Kultni filmovi koje od sada možete gledati na Netflixu

Kultni filmovi koje od sada možete
gledati na Netflixu

Scarface

Od filma Platoon, preko filmova Fear and Loathing in Las Vegas, Monty Python and the Holy Grail, Scarface, Netflix u lipnju u svojoj ponudi donosi cijeli niz kultnih filmova. Izabrali smo njih nekoliko s kojima bih započeli ovaj filmski mjesec, a nastavak je vaš izbor…

Platoon

Američki filmski redatelj Oliver Stone sudjelovao je u vijetnamskom ratu i dobio odličja za hrabrost. Ovaj film opisuje doživljaje manje vojne postrojbe u ratu za koji Stone drži da je bio velika američka pogreška. Zbivanja pratimo kroz neku vrstu “dnevničke” ispovijedi mladog dobrovoljca (C. Sheen) koji će tek na licu mjesta shvatiti koliko je njegov idealizam bio naivan i koliko je taj rat strašan. Kako se nižu ratni okršaji, tako se mladi vojnik suočava i s naličjem rata – drogom koju vojnici uživaju i bezrazložnim nasiljem nad civilnim stanovništvom.

Te 1967. rat je blizu kambodžanske granice poprimio apokaliptične dimenzije. Mladić je rastrgan između utjecaja dvojice nižih časnika, hladnog i okrutnog profesionalca (T. Berenger) i “humanista” (W. Dafoe) onoliko koliko se to u ratu uopće može biti. I zbog hiperrealizma kojim je rat prikazan, ali i zbog snažne osude rata, film je dobio četiri Oscara: za najbolji film, režiju, zvuk i montažu.

Hitchhiker’s Guide to the Galaxy

Avantura glavnog junaka Arthura Denta (Martin Freeman) počinje kada otkrije da je njegov prijatelj Ford  zapravo izvanzemaljac. Pošto mu Ford priopći kako će uskoro biti propast svijeta, te da se život može bez problema nastaviti i izvan Zemlje, Arthur se ukrcava na prvu svemirsku letjelicu. Za sretan put dobija knjigu koja će mu biti od velike pomoći na intergalaktičkom putovanju.

Jay and Silent Bob Strike Back 

Scenarist i režiser Kevin Smith, koji često ubacuje Jaya i Silent Boba u svoje filmove kao sporedne uloge, ovoga puta napisao je komediju koja u centru pažnje ima upravo njih dvojicu.

Jay (Jason Mewes) i Silent Bob (Kevin Smith) su dvojica besposlenih prijatelja iz New Jerseya po čijim dogodovštinama se radi popularni strip. Kada saznaju da se po stripu snima visokobudžetnim film bez njihovog pristanka ili kompenzacije, njih dvojica kreću u Hollywood kako bi sabotirali snimanje. Usput susreću majmuna, časnu sestru (Carrie Fisher), glumačku ekipu filma “Scoo be do”, grupu privlačnih djevojaka koje ih ikoriste za pljačku dijamanata i jednog rendžer

Fear and Loathing in Las Vegas

Strah i prezir u Las Vegasu, filmski je vrtlog s pomaknutom, drogom ispunjenom pričom i nabrijanom glazbenom rock & roll podlogom koju čini sve od Wayna Newtoa i Toma Jonesa do Combustible Edisona i Dead Kennedysa. Zvjezdana glumačka postava savršeno upotpunjuje glavne uloge, a spomenimo Harryja Deana Stantona, Gilliamovu omiljenu Katherine Helmond, Flea, Cameron Diaz, Ellen Barkin, Christinu Ricci, Garyja Buseyja, Lylea Lovetta i ostale.

U ovoj žestokoj ekranizaciji knjige Huntera S. Thompsona novinar Raoul Duke (Johnny Depp) odlazi u Las Vegas izvještavati s motociklističke utrke, a sa sobom vodi odvjetnika, dr. Gonza (Benicio Del Toro). Godina je 1971. i Duke i Gonzo su na putu prema Gradu grijeha, s uplašenim autostoperom (jedva prepoznatljiv Tobey Maguire) i prtljažnikom punim droge, koju neprestano uzimaju.

Depp je briljantan kao Duke, Thompsonov alter ego, a Del Toro je divlji u ulozi ludog odvjetnika. Redatelj Terry Gilliam, čarobnjak kompleksne, bizarne vizure dao je svojoj kreativnosti na volju u stvaranju svijeta drogeraške izmaglice u kojem žive Duke i Gonzo. 

