Tjedan u kinu Kinoteka u znaku Revije Europske filmske nagrade

Tjedan u kinu Kinoteka u znaku Revije
Europske filmske nagrade

Uoči dodjele nagrada Europske filmske akademije, koja se održava 7. prosinca u Berlinu, ovotjedne popodnevne projekcije u kinu Kinoteka proteći će u znaku filmova s popisa nominiranih za tzv. europske Oscare. U sklopu Revije Europske filmske nagrade gledamo pet sjajnih ostvarenja: Oficir i špijun Romana Polanskog, Izdajnik Marca Bellocchija, Visoka djevojka Kantemira Balagova, Razbijačica sustava Nore Fingscheidt te Tuga i slava Pedra Almodóvara. Također, sve do polovice prosinca na večernjim projekcijama u kinu Kinoteka ne propustite filmove iz opusa ikone klasičnog Hollywooda Judy Garland.

Reviju Europske filmske nagrade u utorak otvara francusko-talijanska povijesna drama Oficir i špijun u režiji Romana Polanskog. Godine 1895. mladi časnik Alfred Dreyfus optužen je za špijuniranje za Njemačku i osuđen na doživotnu robiju. Među svjedocima njegova pada nalazi se i Georges Picquart, novi zapovjednik jedinice koja je uhvatila Dreyfusa. Međutim, nakon što Picquart otkrije da Nijemci i dalje dolaze do tajnih informacija, biva uvučen u opasan labirint prevare i korupcije. Film je osvojio Srebrnog lava i Nagradu FIPRESCI na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji te je ostvario četiri nominacije za nagradu Europske filmske akademije (Najbolji film, redatelj, scenarij i glumac – Jean Dujardin).

U srijedu gledamo biografsku krimi-dramu Izdajnik u režiji veterana talijanskog filma Marca Bellocchija. Uhvaćen u ratu između sukobljenih frakcija Cose nostre 1980-ih, uhićeni mafijaš Tommaso Buscetta prihvaća ponudu suca da postane svjedok protiv mafije. Razočaran napuštanjem tradicionalnih vrijednosti Cose nostre i novim smjerom kojim su njegovi suradnici krenuli, Buscetta svoj čin ne vidi kao kršenje mafijaškog kodeksa i zakona šutnje. Izdajnik je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu, a za nagradu Europske filmske akademije nominiran je u četiri
kategorije (najbolji film, redatelj, scenarist i glavni glumac – Pierfrancesco Favino).

Drama Visoka djevojka ruskog redatelja Kantemira Balagova, koja je u sekciji Izvjestan pogled Filmskog festivala u Cannesu osvojila nagradu za najbolju režiju, na rasporedu je u četvrtak. Radnja prati dvije mlade žene u Lenjingradu nakon Drugog svjetskog rata. Visoka i mršava Ija radi kao medicinska sestra u bolnici za ratne veterane pri čemu povremeno pada u trans. Sa sobom ponekad vodi i malenog Pašku, sina svoje nepredvidljive i ćudljive prijateljice Maše, koja je čista suprotnost naoko pasivnoj Iji. Film je inspiriran svjedočanstvima ruskih žena, objavljenima u knjizi Rat nema žensko lice nobelovke Svetlane Aleksijevič. Sjajna Viktoria Miroshnichenko, koju gledamo u ulozi Ije nominirana je za Europsku fimsku nagradu u kategoriji najbolje glumice.

Junakinja njemačke drame Razbijačica sustava u režiji Nore Fingscheidt divlja je devetogodišnja djevojčica Benni. Službe za zaštitu djece već je nazivaju „rušiteljicom sustava“, a ona ima samo jedan cilj: vratiti se kući i biti s mamom. Ali Bianca se boji vlastite kćeri. Gospođa Bafané iz službe za zaštitu djece zapošljava Micha, trenera za upravljanje gnjevom, kao Benninu školsku pratnju. Hoće li Micha uspjeti tamo gdje su svi ostali očajni? Nakon premijere na Berlinaleu, gdje je osvojio Nagradu Alfred Bauer za otvaranje novih perspektiva u filmskoj umjetnosti, film je ostvario i dvije nominacije za Europsku filmsku nagradu (najbolji film, najbolja glumica – Helena Zengel). Razbijačicu sustava ne propustite pogledati u kinu Kinoteka u petak.

Subota je rezervirana za španjolsko-francusku dramu Tuga i slava u režiji Pedra Almodóvara s Antoniom Banderasom i Penélope Cruz. Salvador Mallo popularni je filmski redatelj, koji već godinama nije snimio novi film. Muče ga migrene, kronična bol u leđima, a najviše od svega – kreativna kriza i depresija. Premijera restaurirane verzije njegova hita iz 1980-ih, na kojoj bi se trebao pojaviti s glavnim glumcem (i zakletim neprijateljem) Albertom, potaknut će ga na putovanje vlastitim sjećanjima, ovisnostima, boljkama i prvim ljubavima. Premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu, gdje je Antonio Banderas osvojio nagradu za najboljeg glumca, ovaj autobiografski film Pedra Almodóvara ostvario je i četiri nominacije za Europsku filmsku nagradu (najbolji film, redatelj, scenarij, glumac) te osvojio nagradu za najbolju scenografiju.

Uz Reviju Europske filmske nagrade ovaj tjedan na programu kina Kinoteka je i Opus Judy Garland, koji u utorak u 20 sati otvara film Zvijezda je rođena, prvi od tri remakea istoimenog mjuzikla iz 1937. godine, za koji je Judy Garland bila prvi puta nominirana za Oscara. U tjednom nastavku gledamo mjuzikl Ljetno kazalište iz 1950., glazbenu humorističnu dramu Srest ćemo se u St. Louisu iz 1944., Judy, recentnu biografiju slavne glumice s Renée Zellweger u naslovnoj ulozi te čuveni mjuzikl Čarobnjak iz Oza iz 1939.

Filmovi iz Revije Europske filmske nagrade prikazuju se od 17:30, odnosno 18 sati, a cijena ulazice iznosi 20 kuna. Filmovi iz opusa Judy Garland prikazuju se od 20 sati, a cijena ulaznice iznosi 15 kn. Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr / www.kinokinoteka.hr ili na blagajni kina prije projekcije.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori