Kino Kinoteka do kraja veljače donosi hit filmove, kandidate za Oscara

Kino Kinoteka do kraja veljače donosi hit
filmove, kandidate za Oscara

Ciklus kandidata za nagradu Oscar počinje u subotu, 9. veljače projekcijom filma s deset nominacija za Oscara, Miljenica Yorgosa Lanthimosa, koji nas vraća u život jedne od manje poznatih monarhinja Engleske koja je vladala početkom 18. stoljeća. Tragikomičnu priču o kraljevskim intrigama, strasti, zavisti i izdaji prate brojni prevrati i ironični dijalozi. Uz Oscara za najbolji film Miljenica je nominirana i u kategorijama najbolje glavne glumice (Olivia Colman), najbolje sporedne glumice (Emma Stone i Rachel Weisz), režije (Yorgos Lanthimos), originalnog scenarija, fotografije, montaže, scenografije i kostima.

Novi film Spikea Leeja, Crni član KKKlana, nominiran je u šest kategorija, uključujući one najboljeg filma, režije i sporednoga glumca (Adam Driver). Biografsku filmsku priču s elementima komedije i drame, nastalu na temelju memoara Black Klansman Rona Stallwortha, pogledajte u utorak 12. veljače. Rane su 1970-e godine, a Ron Stallworth (John David Washington) postaje prvi afroamerički detektiv koji služi u policijskoj postaji u Colorado Springsu. Odlučan u namjeri da se iskaže, Stallworth se hrabro otiskuje na opasnu misiju: prijevarom ulazi u redove Ku Klux Klana i izlaže se njihovom djelovanju.

Britanska biografska drama Marija kraljica Škotske odnosi nominacije za najbolju šminku i kostime, a na rasporedu je u srijedu, 13. veljače. Ljubomorna Mary Stuart (Saoirse Ronan)  pretežira na kraljevsku titulu koju nosi njezina rođakinja (Margot Robbie) te spletkari i kuje planove kako da zasjedne na prijestolje umjesto nje. Ipak njezine namjere bivaju razotkrivene, a ona utamničena zbog pokušaja da zbaci tadašnju vladaricu s trona.

U filmu Zvijezda je rođena Bradley Cooper i Lady Gaga utjelovili su likove iz klasične priče iz 1937. godine o tragičnoj ljubavi između iskusnog glazbenika na zalasku karijere i mlade pjevačice u usponu. Riječ je o pravom autorskom djelu Coopera koji je film napisao, režirao te u njemu glumi i pjeva. Film je oduševio i soudtrackom koji obiluje fantastičnom originalnom glazbom koju je, isto tako, pisao sam Cooper, a sve su pjesme snimane uživo. Film konkurira za Oscara u osam kategorija, uključujući one najboljeg filma, originalne skladbe, glavnoga glumca i glumice, a  na repertoaru je u četvrtak, 14. veljače.

Bohemian Rapsody prati povijest Freddieja Mercuryja i grupe Queen od 1970. do Live Aida 1985. Ovaj biografski film o jednom od najvećih rock bandova, ali i o jednoj od najvećih glazbenih ikona svih vremena ima pet nominacija, među kojima i one u kategorijama glavnog glumca i najboljeg filma, a ne propustite ga pogledati u petak, 15. veljače.

U subotu, 16. veljače kino Kinoteka prikazuje Čovjeka iz sjene Adama McKaya s fantastičnim Christianom Baleom u glavnoj ulozi. Film donosi istinitu priču o jednom od najmoćnijih ljudi na svijetu, tajanstvenom umu suvremene američke političke povijesti – Richardu Bruceu (Dicku) Cheneyju, potpredsjedniku u vladi Georgea W. Busha. Čovjek iz sjene nominiran je za Akademijinu nagradu u osam kategorija – za najbolji film, glavnoga i sporednoga glumca (Sam Rockwell), sporednu glumicu (Amy Adams), režiju, originalni scenarij, montažu i šminku.

U tjednu od 19. do 23. veljače bit će prikazani kandidati za najbolji film na stranom jeziku – japanske Obiteljske veze i poljski Hladni rat te američki kino-hit Zelena knjiga:Vodič za život koji se natječe za nagradu Oscar u kategorijama najboljeg filma, originalnog scenarija, glavnoga i sporednoga glumca te montaže.

Radnja filma Obiteljske veze, dobitnika Zlatne palme na ovogodišnjem festivalu u Cannesu, odvija se u Tokiju gdje Osamu Shibata i njegova supruga Nobuyo žive u siromaštvu. Osamu i njegov sin povremeno se upućuju u krađe, a tijekom jedne od njih naiđu na djevojčicu koja se smrzava na hladnoći. Neočekivani incident otkrije skrivene tajne i stavi na kušnju veze koje ih ujedinjuju…

Poljski Hladni rat Pawela Pawlikovskog osvojio je europskog Oscara u čak pet kategorija, uključujući kategoriju Najboljeg filma, i nagradu za režiju u Cannesu. Ova crno-bijela melodrama smještena je u ambijent hladnoratovskih 50-ih, a prati turbulentnu ljubavnu priču cijenjenog pijanista Wiktora i mlade pjevačice Zule koji ne mogu ostvariti skladan odnos, ali ni živjeti jedno bez drugog.

Dva puta nominiran za nagradu Oscar, Viggo Mortensen i dobitnik nagrade Oscar, Mahershala Ali utjelovili su glavne uloge u filmu Zelena knjiga: Vodič za život. U netipičnom izletu u malo drugačiji žanr, redatelj Peter Farrelly donosi priču inspiriranu istinitim prijateljstvom koje je nadvladalo rasne i klasne razlike šezdesetih godina u SAD-u. Film Zelena knjiga: Vodič za život jedan je od najhvaljenijih filmova godine, pobjednik filmskog festivala u Torontu i dobitnik mnogobrojnih priznanja uključujući i 3 nagrade Zlatni globus.

Do kraja mjeseca, reprizirat će se filmovi MiljenicaZelena knjiga: Vodič kroz život Čovjek iz sjene, a ciklus će 28. veljače zaključiti projekcija Disneyjevog filma Povratak Mary Poppins, s nominacijama za najbolju originalnu glazbu, originalnu pjesmu, kostimografiju i dizajn produkcije.

Svi filmovi prikazuju se od 20 sati. Cijena ulaznica za projekcije iznosi 20 kuna. Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr / www.kinokinoteka.hr ili na blagajni kina prije projekcije.

Učitati još
Zatvori