Ovo su najbolji božićni filmovi svih vremena

Ovo su najbolji božićni
filmovi svih vremena

Sad je i službeno. Počeo je advent i krenulo je odbrojavanje do Božića. Pred nama su dani koji će biti ispunjeni do zadnjeg trena kako bi se potpuno pripremili za blagdane. Nakon što smo već počeli ukrašavati naše domove, uz svjetlost lampica zaželjet ćemo se omiljenih božićnih filmova. Svake godine jedva čekamo to razdoblje da se ušuškamo i prebacimo u blagdanski filmski mood. Ovo su najbolji božićni filmovi svih vremena koje smo se potrudili okupiti na jednom mjestu.

Čudo u 34. ulici

“Čudo u 34. ulici” filmski je crno-bijeli klasik, snimljen na temelju istoimenog klasika iz književnosti, a riječ je o djelu Valentine Davies. “Čudo u 34. ulici” simpatičan je i dobrodušan film koji je nostalgičan i sentimentalan i nemoguće ga je ne voljeti. Poruka filma je nada da ljudsko društvo u cjelini neće ustrajati u ciničnosti.

It’s a wondefrul life

“It’s a Wonderful Life” klasik je iz 1946. godine s divnim Jamesom Stewartom i Donnom Reed, a radnja filma govori nam o anđelu koji je došao zauzetom poslovnom čovjeku pokazati kako bi život izgledao da njega nema.

Gremlini

“Gremlini” su američka komedija s elementima horora iz 1984. koju je režirao Joe Dante, a scenarij napisao Chris Columbus. Glavne uloge tumače Zach Galligan, Phoebe Cates, Hoyt Axton i Polly Holliday. Radnja se odvija oko mladića koji dobiva neobično dlakavo stvorenje kao poklon, ali se isto pri dodiru s vodom razmnoži i stvori male, zle i destruktivne gremline. Film je zaradio 148,17 milijuna dolara u američkim kinima, zbog čega je bio 4. najkomercijalniji film 1984. godine. Po njemu je 1990. snimljen i nastavak, “Gremlins 2: The New Batch”. Za razliku od pitkijeg nastavka, prvi film je crna komedija čija je radnja smještena u doba Božića.

Sam u kući

Kevin McCallister (Macaulay Culkin) je dječak koji se s obitelji sprema na putovanje u Francusku gdje će provesti božićne blagdane. Užurbano spremanje u obiteljskoj kući ne dira previše Kevina koji ne uspijeva privući pažnju niti jednog člana obitelji. Naposljetku ostaje zaboravljen i sam u kući što isprva nitko ne primjećuje.

Tad na scenu stupaju Harry (Joe Pesci) i Marv (Daniel Stern), pljačkaši čija je specijalnost “olakšavanje” bogataša za vrijeme praznika. Na njihovoj listi je i kuća McCallisterovih, ali tu je isprva preplašeni Kevin koji ubrzo dolazi k sebi i priprema obranu svog doma postavljajući brdo zamki za neželjene goste.

Vilenjak

Na Badnjak prije mnogo, mnogo godina, jedna se beba uvukla u torbu Djeda Mraza punu poklona i igračaka, a da on to uopće nije primijetio. Odgajan kao vilenjak, Buddy (Will Ferrell) naposljetku ipak odrasta u čovjeka tri puta većeg i od najvećeg vilenjaka te uviđa kako se nikada neće uklopiti u život na Sjevernom polu. Ove godine Buddy odluči pronaći svoje pravo mjesto u svijetu, točnije – New Yorku. On uspije pronaći svoga pravog oca, Waltera (James Caan), koji se nalazi na listi zločestih Djeda Mraza, i desetogodišnjeg brata koji uopće ne vjeruje u djedicu s poklonima i vilenjake.

Buddy shvaća kako je njegov zadatak spasiti Božić za svoju obitelj, New York i cijeli svijet. Što su blagdani bez barem jedne prave obiteljske komedije, smještene u pripadajuće doba godine, te grad New York, koji je u našoj kolektivnoj svijesti prisutan i kao jedan od najbožićnijih gradova na svijetu.

Predbožićna noćna mora

Na popisu najboljih božićnih filmova, našao se i jedan animirani. Riječ je o glazbenom animiranom filmu iz 1993. koji je sniman tehnikom stop animacije. Film govori o stanovnicima Grada noći vještica (Halloween Town), na čelu s Jackom Skellingtonom, koji pokušavaju prekinuti monotoniju slavljenja Noći vještica novim praznikom, Božićem. “Predbožićnu noćnu moru” režirao je Henry Selick, animator koji se bavi tehnikom stop animacije. Film se jednim dijelom temelji na crtežima i pjesmi Tima Burtona koji je bio i koproducent filma, ali nije ga režirao kako se ponekad misli, iako je bio uključen u njegovo nastajanje.

Polar Express

Dječak napušta snažan, magični vlak vezan za dom Djeda Mraza u Sjevernom polu. Na putu će otkriti pravo značenje života, hrabrosti, prijateljstva i važnosti vjere.

Ova prekrasna božićna priča prvobitno je bila knjiga Polar Express iz pera Chrisa Van Allsburga.

