Pogledali smo domaći serijal ‘Kolaži o laži’ kakav bismo bez problema mogli zamisliti i na Netflixu

Pogledali smo domaći serijal ‘Kolaži o laži’ kakav bismo bez problema mogli zamisliti i na Netflixu

Prošle je jeseni baš cijeli svijet brujio o dokumentarcu The Social Dilemma na Netflixu. Reakcije o filmu koji je raskrinkao društvene mreže i ogolio ih na jedinstven način nisu prestajale pristizati. Iako se vrti konkretno oko društvenih mreža, u srcu tog filma su istine, neistine, algoritmi, internet i društveni fenomeni današnjice.

The Social Dilemma nema konkretne veze s novom dokumentarnom serijom Kolaži o laži koja uskoro stiže na HRT. Međutim, upravo slično raskrinkavanje nekih kompleksnih pojava, a posebice istina i neistina, razlog su zašto ćemo od 25. srpnja gledati šest epizoda s potpisom Nebojše Slijepčevića, Judite Gamulin i Ree Rajčić.

Istine i laži u produkciji kakva pripada i na streaming platforme

Serijal Kolaži o laži uključuje šest epizoda koje komentiraju teme lažnih vijesti, virtualnih identiteta, teorija zavjera, oglašavanja, a istovremeno i granice interneta i društvenih mreža. U svakoj epizode pratimo interesantne protagoniste, od novinara kao što su Maja Sever i Robert Zuber preko satiričara Borne Sora do influencerica poput Izabele Rakonić i Elle Dvornik, te brojnih drugih stručnjaka za razna polja.

Dobili smo priliku pogledati dvije epizode u serijalu koji uskoro stiže na našu televiziju, a rezultat je bilo promišljanje, googleanje i proučavanje svega o čemu smo slušali. Jer upravo je to cilj Kolaži o laži – potaknuti nas da ponovno promislimo istinu i to koliko je ista u današnjoj šumi virtualnog prostora krhka. Kroz izuzetno aktualne teme kao što je, recimo, pandemija, epizoda nam servira jednu širu priču. Nadilazi ono što vidimo na društvenim mrežama ili portalima – zauzimanje jedne strane, i donosi, ili barem pokušava rasvijetliti, odgovore na pitanja kako, zašto, kad i gdje nastaje fenomen koji komentira.

Sami protagonisti serijala redom su osobe čije mišljenje uvijek volimo poslušati. Međutim, Kolaži o laži na televiziji će se, ne sumnjamo, istaknuti produkcijom. Dvije epizode bile su dovoljne da nam ovaj neobičan format, na kakav nismo naviknuli u domaćoj TV produkciji, odmah sjedne. Kombinacija dokumentarne forme, kamere koja prati naše protagoniste kao u realityju, izuzetno puno grafičkih informacija koje pomažu gledatelju u shvaćanju priče podsjećaju na dokuserije koje biste mogli zapaziti na Netflixu, HBO-u i ostalim velikim streaming platformama i produkcijama.

Serijal se počinje emitirati 25. srpnja, a svake nedjelje u 14 sati donosi jednu novu temu i slagalicu istine i laži iza iste. I dok je nedjelja rezervirana i za Lazy Sunday filmove za dozu eskapizma, Kolaži o laži tu su savršeni antidot koji će vas trznuti uz realnost koju živimo.

Foto: Kolaži o laži

Učitati još
Zatvori