Top 7 serija s najboljim soundtrackom

Top 7 serija s najboljim soundtrackom

Da bi serija bila vrhunska potrebno je više od zanimljive radnje, kompleksnih likova i neočekivanih plot twistova. Soundtrack ili pozadinska glazba je ono što dobru seriju čini nezaboravnom te nije rijetkost da određene scene serija pamtimo uprave zbog njene glazbe. Soundtrack daje atmosferu i emociju koju sami glumci ne mogu predočiti i upravo zbog toga je jedan od glavnih elemenata dobre serije. U nastavku donosimo sedam TV serija čiji je soundtrack toliko dobar da može biti dovoljan razlog za dodati ove serije na ‘to watch list’.

PEAKY BLINDERS

Britanska kriminalistička serija čija se radnja odvija  nakon prvog svjetskog rata, a u središtu su braća Shelby koji s pripadnicima bande Peaky Blinders i zarađuju novac sudjelujući u kriminalističkim aktivnostima vrlo je brzo izazvala oduševljenje gledatelje, ne samo svojom uzbudljivom radnjom već i snažnim soundtrackom koji savršeno naglašava karizmatične likove i napetu atmosferu 19. stoljeća. Johnny Cash, Arctic Monkeys i David Bowie samo su neki od izvrsnih izvođača koji se pojavljuju kao pozadinska glazba i vračaju nas u prošlost te Peaky Blinders stavljaju na vrh ove liste. Pjesma koju čujemo odmah u prvoj epizodi savršen je uvod u tamno i nasilno predgrađe Birminghama kojim vlada kriminal, a radi se Red Right Hand rock grupe Nick Cave and The Bad Seeds.

THE END OF THE F****** WORLD

Vraćamo se iz 19. stoljeća u sadašnje ovom mračnom komedijom u kojoj pratimo asocijalnog tinejdžera Jamesa koji svoje neobično ponašanje smatra rezultatom psihopatije i neobuzdanu sociopatkinju Allysu. Britanski humor, pamtljivi likovi i odlična glazba – ova serija ima sve što će je učiniti iznimno lakom za bingeanje preko vikenda. Iako se radnja odvija u modernom dobu, soundtrack nas vraća u glazbu 50-tih, 60-tih i 70- tih. Popularna retro pjesma Laughing On The Outside iz 1960. godine ponovno je postala trend nakon što se pojavila u prvoj epizodi serije u kojoj svjedočimo prvom susretu Jamesa i Alysse pri čemu James planira njeno ubojstvo. Uvrnuto, depresivno i humoristično – blues i R&B glazba poput Where Is The Love (The Monzas), Lonesome Town (Ricky Nelson) i I’m Sorry (Brende Lee) primarne emocije serije dovodi do punog izražaja.

GIRLS

Serija Girls ostala nam je u pamćenju po mnogočemu, ali definitivno se istaknula i svojim soundtrackom. Serija kao nijedna druga do tad, naučila nas je da stvari ne moraju biti idealne da bi funkcionirale, štoviše da je život itekako prljav, nesređen i problematičan i da je to sasvim u redu. Otvarale su oči generacijama djevojaka koje su ih počele gledati u delikatnim trenucima života, a uz to smo se i jako dobro nasmijale. A neke su nam se scene zauvijek urezale u pamćenje zahvaljujući glazbenoj pozadini pjesama kao što su I Love It (Icona Pop feat. Charlie XCX), Dancing On My Own (Robyn), Desperado (Rihanna), Here’s To Us i Anything Could Happen (Ellie Goulding) ili Fast Car (Tracy Chapman), samo su neki od favorita.

13 REASONS WHY

13 Reasons Why

Popularna serija koja je dobila mnogo kritika zbog načina na koji je prikazala osjetljivu temu mentalne bolesti i kontroverzne scene samoubojstva možda nije za svakoga i definitivno se neće naći na svačijoj  listi najboljih serija, ali malo tko se neće složiti da će se njen soundtrack  zasigurno naći na vašoj playlisti.  Veliki raspon muzike od popa, rocka pa sve do r&b-a i funka, daje seriji rollercoaster emocija, a popularna pjesma ili točnije cover Selene Gomez Only You koji se pojavljuje na kraju zadnje epizode, na YouTubeu ima impresivnih 60 milijuna pregleda.

STRANGER THINGS

Trenutno uvjerljivo jedna od najpopularnijih serija na Netflixu. Dok fanovi nestrpljivo  iščekuju 4. sezonu hit serije, mi ćemo se osvrnuti na genijalan soundtrack koji je toliko oduševio publiku da je objavljen i u obliku fizičkog CD-a. Glazba je inspirirana skladateljima i izvođačima iz 1980. kao što su Tangerine Dream, Jean-Michael Jarre, John Carpenter itd. Glavnu tematsku melodiju Stranger Things skladali su duo Kyle Dixon i Michael Stein elektroničkog benda Survive. Bazirana je na neiskorištenoj kompoziciji koju je skladao Stein. Melodija je prerađena kako bi se savršeno uklopila u mračnu i jezivu atmosferu serije. 2017. godine osvojila je Emmy nagradu u kategoriji Outstanding Original Main Title Theme Music.

BIG LITTLE LIES

Slikovni rezultat za big little lies series

Snimljena prema istoimenom romanu Liane Moriarty iz 2014. godine, serija je vrlo brzo doživjela velik uspjeh te je njen soundtrack zasjao na playlisti mnogih. Uvodna pjesma Cold Little Heart (Michael Kiwanuka) smatra se jednom od najboljih ‘intro’ pjesama ikad. Inspirirana je muzikom klasičnih britanskih bendova kao što su Pink Floyd i pjevačima poput Isaaca Hayesa.  Misteriozna i depresivna melodija koja teško izlazi iz glave jednom kada se posluša efeksivno oslikava maglovitu i emocionalnu atmosferu serije. River (Leon Bridges), Victim Of Love (Charles Bradley) te Straight From The Heart (Irma Thomas) samo su neke od senzibilnih soul i blues melodija koje su očarale slušatelje.

BREAKING BAD

Zadnja na našoj listi je serija koja je pokorila svijet i našla se na brojnim listama najboljih i najpopularnijih serija svih vremena. Breaking Bad je vrhunska serija sama po sebi, ali nezaboravljiva pozadinska glazba daje nam neke od najnapetijih i najzanimljivijih scena ikada. Oko 5 pjesama po jednoj epizodi, svaka je ukomponirana savršeno da uz kompleksne likove, intenzivnu radnju i izazovnu kinematografiju gledateljima ponudi emotivno putovanje za pamćenje. Jedna od fanovima omiljenih je Bad Finger – Baby Blue koja u savršenom stilu donosi srceparajuće finale serije. 

DR. HOUSE

Suvišno bi bilo prepričavati radnju ove serije, jer su zasigurno svi već upoznati sa sarkastičnim i bezobraznim ali genijalnim doktorom Gregoryjem Houseom koji se na malim ekranima pojavio 2004. godine. Poznata uvodna pjesma serije koja imitira zvuk kucanja srca – instrumentalna verzija Teardrop (Massive Attack), svima je ostala u pamćenju dugo i nakon emitiranje posljednje epizode. Osim tematske pjesme, ovu seriju obilježili su i odlični funk hitovi poput pjesme Petera Gabriela My Body Is A Cage te poznati klasik Sympathy For The Devil od Rolling Stonesa. 

Tekst: Leona Dubrović

Foto: Netflix, screenshot

Učitati još
Zatvori