BAFTA 2020: Je li posljednja dodjela prije Oscara potvrdila tko će ponijeti zlatni kipić?

BAFTA 2020: Je li posljednja dodjela prije Oscara potvrdila tko će ponijeti zlatni kipić?

Sitno brojimo do kulminacije sezone dodjela nagrada 9. veljače kad će se održati ovogodišnji Oscari. O pobjednicima se već mjesecima šuška, a čini se kako je dodjela BAFTA nagrada, koja se održala sinoć, još jedna potvrda najvećim filmskim favoritima.

U svečanom Albert Hallu u Londonu okupila se glumačka elita, a Britanska akademija nije iznenadila odabirom pobjednika. Ponovno su se u glavnim kategorijama preplitali filmovi Joker, 1917, The Irishmen, Once Upon a Time in Hollywood i Parasite, a jednako predvidljivo bilo je i u kategorijama za najbolju glumicu i glumca.

Noć Sam Mendesa i njegove anti-ratne drame

Redatelj Sam Mendes svojim je uspjesima obilježio večer. Njegova drama 1917 o dvojici mladića koji se moraju probiti kroz užase besmislenog rata ovjenčala se nagradom za najbolji film i za najbolji britanski film, a Mendes je proglašen najboljim redateljem. Pokorio je tako izuzetno jaku konkurenciju koju ove godine predvodi redatelj Bong Joon-Ho i njegov Parasite o kojem se priča već mjesecima. Za njega je to bilo posebno priznanje jer, podsjetimo se, film je inspiriran pričama njegovog djeda.

Phoenixova izvedba najvažnija ove godine

Ratnoj drami za vratom je bio Joker koji je, očekivano, još jednom Joaquinu Phoenixu prisvojio nagradu za najboljeg glumca i tako njegovu izvedbu zacementirao kao najvažniju ove godine. Glumac poznatom i po svom aktivizmu upozorio je na sve prominentniji rasizam u filmskoj industriji i pritiske na ljude s drugačijom bojom kože. Zaključio je u svom govoru kako ni on sam nije napravio sve u njegovoj moći po tom pitanju. Phoenix je tako rasplamsao već postojeću raspravu o ‘bijeloj’ sezoni dodjela nagrada.

Tarantino nije slavio na dodjeli BAFTA nagrada jer mu je jedino priznanje donijela izvedba Brada Pitta. Ponovno je proglašen dobitnikom u kategoriji najboljeg sporednog glumca za film Once Upon a Time in Hollywood.

Film Judy ponovno zadužio Renee Zellweger

Renee Zellweger vratila se u glumačku kremu dramom Judy zbog koje je već nebrojeno puta otišla kući kao najveća pobjednica. Zellweger je kao Judy Garland pobijedila Scarlett Johansson, Saoirse Ronan, Charlize Theron i Jessie Buckley. Dok je prihvaćala govor kratko je zahvalila i dodala: “Gospođo Garland, London, koji ste uvijek tako voljeli, vas još uvijek voli. Ovo je za vas”, istaknuvši tako kultnu Judy Garland kao najveću inspiraciju.

Laura Dern još jednom se pokazala kaj najveći adut Netflixove uspješne drame Marriage Story. Dern je proglašena najboljom sporednom glumicom u konkurenciji s Margot Robbie, Scarlett Johansson i Florence Pugh.

Parasite definitivno strani film godine

Nagradu za najbolji film je izgubio od 1917, ali Parasite je zato ove godine daleko najbolji film na stranom jeziku- potvrdilo se još jednom na dodjeli BAFTA nagrada. Na Oscarima mu se, slažu se gotovo svi, ponovo smiješi ista pobjeda. Međutim, upravo bi Parasite mogao biti iznenađenje i za titulu najboljeg filma 2019. godine.

Foto: Profimedia.hr

Učitati još
Zatvori