Skandinavske serije i filmovi koje možemo odmah streamati

Skandinavske serije i filmovi koje
možemo odmah streamati

Američka kinematografija mainstream je koji prevladava u kino dvoranama i na streaming servisima – na njezine smo formule naviknuti, a zbog količine serija i filmova koji pristižu gotovo svakog tjedna, ista nas sve teže oduševljava.

Skandinavske serije i filmovi oduvijek su balansirali element mainstreama, pitke radnje, ali i europske, ponekad gotovo hladne estetike, kompleksne i intrigantne likove. U njima će uživati ponajviše ljubitelji kvalitetnih krimića, ali nisu rijetke ni hvaljene drame. Dobre su vijesti da su mnoge skandinavske serije i filmovi dostupni na Netflixu, Amazonu, HBO-u i Pickboxu servisima. Popisali smo nekoliko jako intrigantnih naslova koje možete odmah streamati.

Those Who Kill

Na Pickboxu je trenutno moguće pogledati dansku krimi uspješnicu ‘Those Who Kill’ odnosno ‘Den som draebar’ koja je u godinama nakon premijere dobila američki i nizozemski remake, ali originalna inačica ostaje najbolja. Pola godine nakon otmice 17-godišnje Julie s ulica Kopenhagena, detektiv Jan Michelsen jedini vjeruje kako je ona možda i dalje živa. U očajničkom pokušaju da spriječi zatvaranje slučaja, Jan istražuje sve dokumente te pronađe slučaj djevojke koja je prije 10 godina nestala pod sličnim uvjetima. Ubrzo otkrije nove dokaze zbog kojih policija dolazi do šokantnog otkrića i brojnih sličnih neriješenih slučajeva.

Quicksand

Netflixova serija ‘Quicksand’ snimljena je po istoimenom romanu. Švedska uspješnica donosi radnju oko pucnjave u školi u Stockholmu. Sumnjiči se Maja Norberg za ubojstvo svog dečka i najbolje prijateljice. Motivi koji se usput otkrivaju te sve što se događa kako se radnja dalje odvija, promijenit će vaše pretpostavke i zaključke za kraj više puta.

Beartown

Još jedna odlična švedska serija koja je nastala po romanu dostupna je na HBO GO-u. Roman ‘Beartown’ napisao je Frederik Backman, jedan od najpoznatijih švedskih autora koji je nedavno zasjeo na drugo mjesto najboljih knjiga 2020. godine svojim naslovom ‘Anxious People.’

Radnja serije odvija se u gradu Beartown koji polako nestaje među drvećem koje ga okružuje. Lokalni junak i bivša hokejaška zvijezda, Peter, vraća se u Beartown kako bi osnovao juniorski tim u hokeju i tako dao gradu još jednu šansu i bolju budućnost. Međutim, sva očekivanja i želje da Beartown ne nestane, pala su na dječake novog tima. Baš zato kad mladu zvijezdu momčadi optuže za zastrašujuće djelo, u gradu nastaje kaos koji pogađa sve njegove stanovnike.

Face to Face

Nagrađivani redatelj Christoffer Boe donosi još jednu izvrsnu dansku triler seriju ‘Face to Face’ odnosno ‘Forhøret.’ U središtu je priče policijski detektiv Rasmussen koji pokušava rasplesti sumnjivi slučaj djevojke koja je počinila samoubojstvo. Serija od samog početka donosi šokovita otkrića,a prvo je na redu činjenica da je preminula djevojka kći detektiva. Iz tog će razloga Rasmussen krenuti u ogorčenu potragu za tragovima koji bi mogli potvrditi da njezina smrt nije rezultat samoubojstva.

Reprise

Na Netflixu je dostupan još jedan norveški film ‘Reprise’ iz 2006. godine. U režiji Joachima Triera, film je bio kandidat za Oscara za najbolji strani film svojevremeno, a iako nije osvojio zlatni kipić, u prilog mu ide sijaset ostalih internacionalnih priznanja. Radnja prati Erika i Phillipa, bliske prijatelje koji istovremeno čekaju feedback o svojim romanima prvijencima. Međutim, kad Phillipova knjiga izađe, a Erikova je odbijena, Phillip je preplavljen pažnjom s kojom se ne zna nositi i ljudima koje nije očekivao u svojoj karijeri.

A White, White Day

Iako 2019. godine ovaj film nije ušao u utrku za Oscara kao kandidat Islanda, zaradio je pohvale publike zbog dirljive i psihološki teške radnje, a posebice estetike. Trenutno ga je moguće pogledati na HBO GO-u, a radnja je smještena u mali gradić u kojem lokalni šef policije (koji još uvijek tuguje za tragično preminulom suprugom) počinje sumnjati da je njegov sumještanin imao aferu s njegovom suprugom. Polako postaje opsjednut njihovim odnosom i potragom za istinom, a to će imati posljedice za sve one u njegovoj blizini.

Beyond

‘Beyond’ ili švedski ‘Svinalängorna’ još je jedna nagrađivana drama koju možete pogledati odmah na Netflixu. U glavnoj je ulozi Noomi Rapace (poznata i po izvedbi u originalnom filmu ‘The Girl With a Dragon Tattoo’) kao Leena. Vrijeme je Božića kad je ova žena primi poziv iz bolnice. Na telefonu je njezina majka kojoj je zdravstveno stanje izuzetno loše i želi vidjeti svoju kćer. Međutim, ovo je prvi put da će se vidjeti otkad je Leena postala punoljetna i nakon djetinjstva zbog kojeg još uvijek nosi sa sobom traumu.

A Man Called Ove

Na Amazon Prime Videu dostupna je još jedna ekranizacija romana Frederika Backmana, ‘A Man Called Ove.’ Knjiga je bila svjetski best-seller, a veliki je uspjeh ostvario i švedski film. Bio je nominiran za najbolji strani film i najbolju šminku i frizuru na Oscarima 2016. godine. Radnja se vrti oko Ovea, starijeg i ogorčenog muškarca koji svoje dane provodi gunđajući ili na grobu svoje žene. Međutim, kad se u njegovo naselje doseli mlada obitelj, Ove stvara jedno neobično prijateljstvo koje će mu možda promijeniti pogled na život koji živi.

Foto: Profimedia.hr, IMDb

Učitati još
Zatvori