O novom hrvatskom hit filmu ‘Mali’ s Vitom i Franjom Dijakom

O novom hrvatskom hit filmu
‘Mali’ s Vitom i Franjom
Dijakom

Film Mali je u srpnju prošle godine trijumfirao na 65. izdanju Pulskog filmskog festivala osvojivši Veliku zlatnu arenu za najbolji film, Oktavijana – nagradu Hrvatskog društva filmskih kritičara te Zlatnu arenu za specijalne efekte. Nakon nacionalne premijere na Pulskom filmskom festivalu, film Mali svoju međunarodnu premijeru održao je u natjecateljskom programu Sarajevo Film Festivala i već tjedan dana igra u hrvatskim kinima!

Vito i Franjo Dijak u filmu Mali

Mali je kriminalistička drama prožeta crnim humorom u kojoj otac nakon četverogodišnjeg boravka u zatvoru čini sve kako bi zadržao skrbništvo nad svojim sinom. Franjo je diler kojem umire supruga, a njezini roditelji žele ga prikazati kao nesposobnog roditelja i uzeti mu skrbništvo nad sinom, Malim. Mali voli oca, voli njegove nekonvencionalne odgojne metode i želi živjeti s njim. Franjo nema namjeru nikome opravdavati način na koji odgaja sina, kao što nema namjeru pustiti da ga itko od njega razdvoji.

Film je svojevrsni nastavak trećeg dijela kultnog omnibusa Seks, piće i krvoproliće iz 2004. godine o četiri strastvena navijača Dinama koje glume Franjo Dijak, Rakan Rushaidat, Bojan Navojec i Hrvoje Kečkeš (rekreiraju uloge iz Nuićeve akademijske vježbe pod nazivom Vratite im Dinamo iz 1999. godine). Nakon petnaest godina nisu nigdje blizu stadiona, život ih tuče kako stigne, a nova snaga je Franjin sin Mali kojeg glumi Vito Dijak – zanimljivi su još više jer sin i otac u stvarnom životu i na filmskom platnu glume oca i sina… Nakon pogledanog ovog odličnog filma, razgovarali smo s Franjom i Vitom o filmu, ulogama i njihovoj suradnji.

1. Kako vam je bilo glumiti oca i sina s obzirom na to da ste u stvarnom životu – otac i sin?

Franjo: Sjajno! Lijepo smo radili i usput uživali, family spika.
Vito: Nije bilo teško.

2. Koliko su karakterno likovi iz filma slični (ili različiti) vama u stvarnom životu i jeste li, obzirom na to, odnos uloga oca i sina shvatili kao olakšavajuću ili otežavajuću okolnost?

Franjo: Ne bih baš rekao da imamo sličnosti vezane uz samu radnju filma. A neke male finese u filmu došle su iz našeg odnosa, mislim da je redatelj računao na to..
Vito: Nisu nam slični, ni ne trebaju biti, glumci smo u filmu.

3. Novostečena popularnost Vite sigurno se odražava i u privatnom životu – kako prijatelji, nastavnici u školi i svi koji vas poznaju i dijele svakodnevicu sada reagiraju na činjenicu da je Vito zvijezda filma?

Vito: Nije se ništa promijenilo, samo neki komentiraju: u filmu si, moramo ići pogledati. Ne opterećujem se time.

4. Vito – jesi li razmišljao o glumi kao pozivu? Koliko ti se sviđala gluma na filmskom setu?

Vito: Nisam još odlučio da li bi se bavio glumom, ali bi se definitivno bavio filmom. Sviđa mi se ta umjetnost, a da nisam glumio u ovom filmu, ne bih znao da me taj oblik umjetnosti uopće zanima.

5. Jeste li naučili jedan od drugoga nešto, radeći zajedno?

Franjo: od Vita sam naučio da se može i jednostavno, bilo je lijepo gledati kako je smiren i kako se lako sve dogovori s Antonijem, redateljem filma.

Vito: Mislim da mi ništa specijalno nismo naučili jedan od drugog. I to je u redu.

6. Koliko je dugo trajalo snimanje i kojim intenzitetom… jeste li imali prilike družiti se više nego inače i koliko je to utjecalo na vaš privatan odnos?

Franjo: Snimanje je trajalo manje od mjesec dana. Imali smo sreće jer je bilo lijepo vrijeme, ljeto… Na setu su uvijek zanimljiva druženja, smijanje, mislim da nije previše utjecalo na naš privatan odnos osim što nam je u svakom trenutku bilo lijepo.

Vito: Slažem se!

7. jeste li zadovoljni reakcijama publike, kritike i okoline ne film?

Franjo: Zadovoljni smo dosadašnjim reakcijama i kritikama. Film Mali je kriminalistički film s elementima obiteljske drame, priča o neraskidivoj vezi oca i sina s jedne strane, s druge strane o krhkosti tog istog odnosa, ovisno u kojem si miljeu. Film govori i o današnjoj realnosti, nasilju koje je veliko zlo.

Vito: Mislim da publika razumije što je poruka filma. A to je najvažnije. Čekamo nastavak filma!

Foto: Mali

Učitati još
Zatvori