20 filmova o putovanjima zbog kojih ćete odmah isplanirati svoju sljedeću destinaciju

20 filmova o putovanjima zbog kojih ćete odmah isplanirati svoju sljedeću destinaciju

out-of-africa

Maštate li o sljedećem putovanju i raznim egzotičnim, no i bliskim destinacijama ovi filmovi će vas nagnati na detaljnije planiranje putovanja… Gdje putovati, što iskusiti, vidjeti, kušati… sve to možete vidjeti i u ovih dvadeset filmova – oni će vam pomoći odlučiti se za novu destinaciju.

Out of Africa, Moja Afrika

Proglašena jednom od najljepših epskih ljubavnih priča na velikom ekranu uopće, drama je Sydneyju Pollacku napokon donijela priznanje Američke filmske akademije, te još šest Oscara od ukupno jedanaest nominacija, uključujući i nagradu za najbolji film.

Moja Afrika istinska je filmska posveta ljudima, prirodi i tajnama afričkog kontinenta. U glavnoj ulozi je Meryl Streep koja je do tada osvojila dva Oscara (Kramer protiv Kramera, Sophijin izbor) i ostvarila niz zapaženih uloga. Riječ je o romansiranoj biografiji danske književnice Karen Christence von Blixen, poznatije pod pseudonimom Isak Dinesen, koja je dobar dio života provela u Africi što ju je nadahnulo na najbolje radove u njezinom stvaralaštvu. Potpuno predana glumi M. Streep se za ulogu Karen Blixen pripremala slušajući tonske vrpce s njezinim izjavama, pa ne čudi da je njezina decentna i uvjerljiva izvedba i ovaj put zavrijedila nekoliko priznanja kao i nominaciju za Oscara. Sasvim drukčiji pristup izabrao je njezin partner u filmu, Robert Redford. Nastupivši u nizu Pollackovih filmova (Jeremiah Johnson, Djevojka koju sam volio, Tri Kondorova dana), Redford je o u ovom sjajno dočarao pustolova koji je presudno utjecao na dansku književnicu.

Doctor Zhivago, Doktor Živago

Ova, jedna od najromantičnijih priča ikada, može se gledati iznova i iznova i pravo je filmsko remek-djelo. Snimljen 1965. vječni je klasik u pravom smislu riječi. Film je tada osvojio pet Oscara, a Omar Sharif i Julie Christie postali su jedan od najpoznatijih filmskih ljubavnih parova.

Doktor Živago

The Endless Summer

Ovaj sportski dokumentarni film prati kalifornijske surfere. Režiser i scenarist Bruce Brown prati dva mlada surfera po svijetu dok su oni u potrazi sa savršenim valom te pritom gledateljima donosi novo sportsko uzbuđenje i nekoliko prekrasnih lokacija. Ono što prati film i donosi taj duh 1960-ih jest soundtrack koji savršeno predočuje taj slobodni surferski morski duh.

The Endless Summer 2 The Endless Summer

The English Patient, Engleski pacijent

Engleski pacijent ekranizirani je Bookerom nagrađeni roman autora Michaela Ondaatjea, koji iako traje dva sata i 39 minuta donosi jako brzu i dinamičnu ljubavnu priču smještenu u još turbulentnije ratno doba. Izvor i motivi za jednu od najdramatičnijih filmskih radnji bio je, naravno, Drugi svjetski rat, režirani na način da svaki gledatelj osjeti tu simbiozu režije i pisanja što možemo zahvaliti režiseru i scenaristu Anthonyju Minghelli koji je maestralno prenio Engleskog pacijenta na veliko platno.

