Nekoliko predstava, filmova i izložbi uz koje ćemo lakše preživjeti monotoni siječanj

Nekoliko predstava, filmova i izložbi uz koje ćemo lakše preživjeti monotoni siječanj

Licorice Pizza

Nakon užurbanog razdoblja ispunjenog druženjima, obiteljskim okupljanjima i zabavama, mnogima od nas siječanj je mjesec u kojem znamo da moramo usporiti. Međutim, nakon nekoliko dana tijekom kojih se ne mičemo od televizora i laptopa odnosno Netflixa i drugih streaming servisa, vrlo je velika vjerojatno da nas počinje hvatati siječanjski blues. Osjećaj melankolije i nevoljkosti u kombinaciji s iscrpljenošću nakon blagdana i sivom prognozom čini siječanj neobično sporim i teškim mjesecom. Kad tomu pridodamo da se većina evenata iz adventskog razdoblja gasi, monotoniji se teško oduprijeti u prvom mjesecu godine.

Međutim, grad miruje samo na površini i iako se posljednji blagdanski ukrasi i kućice polako uklanjaju, kazališta, galerija i kina nude dovoljno sadržaja da nam naredni tjedni prolete. Kako biste zaobišli beskonačno izležavanje na sofi, donosimo mali vodič kroz nekoliko zanimljivih događanja kojima bi mogli popuniti preostale dane u siječnju i posjetiti ih u dobrom društvu ili sami.

Predstave

Žena popularnog pokojnika

Krajem godine u Teatru &TD počela je igrati nova predstava Filipa Šovagovića, hrvatskog glumca, autora i redatelja koji se najnovijom predstavom vratio u kazalište u kojem je radio brojne projekte u karijeri. Odmah nakon premijere uslijedila je lavina pozitivnih komentara na radnju koja počinje 1934. godine i prati dvije generacije obitelji dirigenta Ivice Klimoje. “Ivica i njegov sin Milan su narkomani te su primorani na cjeloživotno preispitivanje svojih pokušaja i promašaja, a njihove supruge Nada i Ida primorane su na cjeloživotno preispitivanje vlastitih mrakova kako se ne bi pretvorile u puko zrcalo tuđe (auto)destruktivnosti. Kada izgori komuna u kojoj se nakon dugog lutanja skrasio Milan, korisnici će biti premješteni u umirovljenički dom u kojem dane broji Ivica tako da će se otac i sin ponovo naći pod istim krovom, a umirovljenici i ovisnici se zapetljati u mrežu zrcalnih odnosa te se, ako im je uopće preostalo pitanja, zapitati postoji li starost te jesmo li možda svi uvijek isti, premda katkad i samima sebi neprepoznatljivi”, piše Petra Mrduljaš. Raspored predstava i ulaznice pronađite ovdje.

Halo, Halo ovdje Radio Zagreb

U siječnju nam jedan uzbudljiv novitet priprema Zagrebačko kazalište mladih. Nakon 16. siječnja pokušajte uloviti ulaznicu za predstavu Halo, halo, ovdje Radio Zagreb koja donosi priču o Boženi Begović, poznatoj redateljici i spikerici Radio Zagreb koja se smatra jednom od ključnih ljudi u nastanku danas nam omiljenog ZKM-a. Predstavu režira Pavlica Bajsić Brazzoduro, hrvatska redateljica i glumica koja je tijekom godina radila filmovima, scenarijima i dramskim serijama i brojnim međunarodnim projektima. Ako vam ovaj kazališni komad ne plijeni pažnju, u ZKM-u trenutno igraju mahom izvrsne predstave koje su već dobile pohvale publike i domaće kritike. Naša je preporuka uvijek izvrstan Huddersfield ili nešto novijeg datuma Kamen.

Katalonac

&TD se još jednom nalazi na ovoj listi zahvaljujući njihovoj siječanjskoj akciji u sklopu koje se prikazuje i izvrstan Katalonac, predstava u režiji Ivana Penovića koji je u nekoliko godina nanizao hvaljene kazališne komade. Radnja prati tri cimera koji dane provode gubeći vrijeme, bez ikakvog smisla, a taj status quo prekida dolazak ‘krivog’ Katalonca. Predstava je zapravo satiričan osvrt na sadašnjicu milenijalaca, njihovu međusobnu komunikaciju i društvo koje ih opsjeda, a cijelo vrijeme uz suptilan politički komentar prisutan u zapletima. Katalonac igra od 2018. godine pa u slučaju da još niste uspjeli pogledati ovu izvrsnu, neodoljivo zabavnu i britku predstavu, ovaj bi siječanj mogao biti dobra prilika.