Luda božićna zvona

Na Badnju večer prezaposleni Howard Langston (Arnold Schwarzenegger) nađe se u velikim problemima. Zbog čestog izbivanja iz kuće odlučio je odužiti se svojem sinu Jamieju (Jake Lloyd) nabavkom popularne igračke “TurboMan”. Skrušeni tata kreće u božićnu nabavku, ne sluteći da je potražnja za igračkom daleko nadmašila proizvodnju. Zamišljajući neutješno Jamiejevo lice, Howard se odlučno suprotstavlja svima koji mu stanu na put, baš kao i pravi TurboMan.

Kako preskočiti Božić

“Kako preskočiti Božić” je simpatičan obiteljski film nastao prema istoimenom romanu autora Johna Grishama. Luther (Tim Allen) i Nora (Jamie Lee Curtis) su odlučili bar jedne godine preskočiti Božić kako bi mogli otići na krstarenje Karibima. No ubrzo shvate kako preskakanje Božića i nije tako lako izvedivo.

Božićna priča

“Božićna priča” iz davne 1983. ostat će zauvijek na popisu najljepših božićnih filmova. Ako ste ga već pogledali, sada je idealno vrijeme da tijekom blagdana odvojite vrijeme za čitanje božićnih knjiga koje će vas nadahnuti.

Kako je Grinch ukrao Božić

Grinch je stvorenje koje obeshrabruje stanovnike Whovillea, osobito njihove komercijalne načine proslave Božića. Jednog dana odlučuje uništiti Božić jer je ukrao sve božićne darove. Međutim, Grinchov neustrašivi plan krene naopako kada susretne Cindy Lou Who. Film je nastao prema istoimenom romanu Dr. Seuss.

Love Actually

Zapravo ljubav (“Love actually”) film je iz 2003. godine koji donosi priču o osam parova koji se svaki na svoj način nosi sa svojim ljubavnim problemima tijekom tjedna prije Božića u Londonu, u Engleskoj. Film je postao ultimativni ljubavni klasik i sada se već tradicionalno gleda u ovo blagdansko doba. U ovom filmu se nalazi probrani glumački ansambl sastavljen od najboljih, uglavnom britanskih glumaca, među njima i provjerenih zvijezda romantičnih komedija, a na čelu svih svakako treba izdvojiti fenomenalnoga Billa Nighyja, koji je dobio glumačku nagradu Peter Sellers za komediju, nagradu udruženja losanđeleških filmskih kritičara i BAFTA-u za najboljeg sporednog glumca. BAFTA-u je osvojila i Emma Thompson, a oboje su dobili i ALFS Award.

The Christmas Chronicles

Filmski božićni kalendar mora početi onim pravim, kičastim božićnim filmom s Djedom Božićnjakom! Upravo je takav “The Christmas Chronicles” koji je dostupan na Netflixu, a nedavno je dobio i drugi dio. Radnja filma prati priču sestre i brata Kate i Teddyja Piercea čiji je božićni plan ‘uloviti’ Djeda Mraza, tj. snimiti ga, no njihov plan postane jedna od najluđih i najvećih avantura koju nikada nisu mogli niti zamisliti!

Scrooged

Inspiriran Dickensovom knjigom, “Scrooged” donosi priču o hladnokrvnom i ciničnom direktoru TV programa. Svojim je ponašanjem sve važne ljude u svom životu odgurnuo od sebe pa tako i ženu koju voli, Claire Phillips. Nakon što da otkaz svom zaposleniku, Franka počinju opsjedati duhovi koji ga žele natjerati da se osvrne na svoju prošlost i nauči iz grešaka.

About a Boy

Snimljen prema bestseller romanu Nicka Hornbya, ovaj film priča priču o neobičnom prijateljstvu 12-godišnjeg dječaka i samca koji u životu ništa ne radi zahvaljujući tantijemima koje dobiva od jednog božićnog hita svog oca. Međutim, kad se njegov život ispreplete s onim malog dječaka (Nicholas Hoult) i njegove problematične obitelji, više ne može nastaviti živjeti potpuno odvojeno od realnosti. Iako je ovaj film sadržajem nešto teži od ostalih filmova, u pitanju je jedna od nama najljepših filmskih priča. Kao i kod svih filmova Hugha Granta, sa sretnim je završetkom i bit će vam toplo oko srca.

Serendipity

‘Serendipity’ prati Jonathana Tragera (John Cusack) i Saru Thomas (Kate Beckinsale) koji se slučajno upoznaju u božićnoj groznici u New Yorku. Tijekom jedne večeri zajedno lutaju ulicama Manhattana, a čak si ne znaju ni imena. Kako se večer bliži kraju, moraju odlučiti hoće li ostati u kontaktu ili će zauvijek pamtiti jednu zanimljivu večer. Kad očarani Jonathan predloži razmjenu brojeva telefona, Sara se usprotivi i predlaže da se sudbina pobrine za njihovu budućnost. Ako im je suđeno da budu zajedno, kaže ona, pronaći će put jedno do drugoga.

Foto: imdb, unsplash

Učitati još
Zatvori