Precijenjeni filmovi 2021. i što pogledati umjesto njih

Precijenjeni filmovi 2021. i što
pogledati umjesto njih

Redovito vam donosimo filmske preporuke i slažemo maratone izvrsnih filmskih naslova kojima možete zaokružiti radni dan ili uživati vikendom. U rubrici Lazy Sunday, koja izlazi svake nedjelje, možete pronaći nekolicinu tematskih lista s komedijama, trilerima, krimićima i drugim žanrovima koje volimo gledati pa inspiracije za uživanje u filmu ne nedostaje. Posljednjih tjedana sve vrvi od lista najboljih filmova 2021. godine i onih najuzbudljvijih koji dolaze tijekom narednih mjeseci. Međutim, iako smo protekle godine imali zaista dugačku listu hvaljenih naslova, bilo je i onih koji nas nisu ostavili bez teksta, iako se o njima neprestano pričalo. Kako bi vam uštedili vrijeme ove nedjelje, odlučili smo se prisjetiti filmova koji su, po našem, ali i mišljenju brojne publike, jednostavno precijenjeni.

Nisu nužno loše kvalitete ili produkcijske vrijednosti, ali s obzirom na hype koji su stvorili posljednjih mjeseci, ostali smo relativno ravnodušni nakon gledanja. Za svaki od ovih precijenjenih filmova, izdvojili smo alternativnu preporuku koja bi vas, s druge strane, mogla poprilično ugodno iznenaditi.

Red Notice

Red Notice bio je jedan od najiščekivanijih filmova 2021. godine. Imao je sve što se očekuje od uspješnog blockbustera, iako se prikazivao na Netflixu – tri ogromne zvijezda u glavnim ulogama (Dwayne The Rock Johnson, Ryan Reynolds i Gal Gadot) i dozu akcije koja je djelovala obećavajuće. Film je svakako privukao pažnju publike i nije najgore filmsko ostvarenje ovih glumaca, ali jednostavno nije opravdao očekivanja. Dijalog zvuči vrlo poznato i odveć klišejizirano, kinematografija nije uzbudljiva, a izvedbe glavnih likova ponajviše su razočarale. S obzirom da su Reynolds, Johnson i Gadot svoje najupečatljivije uloge ostvarili upravo u akcijskim filmovima, publika i kritičari očekivali su uvjerljivije i karizmatičnije likove.

Umjesto toga pogledajte: Indiana Jones: Raiders of the Lost Ark

Prvi film u legendarnoj franšizi u režiji Stevea Spielberga postao je jedan od najslavnijih avanturističkih filmova uopće. Oduševit ljubitelje pustolovne akcije i starijih filmova. Radnja prvog dijela upoznaje nas s Indianom Jonesom (Harrison Ford), stručnjakom za arhelogiju i tajanstvene pojave povezane s njom. Na službeni poziv vlade Indiana Jones putuje u Kairo u potrazi za skrivenim kovčegom koji sadrži Deset Božjih zapovijedi. Međutim, on nije jedini u potrazi za kovčegom, štoviše, mora se suočiti drugim agentima koji imaju upravo suprotne namjere zbog kojih traže kovčeg. Napet, uzbudljiv i prepun odličnih glumaca – film vas neće razočarati.

Black Widow

Marvelov film Black Widow bio je dugoiščekivan u filmskoj industriji, a posebno među publikom koja takve filmove preferira. Scarlett Johansson vratila se u ulozi kojom je u prethodnim Marvelovim filmova zaradila brojne pohvale i sve je intrigiralo kako će nas Marvel upoznati s pozadinskom pričom njezinog lika. Međutim, mnogi su ipak ostali razočarani filmom, kako publika, tako i filmski kritičari. S vrlo slabo raspisanim dijalogom i neznatnim razvojem Yelene Belove kao lika, gledatelji su se morali osloniti na glumačke izvedbe i akcijske scene. Međutim, Scarlett Johansson nije briljirala pa je tako jedini pozitivni aspekt filma postala Florence Pugh koja već nekoliko godina niže zaista izvrsne uloge. Ono što je trebao biti filmski spektakl o Marvelovoj poznatoj junakinji pretvorilo se u osrednju superhero priču.

Umjesto toga pogledajte: Le Femme: Nikita

Baš kao Black Widow, Nikita u središte stavlja prominentan ženski lik i napete akcijske scene, ali i odličnu triler priču. Film je režirao Luc Besson, kultni francuski režiser kojem je Nikita jedan od najuspješnijih filmova. Glavnu ulogu igra Anne Parillaud, a radnja prati mladu kriminalku koja je osuđena na doživotan zatvor zbog ubojstva policajca za vrjeme oružane pljačke. Međutim, u vladi imaju drugi plan pa tako lažiraju njezinu smrt i zaposle je kao profesinalnog ubojicu. No, niz komplikacija tek slijedi dok Nikita pokušava uskladiti privatni i profesionalni život, a na putu je i misija koja će sve poljuljati.