U središtu pozornosti su odlični glumci Ralph Finnes, Kristin Scott Thomas, Juliet Binoche, Willem Dafoe, Naween Andrews i Colin Firth kojemu je ovo prvo filmsko pojavljivanje pred svjetskom publikom nakon uloge Mr. Darcyja u apsolutnoj hit seriji Ponos i Predrasude. To je film koji je s razlogom osvojio 49 nagrada i bio nominiran čak 66 puta, a 9 Oscara u kapitalnim nominacijama pokazuju da, ako do sada niste, zažmirite na trajanje od preko dva i pol sata, vjerujte, jako će brzo proći.

engl-pacijent-4

engl-pacijent-3

Easy Rider, Goli u sedlu

Kultni američki film iz 1969. godine u kojem Dennis Hopper i Peter Fonda tumače dvojicu hippie motociklista koji prokrijumčare kokain iz Meksika u Los Angeles da bi prodajom platili put do New Orleansa gdje će biti na festivalu Mardi Gras. Na putovanju susreću farmera i autostopera koji ih dovede do hippie komune. Završe u zatvoru odakle ih izvlači odvjetnik alkoholičar George s kojim se sprijatelje i kojega povedu dalje na put…

EASYRIDER-SPTI-14.tif

Murder on the Orient Express, Ubojstvo na Orient Expressu

Hercule Poirot upravo je završio zadatak u Istanbulu i vraća se u London luksuznim Orient Ekspressom. U vlaku se dogodi ubojstvo, a poznati detektiv je jedini koji može razriješiti tu mistriju… Iako je ove zime kinima vladala suvremena filmska verzija, podsjećamo i na onu iz 1974. gdje su u glavnim ulogama bili izvrsni Sean Connery, Jacqueline Bisset, Ingrid Bergman, Lauren Bacall i Albert Finney kao glasoviti detektiv. 

The Last Emperor, Posljednji kineski car

Posljednji kineski car Pu Yi (J. Lone) u trećoj je godini života postavljen na prijestolje i odveden u Zabranjeni grad gdje bez obitelji i prijatelja provodi djetinjstvo i ranu mladost. Nikad nije potpuno sretan ni slobodan. Ne smije napuštati palaču u kojoj se sve više osjeća kao u zatvoru. Dolazak škotskog tutora Reginalda Johnstona (P. O’Toole) u njemu budi još veću znatiželju za upoznavanjem svijeta, posebno Zapada i zapadnih običaja. U šesnaestoj godini ženi se s lijepom Wan Yung (J. Chen), ali uzima i k srcu priraslu konkubinu Wen Tsiu. Nakon što je u međuvremenu morao abdicirati, prisiljen je napustiti palaču. Vraća se u rodnu Mandžuriju koju 1931. okupira japanska vojska. Japanci mu omogućuju povratak na prijestolje u toj pokrajini, ali ga zapravo koriste kao svoju lutku. On se pretvara u dekadentnog playboya. Nakon Drugog svjetskog rata zarobe ga Rusi i predaju kineskim komunistima koji ga zatvore i “preodgajaju”. Pu Yi završava kao običan vrtlar u pekinškom botaničkom vrtu, ali napokon sretan…

Talijanski redatelj Bernardo Bertolucci naglasak stavlja na povijesno okružje i spektakularnost, dok su radnja i osobnost većine likova u drugom planu. Kamera je sjajna u svakom mogućem elementu – okvir, svjetlost, boja, pokret, kompozicija, sve je razrađeno do najsitnijeg detalja i na pravom je mjestu. Završni efekt je zadivljujuća raskoš i film koji se pamti po blještavilu, ali i iznimno dirljivoj životnoj priči nesretnog posljednjeg kineskog cara koji cijelog života nije iskusio pravu slobodu.

Empire of the Sun

Jim (glumi ga odličan mladi Christian Bale) je dječak pubertetskog uzrasta, a roditelji su mu pripadnici visokih britanskih krugova u Šangaju. Jim je opsjednut avionima i samo o njima sanja. Uskoro dolazi do japanske invazije i ulicama Šangaja zavlada panika. Bježeći u sklonište, Jim se za trenutak odvoji od majke kako bi pokupio ispali mu model aviona, a to je bilo dostatno da panična gomila napravi neprobojan bedem između njega i roditelja. Dječak se izgubio i naposljetku završio u japanskom logoru za ratne zarobljenike. Tu mora naučiti umijeće preživljavanja, no sve u svemu dobro se snalazi, zahvaljujući i tome što je našao svojevrsnog zaštitnika u ciničnom američkom trgovačkom pomorcu Basieju (John Malkovich), koji je glavni švercer u logoru.

