Ovdje pronađite baš sve za idealnu filmsku večer

Ovdje pronađite baš sve za
idealnu filmsku večer

Izolacija u kojoj se trenutno nalazimo može biti vrijeme u kojem uživamo. Osim brojnih online radionica kojima je moguće proširiti znanje o stvarima na koje inače nikad ne bismo pomislili, tu su uvijek i filmovi koji krate dane provedene kod kuće. Osim Netflixa na kojem redovito bingeamo, tu su mnogobrojni besplatni servisi na kojima možemo gledati filmove raznih žanrova.

Međutim – što gledati i kako? Izdvojili smo filmski vodič za sve što trebate za savršene filmske večeri.

Besplatni servisi za gledanje filmova

Iako boravak kod kuće u prvim danima proljeća može zvučati obeshrabrujuće, brojne su organizacije, streaming i telekom servisi iz solidarnosti ponudili besplatno gledanje filmova i serija. Dani provedeni kod kuće u inicijativi #ostajemdoma brže će proći, a sad imamo sasvim legitiman razlog za pravu binge groznicu.

  • Pickbox Now

Pickbox Now ponudio je besplatno gledanje filmova i serija među prvima i to regionalnoj publici iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore. Odličan je to odabir servisa za one kojima je bitno imati prijevod.

  • Kino Mediteran

Akciji se pridružilo i Kino Mediteran koji putem koda KARANTENA nudi čak 38 sati besplatnog filma na Vimeu.

  • Platforme televizija

Ne treba zanemariti ni besplatnu TV ponudu televizijskih kanala RTL PLayja i HRTi-ja kao i Max TV koji je nadopunio svoju Videoteku. Svakako provjerite i novi servis Croatian.film koji nudi kratkometražne filmove domaćih autora sasvim besplatno.

  • Dokumentarci na Factumu

Tu je i stranica produkcijske kuće Factum preko koje u kod OSTANIDOMA možete gledati najgledanije Factumove dokumentarce.

Kino na daljinu

U ovoj situaciji na popularnosti dobivaju brojne tehnologije zahvaljujući kojima možemo do neke mjere nastaviti raditi stvari u kojima inače uživamo. Možda niste znali da postoje brojne stranice, aplikacije i servisi zahvaljujući kojima možemo gledati film s prijateljima u isto vrijeme i komentirati ga live.

  • Netflix Party

Netflixova ‘Party’ opcija oduševila je publiku. Radi kao ekstenzija na Google Chromeu i omogućava korisnicima da chataju dok gledaju filmove ili serije na Netflixu.

Netflix Party ekstenzija 2
  • Twoseven

Čak i ako nemate Netflix svejedno možete gledati film i istovremeno ga komentirati. Jedna je od takvih stranica Twoseven, a preko nje je moguće gledati i filmove s Vimea i biti uključen na kameru kako bismo pratili reakcije prijatelja.

  • Gaze

Jedna je od naprednih opcija i stranica Gaze. Gaze nudi opciju videopoziva i insta-chata, a možete gledati bilo kakav sadržaj s YouTubea ili filmove koje imate na svom laptopu. Genijalna je stvar kod Gazea što ima tzv. sync-watch. Primjerice, kad jedna osoba stisne pauzu onda se film zaustaviti i drugima. Specifično za Gaze je da ne mogu sudjelovati više od dvije osobe u virtualnoj sobi za gledanje.

  • Scener

Sličan Netflix Partyju je i aplikacija Scener. Nakon što ju instaliramo u možemo se ulogirati s Netflix računom i s prijateljima podijeliti link preko kojeg mogu uživati u filmu s nama. Nudi opciju videopoziva i chata.

Što gledati?

Znamo gdje gledati filmove i kako. Međutim, nedostaje ona najvažnija preporuka: što uopće gledati? Izolacija nam nudi dovoljno vremena da nadoknadimo filmske klasike koje nismo propustili, nasmijemo se uz slavne komedije ili se jednostavno opustimo uz feel good filmove.

Filmovi opće kulture

Brojni su filmovi danas jednostavno dio opće kulture, ali sigurni smo da vam se, kao i nama, tijekom godina dogodilo da neki filmski klasik nikako niste stigli pogledati. Okej, vjerojatno smo svi pogledali bar jedan nastavak Kuma. Međutim, postoje brojni klasici na koje zaboravljamo.

  • Memento, Christopher Nolan

Jedno od njegovih najvećih ostvarenja i film u kojem se vidi sve ono što je karakteristično za Nolanov redateljski film. Prati priču o muškarcu koji pati od kratkoročnog gubitka pamćenja i ne može se sjetiti ključnih informacija bez kojih ne može nastaviti dalje.

  • The Pianist, Roman Polanski

Film kontroverznog redatelja drama je inspirirana memoarima skladatelja koji je pokušavao preživjeti Drugi svjetski rat u ruševinama Varšave.

  • Dead Poets Society, Peter Weir

Svakako je ovo idealan trenutak da pogledate Dead Poets Society, dirljivu dramu s Robinom Williamsom u glavnoj ulozi. Film koji mu je obilježio karijeru prati netipičnog profesora u strogoj školi koji na sasvim inovativni način uči učenike o književnosti.

  • La Vita e Bella, Roberto Benigni

Kad bismo morali navesti jedan film koji jednostavno morate pogledati onda je to La Vita e Bella slavnog Roberta Benignija. Njegova emotivna drama prati šaljivog Guida koji završava u židovskom logoru sa svojim mladim sinom kojem sve pokušava predstaviti kao igru.

  • Fargo, braća Coen

Za one željne akcije i napetosti tu je klasik Fargo braće Cohen. Smatra se jednim od najboljih ostvarenja dvojice redatelja.Film prati Marge, trudnu policajku koja istražuje niz ubojstava koja se pojave nakon što prodavač automobila zaposli kriminalce da mu otmu suprugu.

Feel good filmovi

Sasvim je razumljivo da vam u trenutačnoj situaciji prioritet nije uvijek pogledati nešto genijalno. Ponekad nam trebaju filmovi kojima je cilj samo da nam puste mozak na pašu i opuste nas. Izdvojili smo nekoliko takvih feel good filmova koje možete odgledati ovaj vikend.

  • Devil Wears Prada, David Frankel

Popis ne može proći bez komedije Devil Wears Prada. Meryl Streep briljira u ulozi urednice modnog magazina “Runway”, poznate po okrutnosti, iscrpljivanju svojih zaposlenika. U kombinaciji s Anne Hathaway, ovaj film nudi pravu dozu modnog svijeta, priču o usponu do vrha i svega što to podrazumijeva u životu.

  • Notting Hill, Roger Michell

Ljubavni klasik i feel good film svakako je i Notting Hill. Knjižničar William Thacker (H. Grant) zaljubljuje se u svjetsku zvijezdu, američku glumicu Annu Scott (J. Roberts koja jedan dan uđe u njegovu knjižaru.

  • Legally Blonde, Robert Luketic

Tu je svakako i Legally Blonde, film koji je postao najpoznatija uloga Reese Witherspoon. Ova će vas priča vratiti u 2000-e godine i podsjetiti kako ne treba vjerovati stereotipima.

  • Singin’ in The Rain, Gene Kelley i Staney Donen

Dobar su izbor uvijek mjuzikli. Jedan od najpoznatijih je Singin’ in The Rain iz 1952. godine. Danas se na njega gleda kao na najpoznatiji hollywoodski mjuzikl, a u njemu glume slavna imena poput Genea Kellyja, Debbie Reynolds i Donalda O’Connora.

  • Amelie, Jean-Pierre Jeunet

Ne zaboravimo na Amelie, estetski jedan od najvrijednih filmova ikad snimljenih. Radi se o pomalo sanjarskom komediji koja predstavlja pravi spoj tuge i sreće.

Najbolje komedije ikada

Svi su ludi za komedijama trenutno. Sasvim razumljivo u vremenu kad se samo želimo opustiit nakon negativnih vijesti.

  • The Hangover, Tod Phillips

The Hangover je komedija koja je obilježila desetljeće. Prikazuje nam posljedice ludog vikenda u Las Vegasu. Dva dana prije svog vjenčanja, mladoženja odlazi s najboljim prijateljima na momačku večer koja završava neslavno i sljedećeg se jutra ničer ne sjećaju.

  • Superbad, Greg Mottola

Komedija klasik postao je i film Superbad. Srednjoškolci Evan (Michael Cera) i Seth (Jonah Hill) nastoje završiti s djevojkama prije nego maturiraju. Prilika za to im se pruža kad ih najpopularnije cure u školi pozovu na tulum. No, pod jednim uvjetom, one zahtijevaju da njih dvojica nabave cugu što je problem, jer su obojica maloljetni.

