Hrvatska premijera komedije Danisa Tanovića ‘Deset u pola’ izazvala ovacije publike

Hrvatska premijera komedije Danisa Tanovića ‘Deset u pola’ izazvala ovacije publike

Dugotrajnim pljeskom, ovacijama publike i u fantastičnoj atmosferi punog Kina SC, komedija Danisa Tanovića “Deset u pola” zabilježila je premijeru u Hrvatskoj i time zatvorila ovogodišnji Zagreb Film Festival.

“Ovo je najljepši prizor koji redatelj može vidjeti – puno kino. Sretan sam večeras”, rekao je Tanović na projekciji.

Prije same premijere komedije “Deset u pola”, upriličeno je druženje s filmskim radnicima, medijima i gostima festivala, na kojem je predstavljen film i najavljen početak prikazivanja filma u kinima u zemljama regije i u većim europskim gradovima od 2. prosinca.

“Ovaj film je topla ljudska priča, priča o prijateljstvu, priča o Sarajevu. On vraća osmijeh na lice i – vraća publiku u kina”, rekao je producent filma Jovan Marjanović.

Kenan Magoda, predsjednik Povjerenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo – Visit Sarajevo, istaknuo je kako je Sarajevo poznato po filmskoj industriji, po Sarajevo Film Festivalu na koji u ljetnoj sezoni dolazi i veliki broj turista iz Hrvatske. Zahvalio je svima na dolasku i pozvao ih da dođu u Sarajevo, uživaju i u zimskoj sezoni, a publiku da u kinima uživa u filmu “Deset u pola”.

U punom Kinu SC, publika je velikim aplauzom nagradila filmsku ekipu: redatelja i scenaristu Danisa Tanovića, scenaristu Nikolu Kuprešanina, glumicu Anju Matković, glumce Branka Đurića, Izudina Bajrovića, Kerima Čutunu, Gorana Navojca, Almira Palatu, Ediba Ahmetaševića, direktora fotografije Damira Šagolja i producenta Jovana Marjanovića.

Nakon projekcije, u organizaciji Sarajevo Film Festivala i gastronomskog vodiča Gault & Millau Croatia, prijatelji, partneri i ekipa filma “Deset u pola”, degustirali su najbolje zagrebačke čevose u restoranu Tač kod chefa Vesne Miletić.

Od 28. studenoga slijedi premijera filma u Srbiji, na Festivalu autorskog filma u Beogradu, te specijalne projekcije s ekipom filmova u još nekoliko gradova. U kina dolazi 2. prosinca 2021.

Tanovićev film “Deset u pola” nastao je u okviru projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane (SCF GS) Obala Art Centra i Turske radio-televizije (TRT), i uz podršku BH Telecoma i Visit Sarajevo.

Radnja filma događa se u Sarajevu, u maju ove godine. Baščaršija pokušava da se oporavi od duge i teške pandemijske godine. Pandemija još traje, ali ipak – dolazi ljeto, postoji nada da bi se stvari mogle, barem nakratko, popraviti. Kada jedno jutro u Enesovu ćevabdžinicu uđe Zagrepčanka koja kaže da je došla da pojede ”najbolje ćevape u Sarajevu”, on je pošalje kod Ize, da bi tako i on tradicionalno mogao nakon prve uslužene mušterije priuštiti sebi zadovoljstvo prve jutarnje kafe. Ovaj sasvim bezazlen, prijateljski gest, izaziva potpuni raspad komšijskog, poslovnog i privatnog života, ne samo Enesovog i Izinog, već i cijelog grada. Gdje se jedu najbolji ćevapi u Sarajevu?

Film je otvorio ovogodišnji 27. Sarajevo Film Festival, a prije Zagreb Film Festivala prikazan je i na festivalima u Turskoj u Istanbulu – Bosphorus Film Festival i u Dohi u Kataru na Ajyal Film Festivalu.

Regionalni kino-distributer filma “Deset u pola”  je dugogodišnji partner Sarajevo Film Festivala Con film grupacija u saradnji sa kompanijama Art Vista i Oskar film.

Foto: John Pavlish

Učitati još
Zatvori