Oscars 2020: Dodjela ponovno bez voditelja, izdvojili smo sve što trebate znati o ključnoj hollywoodskoj noći

Oscars 2020: Dodjela ponovno bez voditelja, izdvojili smo sve što trebate znati o ključnoj hollywoodskoj noći

@TheAcademy

Zlatnim globusima u Hollywoodu je počela glamurozna sezona dodjela nagrada za najveća filmska ostvarenja. Osim zanimljivih govora dobitnika, danima se pričalo o ‘ubojitom’ uvodnom monologu voditelja Rickyja Gervaisa.

Taj scenarij na dodjeli Oscara nećemo gledati. Jučer je, naime,  izašla vijest kako će 92. dodjela Oscara biti bez voditelja drugu godinu za redom. Tako će najveća noć koja slavi uspjehe u filmskoj, glazbenoj i TV industriji u protekloj godini proći samo s kratkim prezentiranjem svake nagrade.

Tko će te nagrade osvojiti mnogi su već počeli spekulirati. Nerijetko se kaže da su Zlatni globusi svojevrsna najava dobitnika kipića. Ove će se godine u svakoj kategoriji voditi napeta utrka.

Izdvojili smo sve što znamo o ovogodišnjoj dodjeli Oscara.

@TheAcademy

Kad će se održati?

Iščekivana dodjela ove će se godine održati ranije nego ikad prije. Od nominacija nas dijeli tek nekoliko dana jer će biti objavljene 13. siječnja, dok će se sama dodjela održati 9. veljače.

Još jedna dodjela bez voditelja

Izgleda da dodjele Oscara kakve oduvijek poznajemo – s urnebesnim komentarima voditelja, svakojakim upadicama i njihovim iznenađenjima, odlaze u povijest. Već drugu godinu za redom neće biti voditelja. Nakon prošlogodišnjeg skandala s komičarom Kevinom Hartom, Akademija je odlučila dodjelu održati samo uz prezentere nagrada.

Osim činjenice da niti jedna renomirana zvijezda nije htjela voditi dodjelu (prisjetimo se, Hart je morao odustati od mjesta voditelja zbog starih homofobnih tweetova koji su isplivali), cilj je bio i skratiti dodjelu. Kritike su bile većinom pozitivne pa su isti koncept nastavili i ove godine.

@EltonJohn

Tko će nastupati?

Glazbeni nastupi na dodjeli nagrade Oscar najčešće nemaju pravila. Ponekad na pozornici gledamo sve nominirane u kategoriji za najbolju originalnu pjesmu, a ponekad tek dva izvođača. Službene obavijesti o glazbenicima još uvijek nema.

Šuška se da šansu za nominaciju pa tako i nastup imaju Beyonce za The Lion King, Elton John za Rocketman, Randy Newman za Toy Story 4 pa čak i Taylor Swift za neslavni mjuzikl Cats.

Mogu li Zlatni globusi predvidjeti Oscare?

Iako često imamo osjećaj da upravo prva svečana nagrada može predvidjeti dobitnike zlatnih kipića, Zlatni globusi nisu najbolji indikator novih oskarovaca. Na drugačiji se način glasa, a nije isti ni sastav žirija koji nagrade i dodjeljuje. Primjerice, 2018. godine filmovi Three Billboards Outside Ebbing, Missouri i Lady Bird trijumfirali su na Zlatnim globusima, ali potpuno podbacili na Oscarima.

Ipak, najviše se šuška o sljedećim filmovima i hollywoodskim imenima u četiri najvažnije kategorije.

Najbolji film

Ove je godine posebno napeta situacija u kategoriji za najbolji film. Prevladale su fantastične drame s elementima akcije pa i komedije. Trenutno su najjači kandidati za nominaciju i nagradu filmovi Parasite, Marriage Story, Once Upon a Time in Hollywood, The Two Popes, Ford v. Ferrari, Jojo Rabbit, The Irishman, Joker, Little Women, The Farewell, Uncut Gem i A Hidden Life. Jedan od favorita je i film ratne tematike 1917 koji je postao najveće iznenađenje na dodjeli Zlatnih globusa osvojivši nagradu za najbolji film i najboljeg redatelja. Iako je Netflixov The Irishman dramatično podbacio i ostao bez ijedne nagrade na Zlatnim globusima, još uvijek je jaki kandidat za Oscara.

Iako se čini da imaju nešto manje šanse, još uvijek su konkurentni i filmovi The Lighthouse, Us, Bombshell i Knives Out.

