Borba za pravednije i slobodnije društvo glavna tema festivala Feminizam je za sve

Borba za pravednije i slobodnije društvo glavna tema festivala Feminizam je za sve

Što je feminizam danas, koji su mu zahtjevi i ograničenja i je li nam u ovom trenutku potrebniji nego ikad? Samo su neka od pitanja na koja će pokušati odgovoriti sudionice festivala FEMINIZAM JE ZA SVE koji počinje simbolično na Dan žena 8.ožujka.

FEMINIZAM U FOKUSU

Četverodnevni festival uključuje predstavljanje knjiga, večer poezije, tribine i rasprave. Ponudit će uvid u ideje i smjerove suvremenog feminizma te upozoriti na važnost feminističkog znanja i iskustva u borbi za slobodnije i pravednije društvo. U okviru festivala održat će se i šest tribina.Poticaj za održavanje festivala jest i objavljivanje devet knjiga feminističkih autorica  u izdanju Frakture: šest knjiga eseja urednica i autorica Mufa koje se bave različitim feminističkim pitanjima.

Vrhunske autorice i zanimljiva predavanja

Poticaj za održavanje festivala jest i objavljivanje devet knjiga feminističkih autorica u izdanju Frakture: šest knjiga eseja urednica i autorica Mufa koje se bave različitim feminističkim pitanjima – Asja Bakić, Dođi, sjest ću ti na lice, Maša Grdešić, Zamke pristojnosti, Lea Horvat, Nepraktični savjeti za kuću i okućnicu, Barbara Pleić Tomić, Mama kuha ručak, tata čita novine, Lana Pukanić, Tinejdžerke i drugi monstrumi, i Jasna Jasna Žmak, One stvari, po jedna knjiga iz povijesti i teorije feminizma – Zsófia Lóránd, Feministički izazov socijalističkoj državi u Jugoslaviji i Sara Ahmed, Kulturna politika emocija, te knjiga začetnice feminizma na našim prostorima – Slavenka Drakulić, Smrtni grijesi feminizma (prošireno izdanje). Za vizualni identitet svih devet naslova i festivala zaslužna je ilustratorica i grafička dizajnerica Hana Vrca.

Festival počinje 8. ožujka, tj. 8. marta – na Međunarodni dan žena!

Taj se dan u Zagrebu već tradicionalno održava Noćni marš kojim se slave žene i ženska borba. I ove godine festival FEMINIZAM JE ZA SVE je prirodni nastavak Noćnog marša – mjesto na kojem se glasno progovara o neravnopravnostima. Festival se održava od 8. do 11. ožujka 2020. u Uraniji – prostoru kreacije (Kvaternikov trg 3). Ulaz je slobodan uz prethodnu najavu, a više informacija možete pronaći na https://fraktura.hr/

Foto: PR

Učitati još
Zatvori