Golden Globes 2020: Joaquin Phoenix najbolji glumac, The Irishman podbacio, a Tom Hanks rasplakao publiku

Golden Globes 2020: Joaquin Phoenix najbolji glumac, The Irishman podbacio, a Tom Hanks rasplakao publiku

Uz noć Oscara, najvažnija je dodjela nagrada svakako ona Zlatnih globusa. Održala se sinoć na Beverly Hillsu gdje je holivudska krema zablistala u najljepšim modnim kombinacijama. Ovogodišnju dodjelu vodio je Ricky Gervais koji se u uvodnom monologu nije nimalo suzdržavao. U svom je stilu počeo roastati baš sve i svakog koga se sjetio u Hollywoodu, a izrazi lica u publici govore sve.

Tako je krenula sezona nagrada koja će vrhunac dosegnuti 9. veljače na dodjeli Oscara. Radi se o jednoj od najvažnijih noći u svijetu filmske i TV industrije budući da često dobitnici Zlatnog globusa osvoje i zlatni kipić Oscara. Bilo je tako i prošle godine kad su Zlatni globus, a potom i Oscar, dobili Mahershala Ali, Regina King, Rami Malek i Alfonso Cuaron.

Možda je najveće iznenađenje dodjele debakl filma The Irishmen redatelja Martina Scorsesea koji od pet nominacija nije osvojio niti jednu nagradu. Cijelo je vrijeme glasio kao favorit, ali je na kraju film Quentina Tarantina Once Upon A Time In Hollywood odnio priznanje za najbolji scenarij, a Brad Pitt za najboljeg sporednog glumca. Tarantinov film trijumfirao je i u kategoriji za najbolji film mjuzikl ili komediju.

Jednu od ključnih nagrada, onu za najboljeg redatelja, ponio je Sam Mendes za film 1917 koji je osvojio i nagradu za najbolju dramu u konkurenciji s filmovimaMarriage Story i The Irishmen.

Euforiju je za neke izazvala i nagrada za najboljeg glumca u drami koja je pripala Joaquinu Phoenixu za izvedbu u Jokeru. Netipičan umjetnik održao je politički angažirani govor dok je prihvaćao nagradu i poručio slavnim kolegama da vlastitu moć mogu uvijek iskoristiti na bolji način, a ne za “let privatnim jetom u Palm Springs.”

S druge strane, Renee Zellweger konačno se vratila s nagradom za najbolju glumicu u drami u kojoj je je utjelovila legendarnu Judy Garland. Zahvalila je suradnicima, ali i naglasila kako je glumeći Garland shvatila njezin ogroman utjecaj i trag koji je ostavila na ljude diljem svijeta.

Netflixov hit film Marriage Story dobio je nagradu za najbolju sporednu glumcu u filmu koju je ponijela Laura Dern.

Očekivanja su se ispunila i za najbolju TV dramsku serija kojom je proglašena HBO uspješnica Succession. Ista je nagradu osvojila i u kategoriji najboljeg glumca pa je kipić uzeo Brian Cox. Najboljom glumicom u dramskoj seriji postala je Olivia Colman u The Crown.

Ove je godine pravu prašinu podignula miniserija Chernoybil pa je sukladno tome postala i najbolja kratka televizijska serija na Zlatnim globusima.

Tom Hanks dobitnik je i najveće nagrade za životno djelo. Holivudski miljenik tako je konačno dobio priznanje nakon 40 godina u svijetu filma, dva Oscara i četiri Zlatna globusa. Jedan od najboljih trenutaka dodjele je upravo njegov govor u kojem je zahvalio svim suradnicima i odao počast legendama Hollywooda poput Meryl Streep, Denzela Washingtona, Julije Roberts, Meg Ryan i Sally Field.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=549&v=B4dI6dWrP-4&feature=emb_title

U nastavku donosimo popis dobitnika:

Najbolji film – drama: 1917

Najbolji film – komedija ili mjuzikl: Bilo jednom u Hollywoodu

Najbolji glumac – drama: Joaquin Phoenix, Joker

Najbolja glumica – drama: Renée Zellweger , Judy

Najbolji glumac – komedija ili mjuzikl: Taron Egerton, Rocketman

Najbolja glumica – komedija ili mjuzikl: Awkwafina, The Farewell

Najbolji sporedni glumac – Brad Pitt, Once Upon A Time in Hollywood

Najbolja sporedna glumica – Laura Dern, Marriage Story

Najbolji redatelj – Sam Mendes za 1917

Najbolji scenarij – Quentin Tarantino za Once Upon A Time in Hollywood

Najbolji animirani film – Mssing Link

Najbolji film na stranom jeziku – Parasite

Najbolja originalna pjesma – Love Me Again, Elton John i Bernie Taupin (“Rocketman”)

Najbolja televizijska dramska serija – Succession

Najbolji glumac u dramskoj seriji – Brian Cox, Succession

Najbolja glumica u televizijskoj dramskoj seriji – Olivia Coleman, The Crown

Najbolja kratka televizijska serija ili film – Chernobyl

Najbolja televizijska serija komedija ili mjuzikl – Fleabag

Najbolji glumac u televizijskoj seriji komediji ili mjuziklu – Ramy Youssef, Ramy

Najbolja glumica u televizijskoj seriji ili komediji – Phoebe Waller-Bridge, Fleabag

Nagrada za životno djelo – Tom Hanks

Foto: Profimedia.hr

Učitati još
Zatvori