Izložbe

Sergije Glumac / retrospektiva

Do 16. siječnja možete posjetiti upečatljivu izložbu Sergija Glumca, kultnog grafičara, slikara i scenografa koji je svojim radom obilježio prvu polovicu 20. stoljeća. U Klovićevim dvorima trenutno se nalazi više od 400 radova ovog umjetnika koji se smatra jednom od ključnih osoba hrvatskog grafičkog dizajna i avangarde. Od karikatura u njegovom stilu preko reklamnih i antologijskih plakata za kazališta, kina i druge organizacije do naslovnica časopisa, raskošna izložba donosi fascinantan pogled u karijeru umjetnika i ne sumnjamo da će vas nevjerojatnom brzinom uvući u njegov kreativni svijet.

Tajni dokumenti Brukete i Žinića

Davor Bruketa i Nikola Žinić već više od dvadeset godina djeluju kao najinteresantniji kreativni tandem u Hrvatskoj za dizajn, ali i jedinstveni brending i kreativna rješenja. Krenuli su s plakatima, a tijekom godina su radili s velikim hrvatskim kompanijama, prezentirali na desetke projekata koji su fascinirali i nametnuli se kao najinteresantniji kreativci u industriji. Upravo nam je zato za oko zapela izložba Tajni dokumenti Brukete i Žinića u Oris kući arhitekture koja donosi godinama zapisivane skice, crteže, ideje, rasporede te brojne druge do sada „tajne“ detalje. Posjetitelji imaju priliku kroz izloženi sadržaj zaviriti iza kulisa svakodnevnog rada kreativnih direktora. U izloženim su bilježnicama pohranjeni i neki od najuzbudljivijih trenutaka njihovog rada, uspješnih i neuspješnih. 

Filmovi

Margot Tenenbaum

Stanley Kubrick i Wes Anderson u Tuškancu

Ako posjetite jednu kulturnu adresu ovog mjeseca, neka to bude Kino Tuškanac. U 2022. ušli su uistinu genijalnim programom koji će privući svakog ljubitelja filmske industrije koji ne mogu ostati imuni na redateljska imena kao što su Stanley Kubrick i Wes Anderson. Upravo ćemo filmove ovih filmskih legendi gledati u njihovim ciklusima ‘Portreti’ tijekom siječnja!

Do 11. siječnja traju portreti Stanley Kubricka i prikazuju se njegovi najveći filmski hitovi pa tako do kraja ovog tjedna možete uhvatiti jedan od najutjecajnijih filmova svih vremena Isijavanje odnosno The Shining, dok u petak igra Kubrickov posljednji i jednako legendarni film Oči širom zatvorene ili Eyes Wide Shut. Već od sljedećeg tjedna startaju filmovi Wesa Andersona. Od srijede redom gledamo fantastični Hotel Grand Budapest (The Grand Budapest Hotel), Obitelj čudaka (The Royal Tenenbaums), Tajkuna iz Rushmorea (Rushmore), nama omiljeni Kraljevstvo izlazećeg mjeseca (Moonrise Kingdom), a između ostalih i najnoviji Andersonov film Francuska depeša (The French Dispatch).

The Lost Daughter

Od sutra u kinima igra film koji se samim krajem godine svrstao na liste najboljih, barem prema tvrdnjama stranih kritičara koji su ga već pogledali u kinima. U glavnim su se ulogama našle Olivia Colman i Dakota Johnson, a u pitanju je filmska inačica bestseller knjige Elene Ferrante. Radnja prati Ledu, rastavljenu profesoricu u svojim srednjim godinama koja ostaje sama nakon što su njezine kćeri preselile k ocu. Ususret ljetu odlučuje otići na ljetovanje u malo mjesto na Jonskom moru. Na putovanje odlazi s ravnodušnim očekivanjima, spremna na to da će ju obuzeti uspomene i nostalgija zbog obitelji, ali ono što se događa je upravo suprotno – Leda uživa u slobodi i svoje dane provodi na plaži. Vrijeme tako teče, dok na odmoru ne upozna Ninu, mladu majku koja pokušava balansirati život i roditeljstvo u pratnji velike obitelji. Gledajući Ninu, Leda se počinje vraćati u prošlost, preispitujući svoje majčinske i druge odluke koje su zavijek definirale njezin i život cijele njezine obitelji.

Licorice Pizza

Baš kao The Lost Daughter, Licorice Pizza također je na kraju 2021. postao naslov o kojem su se raspisali brojni mediji. Inspiriran coming of age klasicima odnosno kultnim filmovima o odrastanju, film prati šarmantnu priču smještenu u Kaliforniju u dolinu San Fernando. Sve se vrti oko Alane Kane i Garyja Valentinea koji zajedno odrastaju, zaljubljuju se i otkrivaju život sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Film je dobio pohvale za glumačke izvedbe, kao i režiju koju potpisuje Paul Thomas Anderson. Prvi mu je ovo film nakon što nas je 2017. godine oduševio spektakularnom Fantomskom niti odnosno Phantom Thread, a očekivanja su, malo je reći, visoka. Film igra od 13. siječnja u kinima.

Foto: Luka Dubroja, Galerija Klovićevi dvori, IMDb

Učitati još
Zatvori