Jako cool informacije o filmskoj glazbi, storytellingu i videoigrama na ovogodišnjem ZFF-u

Jako cool informacije o filmskoj glazbi, storytellingu i videoigrama na ovogodišnjem ZFF-u

Filmska glazba, TV pripovijedanje i razvoj videoigara u fokusu ovogodišnje ZFF Industrije

Tijekom osam dana programa INDUSTRIJA, ZFF-ove platforme za edukaciju i umrežavanje profesionalaca, održat će se niz zanimljivih predavanja, panela i radionica s fokusom na jednu od tri teme koje prožimaju ovogodišnje izdanje: razvoj videoigara, TV pripovijedanje te originalna filmska glazba kao važan dio dramaturgije filma.

Stalni fokus Industrije na potencijal i moguće pravce razvoja videoigara doživjet će ove godine svoj vrhunac kroz program Interaktivna empatija sastavljen od čak tri masterclass predavanja međunarodnih gaming stručnjaka i zajednički panel pod nazivom Je li moguće napraviti umjetničku hit igru?. Masterclass The Making of Trüberbrook bavit će se razvojem uspješne njemačke detektivsko-avanturističke sci-fi igre, dok će se na predavanju Narativni dizajn za videoigre francuskog stručnjaka Emmanuela Corna raspravljati o alatima potrebnim mladim dizajnerima za izradu uvjerljivih narativa u videoigrama, ali i ideji računalne igre kao političke kritike.

Program Interaktivne empatije zajednički je projekt Goethe-Instituta i Francuskog instituta, a cilj mu je podići svijest o važnosti građanstva i to putem razvoja videoigara na ovu temu. Kako bi se domaćim profesionalcima pomoglo da budu što uspješniji na međunarodnom tržištu, ove godine u suradnji s DKE – Uredom MEDIA Hrvatske i DKE – Uredom MEDIA Srbije organizira se trodnevna radionica za profesionalce posvećenu pripremi televizijskih igranih serija. Radionicu će voditi Hayley McKenzie i Kay Stonham, stručnjakinje iz tvrtke Script Angel s dugogodišnjim iskustvom u razvoju filmskih i TV scenarija. Hayley McKenzie također će održati predavanje s fokusom na funkcioniranju „mašine za izradu priča“ i stvaranju izvanrednih televizijskih igranih serija – trenutno najuzbudljivijeg kreativnog segmenta globalne TV produkcije.

Godine kontinuiranog rada na razvoju Industrije, dovele su do redovnih programa poput kreativne radionica za djecu Moja prva videoigra (u suradnji s HUB385) ili radionice Moj prvi scenarij (u suradnji s DHFR-om) na kojoj su razvijani i neki od filmova prikazanih na ZFF-u. To su Žaba Elmira Jukića (15. ZFF) i Teret Ognjena Glavonića koji je, nakon premijere u programu 15 dana autora u Cannesu, osvojio glavnu nagradu žirija na 16. ZFF-u. Među njima je i film koji je obilježio ovu godinu, Dnevnik Diane Budisavljević Dane Budisavljević.

I ove godine će u sklopu Pitching foruma Industrije Mladost!, u suradnji sa sedam regionalnih akademija dramske umjetnosti, četrnaest studenata razvijati i pitchirati svoje projekte, a najbolji će osvojiti vrijedne nagrade naših partnera studija Vizije i Šesnić&Turković. Zainteresiranoj publici koju kroz program Industrije nastojimo potaknuti da piše, snima, režira, producira i plasira svoje filmove, predstavit ćemo i edukativnu platformu razvoja scenarija i projekata – MIDPOINT, namijenjenu kreativnim timovima sastavljenima od scenarista, redatelja i producenata iz srednje i istočne Europe.

Za sam kraj programa čuva se panel o filmskoj glazbi, Tko to tamo svira?, događanje posvećeno iznimno zanimljivom pitanju korištenja originalne glazbe kao elementa dramaturgije te njezine uloge u atmosferi filma i izgradnji likova, i to kroz razgovor s poznatim domaćim skladateljima filmske glazbe – Jurom Ferinom, Pavlom Miholjevićem, Alenom i Nenadom Sinkauzom i Hrvojem Štefotićem.

Za sve koji ne mogu posjećivati velike svjetske filmske manifestacije, kao i svake godine, u programu Festivali pod reflektorom festivalske velikane dovodi se zagrebačkoj publici koja će tako moći pogledati dijelove programa Filmskog festivala u Locarnu, Festivala mediteranskog filma Split, Sarajevo Film Festivala, Venecijanskog filmskog festivala i Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji, uz jedan film iz naše mediteranske filmske mreže, Kina Mediteran.

Program Zagreb Film Festivala (7.-17. studenog) dostupan je na službenoj festivalskoj stranici. Ulaznice se nalaze u online prodaji na zff.kupiulaznicu.hr, a od 5. studenog moći će se kupiti i na blagajni ZFF-a ispred kina Tuškanac.

Pogodnosti uz Mastercard kartice: za svaku kupljenu ulaznicu online ili Mastercard karticom, Zagreb Film Festival osigurava vam 10% popusta!

Učitati još
Zatvori