Najbolja glumica

Filmovi Judy, Little Women, Marriage Story, The Farewell i Bombshell donijeli su nam nevjerojatne ženske izvedbe. Renee Zellweger osvojila je Zlatni globus za izvedbu u dramskoj biografiji legendarne Judy Garland. Zellweger je svojom izvedbom obuhvatila najteži dio Garlandinog života, kad su na naplatu došle godine borbe s drogom i alkoholom. Međutim, Scarlett Johansson emotivnom je glumom u drami o rastavi braka, Marriage Story, oduševila publiku. Jednako je genijalna bila i mlada Saoirse Ronan u klasiku Louise May Alcott, Little Women. Favoritkinje su i
Awkwafina za film The Farewell pa i Charlize Theron za ulogu u Bombshell. Međutim, mnogi zaboravljaju na Lupitu Nyong’o koja je početkom godine razvalila ulogu u hororu oskarovca Jordana Peelea, Us.

Najbolji glumac

Jednako je teško predvidljiva i kategorija za najboljeg glumca. Ove su godine razvalili veterani poput Leonarda DiCaprija, Joaquina Phoenixa i Antonia Banderasa, ali i mlađi poput Tarona Egertona. Ne smijemo zaboraviti ni Adama Drivera u filmu Marriage Story. Phoenix je osvojio Zlatni globus za psihički tešku ulogu Jokera zbog koju je proživio potpunu fizičku transformaciju, a najveći je favorit i za nagradu Oscar.

Leonardo DiCaprio vjerojatno će ući u utrku za svoj drugi Oscar s Tarantinovim filmom Once Upon a Time in Hollywood. Mnogi nagađaju da će nominiran biti i Antonio Banderas za ulogu u španjolskoj drami Pain and Glory. Taron Egerton probio se filmom The Kingsman, a utjelovivši Eltona Johna u filmu Rocketman pobijedio je čak DiCaprija na Zlatnim globusima. Međutim, ne treba zanemariti niti Roberta De Nira zbog uloge u The Irishman, iako je na dosadašnjim dodjelama nagrada bio gubitnik.

@onceinhollywood

Najbolji redatelj

Pretpostavka je da bi se za nagradu za najboljeg redatelja mogli boriti Quentin Tarantino s filmom Once Upon A Time in Hollywood, Martin Scorsese sa svojim The Irishman, Sam Mendes s 1917, Greta Gerwig i Little Women, Tod Phillips za Jokera, Noah Baumbach za Netflixov Marriage Story, Lulu Wang s filmom The Farewell te Bong Joon Ho s najvećim filmskim iznenađenjem ove godine, filmom Parasite.

Upravo je Bong Joon Ho najveći favorit koji je izazvao pravu ludnicu svojim satiričnim trilerom o klasama u Koreji. Film Parasite mnogi smatraju remek djelom pa bi tako Akademija mogla upravo njega nagraditi. U utrku će vjerojatno ući Tarantino koji je posljednji put Oscara za najboljeg redatelja dobio 2010. godine pa bi 92. dodjela mogla biti i u znaku njegovog pop filma Once Upon A Time in Hollywood.

Ostala predviđanja

Za najbolji originalni scenarij većinom su favoriti Pedo Almodovar za dramu Pain and Glory te Noah Baumbach za Marriage Story. Međutim, nominirani bi mogli biti i Rian Johnson za Knives Out, Charles Randolph za Bombshell, Lulu Wang za The Farewell pa i Tarantino za Once Upon a Time in Hollywood.

Za nagradu za najboljeg sporednog glumca vjerojatno će se natjecati genijalni Timothee Chalamet u filmu Little Women, Jamie Fox za film Just Mercy, Tom Hanks, koji je na Zlatnim globusima dobio nagradu za životno djelo, za film A Beautiful Day in Neighborhood, Anthony Hopkins u Netflixovom The Two Popes i Brad Pitt u Once Upon a Time in Hollywood.

Laura Dern mogla bi ponovno osvojiti nagradu za najbolju sporednu glumicu kao što je osvojila na Zlatnim globusima za film Marriage Story. Nominaciju bi mogle zaraditi i Penelope Cruz za Pain and Glory, Scarlett Johansson za film Jojo Rabbit, Emma Watson za film Little Women, a po svojoj n-ti Oscar ponovno bi se mogla natjecati i Meryl Streep s filmom The Laundromat.

Druga nedjelja u veljači zasigurno neće biti dosadna!

Foto: Profimedia, Instagram, IMDb

Učitati još
Zatvori