Odgovori na sva goruća pitanja iz serije ‘The Crown’ koje morate otkriti

Odgovori na sva goruća pitanja iz serije ‘The Crown’ koje morate otkriti

Netflix svake godine lansira nekolicinu serija i filmova koji postanu preko noći popularni, ali jednako se brzo ‘ispušu.’ Puno je manji broj naslova koji i po nekoliko godina drže pažnju svoje publike, kao što to čini ‘The Crown’ – jedna od najuspješnijih Netflixovih serija uopće. Prije tjedan dana izašla je četvrta sezona u kojoj se prvi put provlače događanja vezana uz princezu Dianu. Upravo zbog recentnosti tih događaja, četvrta je sezona posebno interesantna, ali serija ‘The Crown’ nas je dosad više puta šokirala detaljima iz života članova kraljevske obitelji.

Odlučili smo na jednom mjestu okupiti sva goruća pitanja o tome što se zaista događalo, a što je fikcija.

Najšokantniji događaji iz serije i jesu li se zbilja dogodili?

  • Koliko se princeza Diana borila s poremećajima u prehrani?

U četvrtoj sezoni, serija ‘The Crown’ kratko otkriva da se princeza Diana borila s poremećajima u prehrani koji su počeli na početku njezinih zaruka s princom Chalersom. U slavnom intervjuu za BBC 1995. otkrila je da je bulimija počela nekoliko tjedana nakon zaruka, a trajala je desetak godina. “Moj mi je suprug stavio ruku na struk i rekao: ‘Oh, malo smo se udebljali, zar ne?’ Ta je izjava nešto probudila u meni. Kao i sve što se događalo s Camillom.”

  • Je li Diana zbilja znala za Charlesovu aferu s Camillom Parker Bowles?

Charles i Camilla upoznali su se 1970. godine. Iako su odmah razvili osjećaje, morali su prekinuti kad je Charles odlazio odslužiti vrijeme u mornarici. Prije nego što je saznala za njihovu aferu, princeza Diana bila je u dobrim odnosima s Camillom, ali kasnije je teško podnosila njezinu stalnu prisutnost u Charlesovom životu. Njihov zajednički ručak prikazan u seriji zbilja se dogodio. Princ Charles u odobrenoj je biografiji potvrdio da je njihova ljubavna afera započela 1985. godine.

  • Jesu li kraljevska obitelj zbilja skrivala kraljičine rođakinje u mentalnoj instituciji?

Jedna od najšokantijih priča u četvrtoj sezoni je ona o kraljičinim rođakinjama koje su bile zatvorene u mentalnoj bolnici u tajnosti, a koje otkriva upravo Margaret koja se i sama bori s psihičkim problemima. Događaj je istinit. Nerissa i Katherine Bowes-Lyon živjele su u instituciji u Redhillu zbog ozbiljnih motoričkih i mentalnih poteškoća. Budući da se tada na mentalne ustanove gledalo kroz stigmu, javnost to nikad nije doznala. Imale su tek 15 i 22 godine kad ih je obitelj Kraljice majke poslala u instituciji, a 60-ih godina prošoga stoljeća su lažno proglašene mrtvima. Gotovo da nisu imale posjetitelje većinu života koje su tamo provele. Kad je priča izašla u javnost kraljevska obitelj nije htjela komentirati.

  • Je li bivši kralj Edward zbilja kraljici dao pisma u kojima mu Charles priča o Camili?

U trećoj sezoni, serija ‘The Crown’ prikazuje nam relativno blizak odnos otuđenog Edwarda VIII. (kraljičinog ujaka koji je abdicirao) i princa Charlesa. Nekoliko dana prije svoje smrti, Edward je kraljici proslijedio pisma u kojima mu Charles navdno piše o njegovoj ljubavi za Camillu. Istina je da su Charles i njegov praujak bili vrlo bliski, kao i to da je kraljica posjetila Edwarda 10 dana prije njegove smrti. No, nikad nije pročitala Charlesova pisma jer pisma u kojoj je pisao bivšem kralju o Camilli navodno nisu ni postojala.

