Ovih pet filmova ćemo sigurno gledati na ovogodišnjem ZagrebDoxu

Festival koji publici predstavlja dokumentarni film, trebao se održati od 15. do 22. ožujka u CineStaru Zagreb – Branimir mingle mallu, međutim trenutno je odgođen i ne zna se novi datum. Prenosimo dio izjave organizatora:

“Na temelju upravo pristiglih informacija i uputa Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, koje uključuju preporuku zabrane javnih okupljanja u zatvorenom prostoru, sve u svrhu kontroliranja trenutne epidemiološke situacije u Hrvatskoj, okolici i ostatku Europe, naša je odgovornost i obaveza prema festivalskoj publici poduzeti sve nužne mjere opreza i sigurnosti. Održavanje festivala u predviđenom terminu predstavlja potencijalan rizik za posjetitelje, autore te predstavnike medija. O novom datumu održavanja Festivala kao i svim dodatnim informacijama bit ćete pravovremeno obaviješteni.”

Na festivalu, kada novi datum bude potvrđen, prikazat će se više od stotinu dokumentarnih filmova u 17 programa. Za službenu festivalsku nagradu, najbolji film, Veliki pečat, natječe se 17 filmova u kategoriji međunarodne konkurencije te isto toliko dokumentaraca u sekciji regionalne konkurencije. Mi smo izdvojili pet filmova koje svakako trebate pogledati.

Film Za Samu (For Sama)

Za Samu je prvi dokumentarni film 26-godišnje građanke-novinarke Waad al-Kateab. Posvećuje ga svojoj novorođenoj kćeri: “Želim da shvatiš zašto smo tvoj otac i ja donijeli odluke koje smo donijeli i za što se borimo”. Jednostavnom digitalnom kamerom Waad dokumentira sirijski ustanak protiv Asada u pobunjeničkoj utvrdi Alepu od početka do prisilne evakuacije krajem 2016. godine.

Film Bogovi Molenbeeka (Gods of Moleenbek)

Odrastajući u briselskoj četvrti Molenbeek, poznatoj po napadima bombaša samoubojica i policijskim ophodnjama, šestogodišnji prijatelji Aatos i Amine razmišljaju o velikim egzistencijalističkim pitanjima koja od pamtivijeka zaokupljaju mislioce i teologe. Postoji li višnja sila? Je li priroda bog? Iz načina na koji ova djeca pronalaze smisao u bezumlju i zrcale ono što ih okružuje pomoću odrasli bi mogli štošta naučiti o tome kako i zašto se ljudska vrsta udaljava od svoje ljudskosti.

Umjetnica i lopov

Film koji svakako preporučamo i koji će vas ganuti do suza. Kad dvije slike češke slikarice Barbore Kysilkove, predstavnice naturalizma, nestanu iz umjetničke galerije u Oslu, norveške vlasti ubrzo otkrivaju lopova. Slikarica mu na saslušanju prilazi i pita može li naslikati njegov portret, a on, ispunjen grižnjom savjesti, pristaje. Uslijedit će niz portreta nastalih tijekom nekoliko godina. U ovoj nevjerojatnoj priči o ljudskim sponama i prijateljstvu redatelj promatra tegobne živote dvoje ljudi koji jedno u drugom pronalaze odraze svojih mračnih strana, trauma, kompulzija i autodestruktivnog ponašanja. Posebno je upečatljiv trenutak u kojem narkoman i sitni lopov koji je neko vrijeme proveo u zatvoru prvi put promatra svoj portret i potpuno se slama, a tijekom filma naše shvaćanje oba lika, ali i ukradenih slika, potpuno se mijenja.

Nun of your bussines, redateljice Ivane Marinić Kragić

Priča o ljubavi koja se dogodi na najneočekivaniji način – u samostanu. Definitivno naša preporuka.

PJ Harvey: A Dog called money

Film prati neobičan proces stvaranja albuma The Hope Six Demolition Project glazbenice PJ Harvey iz 2016. godine. Irski redatelj i ratni izvjestitelj Seamus Murphy, koji je s PJ Harvey prethodno surađivao na njezinu nagrađivanom albumu iz 2011. godine Let England Shake, sada je prati u obilasku ugroženih područja u Afganistanu, na Kosovu i u siromašnoj četvrti glavnog grada SAD-a Washingtona. U potrazi za nadom i ljudskošću Harvey upoznaje ljude, piše poeziju i prikuplja inspiraciju za nove pjesme.

Dnevne projekcije na festivalima i dalje ostaju besplatne. Cijeli filmski kao i popratni program možete pronaći na
http://zagrebdox.net/en

Foto: ZgDox

0