vrijeme ostaju tamo, ali boravak u rodnom mjestu izvući će na površinu razne tajne iz prošlosti.

Belle Epoque

Jedan klasik španjolske produkcije u režiji Fernanda Trueba. Belle Epoque odličan je filmski spoj drame i komedije, a u pitanju je film iz 1992. godine. Osvojio je pozamašan broj nagrada, među kojima je i zlatni kipić za najbolji strani film. Radnja je smještena u Španjolsku u doba građanskog rata kad mladi Fernando po izlasku iz zatvora upoznaje Dona Malona. Stariji muškarac poziva ga na svoje imanje i vilu gdje će se razgovarati o aktualnim političkim i intelektualnim temama. Međutim, u divnoj vili žive i četiri kćeri Don Malona koje su upravo došle na odmor. Svaka sa svojim specifičnostima i u drugačijim životnim okolnostima i u baš svaku se Fernando zaljubljuje.

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori