Filmovi za opuštanje koje možda još niste pogledali
Filmovi za opuštanje koje možda još niste pogledali

Filmovi za opuštanje koje možda
još niste pogledali

Vjerujemo da na ovakve sive i slobodne dane volite posegnuti za dobropoznatim feel-good klasicima kao što su Four Weddings and a Funeral, The Notting Hill ili pak nešto napetije poput Ocean’s Eleven. Međutim, filmske večeri posebno su uzbudljive kad gledate nešto novo i u tome uživate prvi put. U bogatoj ponudi streaming servisa, danas je teško pronaći film koji vam je možda svojevremeno prošao ispod radara, a vrijedi ga pogledati. Netflix i druge platforme većinom u prvi plan guraju filmove za koje znaju da će privući pažnju široke publike pa tako oni pravi biseri ostaju neotkriveni.

U nastavku vam donosimo nekoliko filmova koje možete pogledati večeras, a u pitanju je pravi žanrovski miks – on šarmantnih luckastih komedija do akcijskih naslova, ispred vas su filmovi za opuštanje koji vas neće ostaviti ravnodušnima.

Happy go Lucky

Sally Hawkins mnogi su upoznali tek u filmskog hitu Shape of Water, ali ova izvrsna glumica već godinama reda odlične uloge. U ovoj luckastoj dramediji igra učiteljicu Poppy Cross koja je jedna od onih vječnih optimista.

Potpuna joj je suprotnost prijateljica Zoe (Alexis Zegerman), baš kao i svom instruktoru vožnje Scottu (Eddie Marsan) koji je smatra neozbiljno. Iako se njih dvoje stalno suprotstavljaju jedno drugom, Poppy ne odustaje od svog cilja, a paralelno počinje hodati sa simpatičnim Timom. Film vas uranja u neobičnu osobnost ove učiteljice i svijet koji joj se tako protivi.

Sing Street

Ljubitelji mjuzikla moraju imati film Sing Street na umu. No, on je također odličan izbor za sve koji vole feel-good tinejdžerske filmove s pomakom. Izašao je 2016. godine i bio nominiran za Zlatni globus, a u njemu glume Lucy Bonton, Ferdia Walsk-Peelo, Maria Doyle Kennedy, Aidan Gillen, Jack Reynor, Kelly Thornton i drugi.

Sve se vrti oko mladića koji, kako bi impresionirao djevojku koja mu se sviđa, odluči osnovati muzički bend. Radnja je smještena u osamdesete godine u Irsku što pridonosi cijeloj estetici i šarmu filma.

Love, Simon

Love, Simon

Teen film snimljen je po istoimenom young adult romanu koji je ostvario jednako velike uspjehe. Tinejdžer Simon je gay, a iako je on već osvijestio svoju seksualnu orijentaciju, to još nikome nije priznao. Pritisak raste kad se zaljubi – ali ne zna u koga je točno zaljubljen.

Simon i misteriozni Blue upoznali su se online. Idu u istu školu, ali ne odaju si međusobno prave identitete. Kad njihovi tajni e-mailovi dođu u krive ruke, Simon se nađe u zastrašujućoj fazi života u kojoj se mora suočiti s obitelji, promjenama, identitetom i odrastanjem.

Shiva Baby

Izašao je 2020. godine, a iako nije zadobio masovnu publiku, film Shiva Baby po mnogim je filmskim kritičarima pravi biser u posljednjih nekoliko godina. Ako ste među onima koji vole filmove koje driveaju likovi i njihove netipične osobnosti, onda je ovo komedija koju danas morate pogledati. Rachel Snnott glumi mladu i ekscentričnu studenticu Danielle koja ni po čemu nije tipična.

Uvaljuje se u najčudnije situacije, a sad se mora suočiti s neugodnjakom svih neugodnjaka: na židovskom obredu shive na koji je išla sa svojim roditeljima susreće svog tzv. sugar daddyja s njegovom suprugom i djetetom te svoju bivšu djevojku. Od apsurdnih situacija do izvrsnog soundtracka, Shiva Baby je oduševila publiku.

Diary of a Teenage Girl

Jedan od najhvaljenijih indie filmova prošlog desetljeća zasigurno je Diary of a Teenage Girl. Režirala ga je Marielle Heller, a u pitanju je nevjerojatno otkačena i neodoljiva kombinacija ljubića, drame i coming of age žanra.

Film je smješten u San Francisco 70-ih godina i prati tinejdžericu Minnie Goetze koja svoje dane provodi žudeći za ljubavlju, avanturama i želi biti prihvaćena. Sasvim iznenadno, upušta se u aferu s dečkom svoje majke (Kristen Wiig), a rezultat je duhovit, dirljiv i ekscentričan pogled na odrastanje.

Idiocracy

Komentari na ovaj film iz 2006. godine danas prepuni čuđenja zbog radnje koja ironično opisuje stanje današnjeg svijeta. Događaji su smješteni u 2005. godinu kad vrlo prosječan čovjek Joe Bowers mora otići na tajni vojni zadatak – hibernaciju dugačku gotovo godinu dana sa ženom Ritom (uvijek urnebesna Maya Rudolph).

Međutim, društvo je na njih zaboravilo i oni se bude tek 2505.godine i otkrivaju da je ljudska inteligencija toliko pala da su njih dvoje trenutno najpametniji ljudi na planeti.

A Most Violent Year

Oscar Isaac i Jessica Chastain zaplijenili su pažnju ove godine u seriji Scenes from Marriage, no, odličan glumački tandem godinama ranije glumio je u ivrsnom filmu A Most Violent Year. Radnja je smještena u osamdesete godine u New York u kojem Abel Morales, doseljenik u metropolu, daje sve od sebe kako bi na noge postaio svoj posao.

Međutim, nasilje, kriminal i korupcija nađu se na putu njegovoj nadi i uspjehu. Ta 1981. godina zaista je bila jedna od najnasilnijih godina u povijesti New Yorka s brojnim zabilježenim zločinima, a ovo je priča o čovjeku koji svim silama pokušava protiv takvog morala, pa čak i ako to znači protiv svoje obitelji.

The Meyerowitz Stories

U filmu glumi niz hollywoodskih zvijezdi kao što su Dustin Hoffman, Adam Sandler, Ben Stiller, Elizabeth Marvel i Emma Thompson, a razlog više zašto ga vrijedi pogledati je činjenica da ga je napisao i režirao Noah Baumbach.

Natjecao se za Zlatnu palmu u Cannesu, a pohvale za glumačke izvedbe dobila su sva glavna lica filma. Radnja prati grupu potpuno disfunkcionalne braće i sestara koji moraju živjeti u sjeni svog oca.

Foto: Profimedia.hr, IMDb

Učitati još
Zatvori