Svečano otvorenje Festivala fotografije Organ Vida

Svečano otvorenje Festivala
fotografije Organ Vida

marina-paulenka

Marina Paulenka

Sinoć je svečanim otvorenjem izložbe finalista pod nazivom Otkrivanja, u Francuskom paviljonu započeo 8. Međunarodni festival fotografije Organ Vida. Veliki broj okupljenih ljubitelja fotografije i umjetnosti te pripadnika domaće kulturne scene kroz postav su vodili sami autori-finalisti izložbe, a nakon što je zašlo sunce, pred paviljonom su okupljene pozdravili i ovogodišnji program festival kratko predstavili Marina Paulenka, direktorica, članovi žirija Louise Clements i Phillip Toledano, te kustosica izložbe finalista Lea Vene.

Kristina Krepela

Kristina Krepela

Na platnu postavljenom pod vedrim nebom, publika je mogla vidjeti i radove deset posebno pohvaljenih fotografa koji su se prijavili za sudjelovanje na Festivalu te se zabaviti uz projekcije VJ Liika i glazbeni izbor DJ Lil Tatyja.

Lea Vene

Lea Vene

Srijeda na Organu Vida donosi otvaranja dviju vrijednih i zanimljivih izložbi. U Galeriji Zvonimir u 18 sati svečano se otvara izložba Lekcije iz ’91. kustosice Sandre Vitaljić, koja okuplja autore iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije i donosi njihove fotografije snimljene za vrijeme rata na području bivše Jugoslavije. Hrvatski muzej arhitekture HAZU ugostit će izložbu Past is Now koja se otvara u 20.30 sati. Izložba putem fotografija propituje status quo i potencijal prošlosti u sadašnjosti na području bivše Jugoslavije: od kulturnih stereotipa i glazbenih mitova do ratnih situacija i obećanja Europe.

Nataša Mihaljiščin

Nataša Mihaljiščin

Četvrtak je u znaku razgovora s autorima; u Zagrebačkom plesnom centru svoje će radove kroz razgovor s publikom predstaviti sudionik finalne izložbe Otkrivanja Pierre Liebaert koji je snimao pripadnike sado-mazo zajednice regrutirane putem oglasa te Dragana Jurišić, umjetnica koja fotografijama bilježi potragu za izgubljenom zemljom i identitetom te pokušava rekreirati i tako razriješiti konfliktne emocije i sjećanja na Jugoslaviju. Član žirija, američki fotograf Phillip Toledano u Galeriji Kranjčar ima samostalnu izložbu Možda kojom na zanimljiv način osvještavanja kratkotrajnosti života. Otvorenje je u 20 sati, kada će s umjetnikom razgovarati televizijska urednica u kulturi Vlatka Kolarović.

Sanja Bacharach Krištifić

Sanja Bacharach Krištifić

Festivalski program petkom i subotom obiluje raznim panel diskusijama, izdvajamo onu vezanu uz izložbu Lekcije iz ’91 u subotu u 17 sati u ZPC-u, te dan ranije razgovor o knjizi Pijesak rata člana žirija Donalda Webera. O svojim će umjetničkim praksama i radovima s kojima sudjeluju na izložbama Organa Vida pričati razni umjetnici, a ulaz na sve diskurzivne programe festivala je slobodan.

Sandra Vitaljić

Sandra Vitaljić

Pored izložbenog, edukativnog i diskurzivnog programa, Organ Vida pripremio je i filmski program koji se sastoji od dvije hrvatske premijere dokumentarnih filmova o istaknutim predstavnicima fotografije, velikanima Nan Goldin i Robertu Mapplethorpeu. Film Sjećam se tvoga lica intimna je autobiografija Nan Goldin, fotografkinje poznate po vizualnim narativima koji prikazuju njen svijet seksualnih i ovisničkih aktivnosti. Projekcija je u Art parku u petak, dok se Mapplethorpe: Pogledajte slike počevši od 17. rujna prikazuje u nekoliko termina u Dokukinu Kic.

Rumi Meštrović

Rumi Meštrović

Zagrebačkoj publici omiljeni Open Show Zagreb na kojem se predstavljaju suvremeni mladi domaći fotografi zakazan je za subotu, u 21 sat u Zagrebačkom plesnom centru. Po završetku Open Show Zagreba, na terasi Zagrebačkog plesnog centra održat će se zabava zatvaranja 8. Organa Vida, uz napomenu da će se većina izložbi moći pogledati do 24. rujna.

Petar Cvirn

Petar Cvirn

Detaljan program Festivala, kao i popis izložbi možete pogledati na organvida.com.

Mara Bratoš

Mara Bratoš

Tomo Ricov

Tomo Ricov

Vlatka Kolarović

Vlatka Kolarović

Nina Bačun i Petra Mrša

Nina Bačun i Petra Mrša

Nikša Kušelj

Nikša Kušelj

Ivana i Damir Žižić

Ivana i Damir Žižić

Iva Mihalić

Iva Mihalić

John Pavlish

John Pavlish

Maksim Mrvica

Maksim Mrvica

Tomislav Bahorić i djevojka

Tomislav Bahorić s djevojkom

Ogi Antunac

Ogi Antunac

Lukas Birk, Marina Paulenka i Cemre Yesi

Lukas Birk, Marina Paulenka i Cemre Yesi

Foto: Niko Goga

 

Učitati još
Zatvori