  • The Big Lebowski, braća Coen

The Big Lebowski također je stekao kultni status. Film se ističe svojim jedinstvenim likovima, sekvencima snova i otkačenom dijalogu zbog čega ima horde fanova.

  • Shaun of The Dead, Edgaar Wright

Ako volite spoj komedije i horora onda pogledajte film Shaun of The Dead koji prikazuje najezdu zombija na način da parodira današnje društvo i konzumerizam kojim smo okruženi.

  • Zombieland, Ruben Fleischer

U sličnom je stilu i film Zombieland. Post-apokaliptična horor komedija s fantastičnom glumačkom postavom koju predvodi Woody Harrelson. Prati dvojicu muškaraca koji su našli način kako preživjeti u svijetu preplavljenom zombijima

Modni filmovi za ljubitelje mode

Modni filmovi zabavit će vas, ali i dati vam priliku da zavirite iza kulise jedne od najjačih svjetskih industrija.

  • The September Issue, R.J. Cutler

The September Issue vodi nas kroz hodnike časopisa Vogue i otvara vrata ureda Anne Wintour tijekom stvaranja najiščekivanijeg modnog izdanja svake godine, rujanskog Voguea.

  • Coco Avant Chanel, Anne Fontaine

Baš kao Anne Wintour, jedna je od ikona stila upravo Coco Chanel. Možda najbolji pogled na život velike Gabrielle Chanel donosi film Coco Avant Chanel u kojem je ulogu Mademoiselle uvjerljivo odigrala Audrey Toutau.

  • Saint Laurent, Bertrant Bonello

Jednako revolucionaran bio je i dizajner Yves Saint Laurent. Njegov privatan život bio je jednako mračan i šaren, jednostavan i kompleksan poput njegovih kreacija, a najbolji pogled na njegovo najbolje modne godine donosi film Saint Laurent s Gaspardom Ullielom u glavnoj ulozi.

Najljepši filmovi koje morate pogledati s djecom

Možda ovo vrijeme provodite upravo s djecom kojima također treba zabavnog sadržaja. Iskoristite vrijeme na kvalitetan način uz neke od ovih filmova.

  • E.T., Steven Spielberg

E.T., film iz 1982. godine postao je apsolutni dječji klasik. Priča o izvanzemaljcu koji završi na Zemlji i sklopi prekrasno prijateljstvo s dječakom mnogima mnogim je generacijama obilježila djetinjstvo.

  • Mary Poppins, Robert Stevenson

Jednako upečatljiva je jedinstvena priča o čudesnoj dadilji Mary Poppins dječji je klasik koji svi moraju pogledati. Za mladu Julie Andrews ovaj film iz 1964. godine još je uvijek jedan od njezinih najslavnijih.

  • Spirited Away, Hayao Miyazaki

Na listi najvažnijih filmova za vašu djecu je i onaj iz tvornice Studija Ghibli. Spirited Away iz prikazuje avanture djevojčice Chihiro koja se nađe u bizarnom svijetu koji njezine roditelje potpuno izobliči. 

Filmovi inspirirani putovanjima

Putovanja su nam sada zadnja na listi planova, ali zato možemo uživati u njima preko ekrana.

  • Midnight in Paris, Woody Allen

Midnight in Paris je komedija i drama s elementima fantazije, redatelja i scenarista Woodyja Allena. Nasmijat će vas, oduševiti ljubavnom pričom i prizorima Pariza.

  • Eat, Pray, Love, Ryan Murphy

Eat, Pray, Love jedan je od najpoznatijih filmova inspiriranih putovanjima. Iako udata za čovjeka u kojeg je bila ludo zaljubljena, Elizabeth Gilbert (Julia Roberts) jednog dana shvaća da to nije život koji želi živjeti. Nakon bolnog prekida i još težeg razvoda, odlučuje se na putovanje svijetom.

  • Lost in Translation, Sofia Coppola

Danas već i klasik, Lost in Translation film je Sofije Coppole koji prati dvoje usamljenih Amerikanaca koji se sprijatelje u Japanu i shvate da su srodne duše.

Teen filmovi koje obožavamo i kao odrasli

Teen filmovi imaju ono nešto zbog čega se svi odmah osjećamo bolje, a mnogi su od njih postali dio popularne kulture.

  • 10 Things I Hate About You, Gil Junger

Jedan od najpopularnijih takvih je 10 Things I Hate About You. Priča prati nikad prežaljenog Heatha Ledgera i Juliju Stiles koji se isprva ne mogu podnijeti, a onda se između njih razvije ultimativna ljubavna priča.