Free Guy

Free Guy je bio jedan od filmova kojem smo se posebno veselili – u njemu glume Ryan Reynolds i Jodie Comer, kao i zvijezda serije Stranger Things Joe Keery. Ideja je bila vrlo intrigantna – Guy (Reynolds) je čovjek koji radi u banci koji ne shvaća da uopće nije čovjek nego lik u video igrici. Razvija je Antwan (Taika Waititi) koji je sve ukrao od ambiciozne Millie (Comer) i njezinog prijatelja Keysa (Keery). No, iako su glumačke uloge bile zadovoljavajuće, film je jednostavno ostavio nevjerojatno osrednji dojam. Plitkog razvoja likova, s relativno slabim akcijskim scenama i već viđenim spletkama, Free Guy ćemo pamtiti kao film s izvrsnom idejom i jako lošom izvedbom. Pogledat ćete ga, ali osjećat ćete se kao da ste mogli to vrijeme iskoristiti na puno bolji način.

Umjesto toga pogledajte : The Truman Show

Snimljen je više od 20 godina ranije, ali radnjom pomalo podsjeća na prethodno navedeni flop i jedan je od najboljih filmova svih vremena. Sve se vrti oko Trumana Burkbanka (Jim Carrey) koji živi sasvim običan život. Odlazi na posao, ima prijatelje, suprugu i rutinu. Međutim, ne zna da je njegov život zapravo reality TV koji se prikazuje u cijelom svijetu 24 sata dnevno. Mjesto u kojem živi cijeli svoj život zapravo je ogroman TV set, a kako se približava trideset godina njegova prikazivanja, Truman polako počinje uočavati sumnjive i nelogične stvari u sovm životu koje ga nagnaju da otkrije istinu.

The Woman in the Window

novi-filmovi-2021.-2022.-Woman-on-the-Window

Kao vjerojatno najveće razočaranje godine mnogi će navesti upravo ovaj film koji je premijeru imao u svibnju na Netflixu. Snimljen po bestselleru A.J. Finn, The Woman in the Window kao filmsku inačicu priče dugo smo iščekivali. Amy Adams glumi Annu Fox, ženu koje je u vječitoj borbi sa svojim izraženim strahovima koji joj definiraju život. Njezini se dani počnu svoditi na promatranje okoline i susjeda i tako postaje svjedokinjom brutalnog ubojstva. Međutim, najveći misterij ovog filma nije priča koju donosi, već kako je ovako talentirana filmska ekipa s Joeom Wrightom kao redateljem i glumcima poput Amy Adams, Julianne Moore i Garyja Oldmana uspjela toliko zabrljati? Film podsjeća na relativno jeftini slasher koji postaje lošiji iz minute u minutu pa tako i intrigantne izvedbe koje plijene pažnju u prvoj polovici filma u drugoj potpuno padaju u vodu. Rasplet radnje na posljetku je potpuno bezvezan, štoviše, očekivan i baš kao što je slučaj s filmom Free Guy – jednostavno ćete se osjećati ravnodušno prema svemu što ste vidjeli.

Umjesto toga pogledajte: Rear Window

Vjerojatno najsličniji film koji smo mogli pronaći, ali neusporedivo bolji. Hitchcockov Rear Window prati Jamesa Stewarta, čovjeka koji je ozlijedio nogu zbog čega dane provodi u svoj stanu. Već se dosađuje kad iz susjednog stana čuje vrisak, a zatim i niz okolnosti koje upućuju da se nešto vrlo loše dogodilo. Radnja je, dakle, skoro identična filmu The Woman in the Window, ali napetost i rasplet oduševit će ona kojima je film novijeg doba ostao u sjećanju kao razočaranje.

The Many Saints of Newark

U režiji Alana Taylora, ovaj film istražuje rane godine i odrastanje zloglasnog vođe mafije Anthonyja Soprana u jednom od najburnijih razdoblja povijesti Newarka. Smješten u šezdesete godine u vrijeme rasnih nereda, Anthony se suočava s izazovima nakon što se suprotstavi vladavini DiMeo kriminalnoj obitelji. Važnu ulogu ima i Dickie Moltisanti iz Soprano bande, čiji je utjecaj na tinejdžera Anthonyja imao veliku ulogu u njegovoj kasnijoj ulozi kao moćnog bossa Newarka. Glavnu ulogu (mladog Tonyja) tumači sin Jamesa Gandolfinija (Tony Soprano) koji mu nevjerojatno sliči, a bio je to razlog više zašto su fanovi bili uzbuđeni. Međutim, film nije opravdao očekivanja s obzirom na hype koji je izazvao. Imao je miješane recenzije i relativno lošu zaradu u kinima, a glavni je problem što se pretjerano oslanja na popularnost serije, a premalo na kvalitetu filmske priče koja jse jednostavno razlila i izvedbe.

Umjesto toga pogledajte: Goodfellas

Šanse da još niste pogledali ovaj gangsterski klasik su vrlo male, ali film vrijedi i iznova pogledati u dobrom društvu. U pitanju je filmski vrhunac redatelja Martina Scorsesea u kojem glume njegovi glumački miljenici – Joe Pesci i Robert De Niro. Proglašen je jednim od najvažnijih filmskih ostvarenja ikad, a redatelju je uspjelo prikazati život jednoga gangstera od početka pa gotovo do kraja, od uvodnih susreta koji nalikuju prvoj ljubavi do gorkih razočaranja kakva može donijeti samo pripadnost mafijaškoj organizaciji.

Foto: Profimedia.hr, IMDb

Učitati još
Zatvori