Strah i prijezir u Las Vegasu

Monty Python and the Holy Grail 

Komedija o vitezovima u potrazi za Svetim Gralom postala je suvremeno filmsko čudo o traganju za smislom života u kaosu sedamdesetih inastala iz pera vitezova britanskog humora sedamdesetih: Johna Cleesa, Terryja Gillliama, Erica Idlea, Grahama Chapmana, Terryja Jonesa i Michaela Palina.

Kralj Arthur (Graham Chapman) kreće u potragu za hrabrim vitezovima, zajedno sa vjernim slugom Patsyjem (Terry Gilliam) koji poskakuje udarajući polovicama kokosovog oraha iza svog gazde ne bi li simulirao topot konja. Susreću se sa seljacima s kojima stupaju u krajnje neobične dijaloge, upuštaju se u filozofsku raspravu o pticama selicama da bi se sukobili sa famoznim, neustrašivim Crnim vitezom kojem odrezana ruka i noga predstavljaju površinsku ranu. Sve ovo događa se na samom početku filma kojem je zaista teško naći srodno djelo. Jedan od glavnih aduta ovog naslova svakako su vrsni skečevi u kojima se između ostalih pojavljuje simpatični zec ubojica, vitezovi koji govore ‘Ni’, Francuz koji misli da je bezobrazan no zapravo nije ukoliko ga se bolje posluša, troglavi vitez i još brojni drugi sve samo ne obični likovi.

Scarface

Bez ikakve sumnje film Scarface, kriminalistička drama o moći i pohlepi, velikog Briana De Palme, u trenutku pojavljivanja redefinirala je kriminalistički žanr, a Al Pacinova gluma tj. preobrazba u bezobzirnog kartelskog lorda zabilježena je kao jedna od najimpresivnijih u posljednjih 30-tak godina. Mnogi su kritizirali da je film bespotrebno okrutan, a Al Pacinova gluma pretjerana (dovoljno je prisjetiti se legendarne scene pokolja i šmrkanja kokaina), no činjenica jest da je malo koji film ostavio tako snažan utjecaj, ne samo u svijetu gangsterskog filma, već u pop-kulturi.

Film se smatra kultnim ostvarenjem, no ono što je možda manje poznato jest da je on remake verzije snimljene 1932., koja opet ima malo poveznica s verzijom Briana De Palme te da je za scenarij verzije iz 80-tih odgovoran slavni Oliver Stone. 

A Clockwork Orange

Napravljen po uznemirujućoj knjizi Anthonyja Burgessa o totalitarnoj Engleskoj iz budućnosti, ovaj film nam donosi Malcoma McDowella kao Alexa, ljubitelja Beethovena i punkera koji predvodi svoju bandu u niz nasilnih napada – sve dok ne padne u ruke vlastima koje ga podvrgnu strašnoj terapiji s ciljem ispravljanja ponašanja.

Pulp Fiction

Jedan od najslavnijih i najobožavanijih filmova svih vremena, Pakleni šund, ni više od dvadeset i pet godina nakon premijere nije izgubio ništa od svoje svježine, lucidnosti i originalnosti. Pogledajmo ga još jednom i prisjetimo se nezaboravnih scena Johna Travolte i Ume Thurman, Samuela L. Jacksona, Tima Rotha i Amade Plummer, Brucea Willisa, te mnogih drugih… A i soundtrack je genijalan i zauzima mjesto uz druga kultna glazbena ostvarenja.

Schindlers List

Ženskar i ratni profiter Oskar Schindler (Liam Neeson), sa svojom suprugom Emilie (Caroline Goodall) živi spokojnim životom, na visokoj nozi, sve dok se ne uvjeri kakvo zlo donosi nacizam. Tijekom svog boravka u getu u Krakovu svjedoči okrutnoj likvidaciji Židova. Oskar koristi poljske Židove kao jeftinu radnu snagu u proizvodnji hrane za zemlje Trećeg Reicha, a njegovi su zaposlenici poslani na posao na kojemu dolaze pod teror sadističkog naciste Amona Goetha (Ralph Fiennes).

Amon Goethe je čovjek koji živi po uvjerenjima zadrtih nacista, te slijepo vjeruje u nacističke zakone. U svojoj okrutnosti Amon zlostavlja i svoju služavku Helen Hirsch (Embeth Davidtz).Oskar Schindler, uz pomoć svojeg suradnika Itzhaka Sterna (Ben Kingsley) sastavlja listu utjecajnih Židova. Podmićujući Amona Goetha, te njegujući njihov dobar odnos, Schindler uspije spasiti 1100 ljudi iz logora i dovesti ih na sigurno, u svoju tvornicu streljiva, koja se nalazi u Čehoslovačkoj.

Učitati još
Zatvori