Hrvatska društvena igra Fierce Women dobiva prošireno izdanje – pričale smo s pokretačicama

Hrvatska društvena igra Fierce Women dobiva prošireno izdanje – pričale smo s pokretačicama

Foto: Sanja Jagatić

Inovativna društvena igra Fierce Women uskoro će dobiti svoje prošireno izdanje. Igra je to koja svoje igrače/ice upoznaje sa ženama koje su doprinijele društvu. U poljima kulture, politike, znanosti, feminizma, ljudskih prava i umjetnosti. Radi se o zabavnom, edukativnom i društveno korisnom proizvodu. U natječaju su tražili umjetnice i umjetnike iz čitave Europe koje će portretirati 30 žena koje će se uključiti u ovo prvo proširenje igre. Umjetnici još nisu izabrani ali pristiglo je jako puno prijava. Povodom toga razgovarali smo sa Željkom Vučković i Gabrijelom Ivanov iz Vox Feminae.

Možete li nam reći kakav je bio odaziv umjetnica?

Društvenu igru Fierce Women realizirale smo u suradnji s osam umjetnica iz Hrvatske. S obzirom na to da na prvom proširenju igre radimo u okviru projekta Women on Women, ovoga puta smo željele okupiti internacionalni tim umjetnica i umjetnika. Prije same objave natječaja postojala je blaga zabrinutost oko toga hoćemo li ostvariti dovoljnu vidljivost izvan Hrvatske te koliko će nam se umjetnica i umjetnika javiti. Razloga za brigu na kraju nije bilo. U pet tjedana koliko je poziv bio otvoren, primile smo čak 327 prijava. Jako nas veseli tako velik odaziv, te činjenica da umjetnice i umjetnici prepoznaju važnost ove tematike. Drago nam je da nalaze inspiraciju u strašnim ženama. Tome u prilog govori i to da nam je većina poslala barem tri ilustracije, iako je za prijavu bilo dovoljno poslati samo jednu.

by IVANA ŠTRUKELJ

Iz kojih zemalja su se umjetnice javljale?

Natječaj je bio otvoren za sve umjetnice i umjetnike iz Europe. Prijave su pristigle iz čak 27 europskih zemalja. Očekivano je najviše prijava bilo iz Hrvatske, njih oko 130. S obzirom na projektnu suradnju s organizacijama iz Slovenije, Sjeverne Makedonije i Irske, te činjenicu da će se u prvom proširenju, osim žena iz Hrvatske, naći i strašne žene iz navedenih zemalja, velik broj prijava pristigao je i od umjetnica i umjetnika iz tih zemalja. Sudeći prema prijavama, velika većina njih nije stala na prvom imenu koje je prepoznala. Doista su proučile/i svih 30 biografija koje smo priložile natječaju, pa i dodatno istražile/i žene čija ih je priča posebno inspirirala. Određeni zajednički elementi povijesne, ali i suvremene, borbe za prava žena diljem svijeta, zasigurno su omogućili umjetnicama i umjetnicima da se povežu i s pričama lokalnih heroina poput Zofke Kveder, Nan Joyce, Rose Plaveve i Diane Budisavljević. Moramo dodati i da nas osobito vesele prijave iz one kategorije ‘djeca i mladi’, pa tako najmlađa umjetnica koja nam se javila ima tek devet godina, a dolazi iz Srbije.

by ORLA BIRD (DORA STIPANČIĆ)

Je li možda bilo prijava i od umjetnika?

Primile smo prijave petnaestak umjetnika, a od toga ih je najviše iz Sjeverne Makedonije. S obzirom na tematiku natječaja, ali i to da kao organizacija imamo puno veći doseg među ženama, i očekivale smo da će se javiti uglavnom umjetnice, no pitanje rodne ravnopravnosti nije samo žensko pitanje. Ovo nam pokazuje da i muškarci to znaju.

by GOCE ILIEVSKI

Koji je cilj i što se želi postići/istaknuti novim izdanjem igre Fierce women i proširivanjem baze?

Jedan od naših ciljeva je stvaranje posebnih izdanje za različite regije. Npr za Skandinaviju, Balkan, Europu. Možda i posebno za određene zemlje, npr. Poljsku ili Mađarsku u kojoj su pitanja ljudskih prava i rodne ravnopravnosti jako ugrožena u zadnje vrijeme. Također, u ovo doba Covid-19 krize koja, između ostalog, iznimno pogađa umjetnice i umjetnike, bilo nam je jako važno na neki način biti im podrška i dodatno se povezati s njima. Nećemo naravno sa svim prijavljenim ilustratoricama i ilustratorima odmah moći uspostaviti suradnju, ali već smo na osnovu pristiglih prijava dobile ideje za razvoje dodatnih komplementarnih proizvoda. Sve u svrhu krajnjeg cilja: da se glasovi i postignuća strašnih žena čuju što jače i što dalje.

Foto: Andrijana Mirna Marin
Učitati još
Zatvori