‘Stela, poplava’ je predstava koju trebate pogledati

‘Stela, poplava’ je
predstava koju trebate pogledati

Sinoć, 4. svibnja 2019., odlučili smo subotnju večer provesti u kazalištu. Na red je napokon došla predstava o kojoj slušamo od sredine ožujka – Gavellina ‘Stela, poplava’.

Stela, poplava

Dramaturg, dramatičar i romanopisac Dino Pešut, nagradu ‘Marin Držić’ dobio je čak pet puta, pretposljednji za ‘Stelu, poplavu’. Režiju predstave potpisuje Selma Spahić, bosanskohercegovačka redateljica čije se predstave igraju u mnogim kazalištima u regiji.

Predstava donosi aktualan, zanimljiv, crnohumoran i na trenutke vrlo gorak prikaz disfunkcionalne obitelji, no i kazališta, novinarstva i općenito društvene i kulturne situacije u kojem briljira Jelena Miholjević u glavnoj ulozi bivše jugoslavenske glumačke zvijezde Stele.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je Stela-poplava-2.jpg

Predstava počinje dolaskom glumice Stele i njezine obitelji u Sarajevo na dodjelu nagrade za životno djelo. Iako joj dobivanje nagrade laska, okidač je to za preispitivanja života, odnosa i rada jer Stela dobiva nagradu za životno djelo u pedeset i drugoj godini. A sigurno namjerava dalje glumiti (sa i/ili bez honorara, kako smo i čuli s pozornice).

Situacija je pomalo bizarna jer dolaskom sina režisera iz Berlina, a koji je sa samo dvadeset i dvije godine osvojio Zlatnog medvjeda za režiju, kćerke zaposlene u Ministarstvu te dobrog obiteljskog prijatelja i partnera Drage koji je djeci očinska figura, svi problemi njihova odnosa izlaze na površinu. Suočeni sami sa sobom i međusobno, svi njihovi problemi, nezadovoljstva i frustracije postanu posve vidljivi. Večer kulminira pokušajem samoubojstva novinarke Ivane koja je Stelu došla intervjuirati.

Predstava analizira odnos majke i kćeri, majke i sina, edipovske komplekse, ljubavne odnose… Bavi se pitanjima: Je li nas obitelj izgradila i ohrabrila da budemo ono što jesmo, ili nas koči i suspreže? Možemo li oprostiti roditeljima, tj. majci i krenuti dalje? Kako izaći iz lošeg braka? Možemo li preživjeti urušavanje odnosa i želimo li ih graditi iznova?

Dino Pešut je napisao pametan, oštrouman, dinamičan tekst s elementima crnog humora, a u kojem će se velika većina i prepoznati.

Posebno su duhoviti trenuci ismijavanja celebrity novinarstva, Akademije dramskih umjetnosti, Ministarstva kulture, pa i samog kazališta Gavella. U predstavi nitko nije pošteđen.

Uz tekst Dine Pešuta zvijezda predstave svakako je glumica Jelena Miholjević. Jelena Miholjević u ulozi Stele, velike bivše-jugoslavenske glumačke zvijezde, umjetnice, posesivne majke i društveno angažirane osobe posve dominira pozornicom. Vulgarna, beskompromisna i sklona demistificiranju, njezina Stela je ego manijak, na granici histeriziranja i karikature, puna energije, strasti i sarkazma, bezobrazna i drska, ona skače po krevetu, baca se po podu, psuje, viče, urla!

Njezini odnosi su komplicirani, s djecom ima izuzetno zamršene odnose, a sina je ‘skoro upropastila’. No, svjedno ona je prikaz žene koja se izborila za sebe i ne dozvoljava da itko preko nje ili ‘njezinih’ hoda i gazi.

U predstavi glume još Tena Nemet Brankov, Filip Križan, Darko Stazić, Ksenija Pajić, Sven Šestak, Marko Petrić i Igor Kovač, od kojih su nas se Filip Križan u ulozi sina Maka i Ksenija Pajić u ulozi novinarke Ivane dojmili.

Redateljica: Selma Spahić
Dramaturginja: Bojana Vidosavljević
Scenograf: Igor Pauška
Kostimografkinja: Marita Ćopo
Autori glazbe: Alen i Nenad Sinkauz
Koreograf: Pravdan Devlahović
Oblikovatelj svjetla: Zdravko Stolnik
Likovna i tehnička kreacija krila: Miljenko Sekulić
Asistentica kostimografkinje: Lara Mahmuljin
Vizualni identitet predstave: Vanja Cuculić / Studio Cuculić
Fotografkinja: Ines Stipetić

Igraju:

Stela: Jelena Miholjević
Hana: Tena Nemet Brankov
Mak: Filip Križan
Drago: Darko Stazić
Ivana: Ksenija Pajić
Martin: Sven Šestak
Jakov: Marko Petrić
Senad: Igor Kovač

Inspicijentica: Ana Dulčić
Šaptačica: Ana Hanđal

U predstavi se koristi stroboskopsko svjetlo.

Predstava traje sat i 30, bez pauze.

Učitati još
Zatvori