  • Jesu li Lord Mountbatten i Kraljica majka zbilja razdvojili Camillu i Charlesa?

Treća sezona u fokus stavlja razvoj Charlesove i Camilline ljubavne priče i tvrdi da su glavni protagonisti njihovog prekida bili Kraljica majka (Charlesova baka) i Lord Mountbatten (ujak princa Phillipa). Započinju pravu urotu protiv njihove veze, šaljući Charlesa u mornaricu, a Camillu u brak s Andrewom Parkerom Bowlesom.

Iako je istina da kraljevska obitelj prvotno nije preferirala Camillu zbog ljubavnih veza koje je imala iza sebe, povjesničari tvrde da Kraljica majka i Lord Mounbatten nikad nisu aktivno surađivali da ih prekinu jer ni sami nisu bili u dobrim odnosima.

  • Je li princ Philip varao kraljicu?

Serija ‘The Crown’ u drugoj sezoni u fokus stavlja nevjeru princa Philipa, a posebno aferu s Galinom Ulanovom i skandal Profumo. Iako u stvarnosti nema pravih dokaza o prevari, oduvijek je bio na glasu kao ‘ladies man’. Veza s Ulanovom bila je navodno samo jedna u nizu. Povezivali su ga i s TV zvijezdom Katie Boyle, glumicom Merle Oberon, autoricom Daphne du Maurier pa čak i princezom Alexandrom (kraljičinom sestričnom). Niti jedna od navodnih ljubavnica nikad nije potvrdila bilo kakvu aferu.

  • Je li kraljica zbilja zabranila princezi Margaret brak s Peterom Townsendom?

Istina je nešto drugačija od događaja koje prikazuje serija. Kraljica Elizabeta zbilja nije napravila iznimku za svoju sestru zbog niza političkih okolnosti i odnosa s engleskom Crkvom. Međutim, nije točno da je njih brak zabranila. Kraljica je uspjela s tadašnjim premijerom Anthonyjem Edenom osmisliti plan zahvaljujući kojem bi se princeza Margaret mogla udati za Townsenda, zadržati titulu i dobivati manji novčani iznos. Mogla bi živjeti u Velikoj Britaniji ako bi ju javnost podržavala (što nije bilo upitno jer je Margaret oduvijek bila glavna zvijezda u kraljevskoj obitelji).

Ipak, morala se odreći svojih prava na naslijeđe i bilo kakvih prava za svoju djecu. Navodno je to, a ne sama kraljičina zabrana, glavni razlog zašto je Margaret odustala od braka s Townsendom i udala se za Antonyja Armstrong-Jonesa,

  • Je li princ Philip dobro prikazan u seriji?

Široka lepeza povijesnih ličnosti prošla je kroz seriju, ali najveći misterij ostaje princ Phillip i njegova transformacija. U Netflixovom hitu često nije prikazan u najboljem svjetlu, ali brojni događaji vezani uz njega nistu točno prikazani u seriji.

Istina je, primjerice, da je imao teško djetinjstvo zbog čega je trpio njegov odnos sa sinom, princem Charlesom. No, Philip je i sam došao iz kraljevske obitelji i nikad nije imao problem s klečanjem ispred kraljice jer je to protokol koji je bo sasvim uobičajen. Točno je i da se borio da njegovo prezime Mountbatten postane službeno kraljevsko prezime kao i da je bio bijesan jer mu to nije uspjelo. Tu je i njegova povezanost s rastavom Eileen i Michaela Parkera.

U seriji princ Philip i njegov bliski prijatelj i tajnik putuju zajedno na kraljevskoj turneji, a Michael redovito piše pisma njihovom muškom klubu u kojima ih izvještava o skandaloznom i razvratničkom ponašanju. Eileen Parker i Michael zbilja su se rastali, ali pisma nikad nisu navedena kao dokazi. Sumnjivo je, ipak, što je kraljica ubrzo nakon skandala dala Philipu titulu princa zbog čega nikad nije morao svjedočiti u suđenju za rastavu Parkerovih.

Foto: Profimedia.hr, IMDb

Učitati još
Zatvori