  • Clueless, Amy Heckerling

Danas kultni teen film je i Clueless. Proslavio je Aliciju Silverstone, koja u filmu glumi razmaženu bogatašicu Cher koja s prijateljicom Dion želi pretvoriti ‘novu’, tek doseljenu učenicu u ‘it’ djevojku.

  • Mean Girls, Mark Waters i Melanie Mayron

Sigurno već znate bez kojeg filma popis kultnih filmova ne može proćI. Da, govorimo filmu Mean Girls s Lindsay Lohan i Rachel McAdams u glavnim ulogama. Jedna je to od najslavnijih teen komedija 2000-ih godina.

Najbolji romantični filmovi

Kultni romantični filmovi donose najljepše ljubavne priče koje su postale inspiracija brojnim mlađim redateljima i postavile temelje za moderne ljubavne drame.

  • Pretty Woman, Gary Marshall

Pretty Woman upravo je jedan od takvih filmova. Lansirao je karijeru Julije Roberts u zvijezde. Priča o prostitutki i biznismenu, dvoje dijametralno različitih ljudi, oduševila je publiku i brzo stekla kultni status.

  • The Notebook, Nick Cassavetes

Rachel McAdams još se jednom pojavljuje na ovom popisu, a sada u ljubavnoj drami The Notebook. Film je postao jedan od najslavnijih novijih ljubavnih filmova, a Ryan Gosling i Rachel McAdams postali su omiljeni hollywoodski par.

  • The Holiday, Nancy Meyers

Znamo da je Titanic apsolutni klasik, ali Kate Winslet zvijezda je još jedne romantične priče koja je bilježila 2000-e godine. Film The Holiday priča je o dvije žene ( Kate Winslet i Cameron Diaz) koje zamijene domove i zaljube se u lokalne muškarce (Jude Law i Jack Blacka).

Filmovi desetljeća

Krajem prošle godine počele su se javljati brojne liste najboljih filmova koji su obilježili prošlo desetljeće. Uzavrele društvene okolnosti itekako su se preslikale i na kreativnu industriju. Upravo su zato desetljeće obilježile snažne socijalne drame, a mnoge od njih su inspirirane stvarnim događajima. 

  • Roma, Alfonso Cuaron

Roma, film Alfonsa Cuarona, bio je jedan od najvećih filmskih hitova koji se streamao na Netflixu. Radi se o emotivnom, crno-bijelom prikazu odrastanja u Mexicu, a postao je prvi film na stranom jeziku koji je dobio Oscara za najboljeg redatelja.

  • Moonlight, Barry Jenkins

Film koji je obilježio desetljeće svakako je i Moonlight, drama koja je zaludjela kritičare i publiku, a snimljena je prema nikad objavljenoj drami Tarella Alvina McCraneyja. Film prati nekoliko faza života glavnog lika u kojima on otkriva samog sebe i svoju seksualnost, psihički se mijenja i gradi svoj identitet u društvu koje isti ne prihvaća. 

  • The Wolf of Wall Street, Martin Scorsese

Tu je i The Wolf of Wall Street, jedan od najupečatljivijih filmova prošlog desetljeća s Leonardom DiCaprijom u glavnoj ulozi. Upravo se u ovoj kvazikomediji i drami proslavila i genijalna Margot Robbie.

Kultni horor filmovi

Horor filmove ili obožavate ili jednostavno ne možete gledati. Ako se i odvažite na gledanje istih, onda svakako preporučujemo sljedeće.

  • The Shining, Stanley Kubrick

Kultni horor The Shining ne bi bio isti bez karizme Jacka Nicholsona. Ekranizacija je istoimenog romana Stephena Kinga, a režiju klasika potpisuje veliki Stanley Kubrick. Glavnog lika zaposjedne zlo koja ga natjera na nasilje nad svojom obitelji.

  • Rosemary’s Baby, Roman Polanski

Film Romana Polanskog, Rosemary’s Baby, iz 1968. godine još uvijek je jedna od najstrašnijih i najboljih horor priča.

  • Carrie, Brian De Palma

Ako već niste pogledati horor Carrie iz 1976. godine, onda to svakako učinite. Slavna adaptacija priče Stephena Kinga govori o maltretiranoj tinejdžerki koja posjeduje telekinetičke sposobnosti. Iako su uslijedile i druge adaptacije, ovo je daleko najuspješnija.

Foto: IMDb, Pexels

Učitati još
Zatvori