Vlada hype oko novih horor filmova i serija, a trenutno ih možemo pogledati nekoliko jako cool

Vlada hype oko novih horor filmova i serija, a trenutno ih možemo pogledati nekoliko jako cool

Mnogi horor filmovi stari i po nekoliko desetljeća danas su neki od najboljih filmova uopće. Razvijali su se zajedno s kinematografijom, donosili na platno fascinantne nove zvučne ili vizualne efekte i dobili kultni status. Hororci danas kao da, nekad opravdano, a nekad ne, odmah padaju u kategoriju slabije produkcije. Osrednja gluma i već viđena radnja najčešći su razlozi zašto im velik dio publike ne daje šansu. Loših je primjera na bacanje, a većina novijih horora ima prosječnu ocjenu od 5 ili 6 na popularnom IMDb-ju.

Međutim, svakih par godina, pojavi se uzastopno nekoliko bombastičnih filmskih horor naslova. Oni koji često pokažu da su moderni hororci još uvijek sposobni šokirati i to sa zanimljivom radnjom, vrhunskim glumcima i pažljivo osmišljenim likovima i dijalozima. Ovo je proljeće donijelo baš takav moment – u kinu igraju dugoiščekivani nastavci već renomiranih i popularnih horor filmova, a na streaming servisima očekuju nas i uzbudljive hororične serije ili filmske trilogije.

A Quiet Place Part II

A Quiet Place je 2018. godine izazvao ogroman boom u svijetu ljubitelja horor filmova, ali i kod onih koji taj žanr inače ne preferiraju. Atipičan psihološki horor film s potpisom Johna Krasinskog (čije ostale super filmove iz srije pogledajte ovdje) oborio je rekorde gledanosti tad. Uspjeh se ponovioo i drugim nastavkom koji je nedavno stigao u kina. Priča se nastavlja nedugo nakon događaja iz prvog dijela u kojem smo upoznali mutirajuća čudovišta koja na najmanji mogući šum odmah napadaju smrtonosnom silom. Nakon smrtonosnih događaja kod kuće, obitelj Abbott se u sadašnjosti mora suočiti sa strahotama vanjskog svijeta dok nastavljaju svoj borbeni opstanak u tišini. Prisiljeni da se upuste u nepoznato, brzo shvate da stvorenja koja love zvukom nisu jedine prijetnje koje vrebaju izvan pješčane staze.

U nastavku filma glavnu ulogu ponovno ima Emily Blunt kao Evelyn Abbott, dok se njen suprug Lee Abbot (spoiler!), kojeg je utjelovio Emilyn stvarni suprug Krasinski, žrtvovao kako bi spasio obitelj. Evelyn se tako nastavlja boriti za preživljavanje sa svojom djecom Regan (Millicent Simmonds), Marcusom (Noah Jupe) i novorođenčetom rođenim na kraju originala.

The Conjuring 3

A Quiet Place je s vrha ljestvice najgledanijeg filma u kinima skinuo The Conjuring 3. Nakon što nas je prvi dio filma još 2013. godine uveo u jezive slučajeve kojima su se bavili stvarni ljudi, bračni par Ed i Lorraine Warren. Već je tad film ostvario fascinantan uspjeh i u box officeu zaradio više od 300 milijuna dolara, dok mu je budžet bio tek dvadesetak. Treći nastavak vodi nas u još jedan senzacionalni slučaj. Započinje borbom za dušu jednog mladića i odvodi ih daleko od svega što je bračni par Warren ikad prije vidioi. Prvi put u povijesti SAD-a, optuženik za ubojstvo kao obranu će navesti opsjednutost demonom. Ovaj film nastavlja vrtoglavi uspon zarade u kinima, nakon što su ista usred pandemije zjapila prazna i bilježila gubitke.

Iako je dobio miješane recenzije, neki ga smatraju iznenađenjem, a neki razočaranjem – jasno je da je The Conjuring 3 jedan od najvećih horora 2021. godine.

Spiral: From the Book of Saw

Darren Lynn Bousman režirao je i ovaj film pa je to ujedno četvrti u serijalu koji nosi njegov redateljski pečat. Očekivanja od Spirala bila utoliko veća zahvaljujući činjenici da su kao izvršni producenti sudjelovali tvorci originalne priče James Wan i Leigh Whannell. S Chrisom Rockom u glavnoj ulozi, napokon je tako stigao deveti nastavak u filmskoj franšizi Saw.

Spiral je smješten u svijet koji je obilježen jezivim postojanjem Jigsawa, antagonista opsjednutog poigravanjem ljudskom psihom i guranjem do samih granica izržljivosti. Film prati policijskog veterana Marcusa (odličan Samuel L. Jackson) koji je za karijere stekao popriličan ugled koji zajedno s detektivom Ezekielom Banksom (Rockom) i njegovim partnerom (Minghella), kreće u istragu ubojstva koje neopisivo podsjeća na strahovite Jigsaw zločine iz prošlosti.

Fear Street

Nakon što pogledamo sve prethodno opisane kino hitove, očekuje nas prava poslastica. Posebno za one koji su kao klinci ‘gutali’ horor teen romane autora R. L. Stinea i njegov kultni serijal knjiga Fear Street. Uskoro na Netflix stižu ekranizacije knjiga u tri dijela; prvi možemo očekivati već 2. srpnja, dok nastavci pristižu 9. i 16. srpnja.

Svaki je film smješten u drugačiji vremenski period – 1994., 1978. i, očekivano, 1666. godinu. Sinopsis koji je Netflix objavio zvuči poprilično intrigantno: “U 1994., grupa tinejdžera otkriva da su neobični i jezivi događaji koji proganjaju njihov grad veće generacijama možda međusobno povezani, a baš bi oni mogli biti sljedeća meta.”

Lisey’s Story

Više ne možemo na prste obje ruke nabrojati ekranizacije Stephena Kinga, ali trenutno se na Apple TV-u prikazuje jedna o kojoj strani mediji i gledatelji ne prestaju brujati. Zapravo nas to ni ne čudi – u filmu igraju redom izvrsni Clive Owen, Julianne Moore, Jennifer Jason Leigh i drugi.

Limitirana serija vrti se oko Lisey Landon čiji suprug Scott, slavni pisac, umire i za sobom ostavlja bogatu kolekciju spisa i materijala. Zadiranje u njegove priče, zapise i misli suočava udovicu s prošlošću koja će ju prodrmati do samog temelja, a posebno kad joj u život uđe manijakalni obožavatelj njezinog pokojnog supruga.

Foto: Screenshot, Netflix, IMDb

Učitati još
Zatvori