Film je dobio šest nominacija za Oscara, no ni jednu u najuglednijim kategorijama, a ni od tih tzv. tehničkih nominacija nije uspio potvrditi ni jednu, jer je te godine Posljednji kineski car bio nenadmašiv.

Epire of Sun

Thelma & Louise

Jedan od najslavnijih naslova s početka devedesetih godina prošlog stoljeća, Thelma i Louise slavnog redatelja Ridleya Scotta još uvijek je najbolji primjer obrađivanja ozbiljnih tema naizgled trivijalnim filmskim jezikom. Ovo je spoj avanturističkog filma ceste i trilera osvete, ali je u svojoj biti ovo himna ženske samostalnosti i međusobnog pomaganja, kakve je naišla na iznimno pozitivan odjek diljem svijeta.

thelma and louise cover

thelma i louise

Before Sunrise, Prije svitanja

Film donosi ljubavnu priču francuske studentice Celine koja upoznaje mladog američkog mladića Jesseja na vlaku za Budimpeštu – Beč. Oboje izađu s vlaka u Beču i druže se. Radnja je najbolje opisana kao minimalistička, jer osim hodanja i razgovaranja, ne događa se previše stvari u filmu. Dva karaktera, njihove ideje, perspektive na život, ljubav, reinkarnacija itd. su ispričani do sitnih detalja. Film je proglašen jednim od najboljih romantičnih filmskih ostvarenja 90-ih godina dvadesetog stoljeća i nakon njega snimljena su još dva nastavka.

before-sunrise

Fear and Loathing in Las Vegas, Strah i prezir u Las Vegasu

Strah i prezir u Las Vegasu, filmski je vrtlog s pomaknutom, drogom ispunjenom pričom i nabrijanom glazbenom rock & roll podlogom koju čini sve od Wayna Newtoa i Toma Jonesa do Combustible Edisona i Dead Kennedysa. U ovoj žestokoj ekranizaciji knjige Huntera S. Thompsona novinar Raoul Duke (Johnny Depp) odlazi u Las Vegas izvještavati s motociklističke utrke, a sa sobom vodi odvjetnika, dr. Gonza (Benicio Del Toro). Godina je 1971. i Duke i Gonzo su na putu prema Gradu grijeha, s uplašenim autostoperom (jedva prepoznatljiv Tobey Maguire) i prtljažnikom punim droge, koju neprestano uzimaju.

Depp je briljantan kao Duke, Thompsonov alter ego, a Del Toro je divlji u ulozi ludog odvjetnika. Redatelj Terry Gilliam, čarobnjak kompleksne, bizarne vizure dao je svojoj kreativnosti na volju u stvaranju svijeta drogeraške izmaglice u kojem žive Duke i Gonzo.

The Talented Mr. Ripley, Talentirani gospodin Ripley

Radnja ovog filma odvija se u prekrasnom razdoblju kasnih pedesetih godina dvadesetog stoljeća gdje Tom Ripley odlazi u Italiju kako bi vratio u SAD Dickie Greenlaf, mladog, bogatog i razmaženog milijunaša. No, kada mu zadatak propadne Ripley poduzima ekstremne mjere… Film nose odlični glumci Matt Damon, Gwyneth Paltrow i Jude Law. Iako je snimljen 1999. godine film je postao jedan od onih vječnih klasika – što zbog stila, mode, ambijenta i izvrsne dramske priče.

fejs-italija-filmovi

Catch me if you can, Ulovi me ako možeš

Istinita priča temeljena na autobiografiji pravog Franka Abagnalea mlađeg, ovo je film neprestanog tempa i neočekivanih prevrata u radnji koji pokazuje kako stvarnost nekada doista jest neobuzdanija od mašte.Film je 2003. godine imao dvije nominacije za Oscara i nominaciju za Zlatni globus, a iste godine je osvojio BAFTA nagradu.

Catch-me-if-you-can-cover

Lost in Translation, Izgubljeni u prijevodu

Ovaj hvaljeni američki film, spoj drame i komedije, iz 2003. godine. Riječ je o drugom filmu redateljice Sofie Coppole. Radnja se odvija oko dvoje usamljenih Amerikanaca (glume ih izvrsni Bill Murray i Scarlett Johansson) koji se sprijatelje u Japanu, gdje su se slučajno upoznali, primijete da su srodne duše te razviju duboku privrženost jedno prema drugom, koja ima tragove platonske ljubavi. I Murray i Johansson nagrađeni su prestižnim filmskim nagradama, a film je Quentin Tarantino uvrstio u svoju listu 20 najdražih filmova snimljenih od 1992. do 2009.

lost in translation cover

Under the Tuscan Sun, Pod suncem Toskane

Frances Meyes napisala je Pod suncem Toskane i knjiga je instantno doživjela veliki uspjeh. Autoričin dnevnik o godinama provedenim u unutrašnjosti talijanske pokrajine Toskane, poslužio je kao predložak za roman u kojem šarmantno opisuje svoja toskanska zadovoljstva i sitne nedaće. Uređenjem i dogradnjom kuće, preobrazbom zapuštenog vrta preobražava se i dobiva novi smisao pomalo urušen život glavne junakinje… Istoimeni film snimljen je 2003. godine, za režiju je zaslužna Audrey Wells, kojoj je to bio drugi redateljski rad nakon vrlo zapaženog i hvaljenog prvijenca ‘Guinevere’, za razliku od ‘Pod suncem Toskane’ koji je producirao Disney, nastalog u nezavisnoj produkciji.

Under the Tuscan Sun

Sideways, Stranputica

Film o međuljudskim odnosima i vinu iz Napa Valley. Niti više, niti manje. Ljubav, nevjera, napetost, tuga i zabava začinjene putevima Napa vinograda i svim prekrasnim okusima vina. I da, Paul Giamatti u jednom od svojih boljih glumačkih izdanja.

Sideways

The Darjeeling Limited

The Darjeeling Limited  donosi priču o tri udaljena brata (Jason Schwartzman, Owen Wilson i Adrien Brody) koja nakon očeve smrti krenu na put vlakom po Indiji, kako bi se povezali i našli majku. Njihovo „duhovno putovanje“, brzo skreće s puta zbog događaja vezanih uz analgetike bez recepta, indijski sirup protiv kašlja i suzavac te se na kraju nađu sami usred pustinje s jedanaest kovčega, jednim pisačem i uređajem za laminiranje. U tom trenutku iznenada započinje novo, neplanirano putovanje.

 darjeeling-lmtd

Vicky, Cristina, Barcelona

Radnja prati konvencionalnu Vicky (Rebecca Hall), zaručenu s Dougom (Chris Messina), koja putuje u Barcelonu kako bi provela ljetne praznike u kući prijatelja svojih roditelja sa svojom nekonvencionalnom i prilično društveno otvorenom prijateljicom Cristinom (Scarlett Johansson). Upoznaju rastavljenog slikara Juana Antonija Gonzala (Javier Bardem) koji ih poziva da otputuju u Oviedo s njima i tu se naizgled romantična ljubavna priča zakomplicira…

Vicky Cristina Barcelona

Vicky Cristina Barcelona 4

The Trip to Italy

Hedonističko putovanje po Italiji sa Steveom Cooganom i Robom Brydonom. Uz film pripremite čašu vina i naručite pizzu. Trebat će vam barem nešto talijansko za prizalogajit.

Wild

Nakon godina lakomislenog ponašanja, ovisnosti o heroinu i propalog braka, Cheryl donosi ishitrenu odluku. Bez ikakva iskustva odluči pokoriti svoje demone tako što će propješačiti 1770 km Stazom pacifičkih vrhova. Film je snimljen prema istinitoj priči, a glavni lik glumi Reese Witherspoon, dok režiju potpisuje Jean-Marc Vallée. Odličan je to film o katarzi i pronalaženju sebe na putovanju, ovog puta pješačeći duž Pacific Crest pješačke rute.

wild-reese-witherspoon cover

Učitati još
Zatvori