Dodijeljene su Nagrade hrvatskog glumišta

HNK

HNK

Po 24. put su sinoć, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, svečano dodijeljene Nagrade hrvatskog glumišta. Njihova dodjela tradicionalno pada na dan kada se 24. studenoga 1860. prvi put s pozornice čuo hrvatski jezik, što je označilo povijesni trenutak hrvatskoga glumišta.

Velika hrvatska glumica Inge Appelt primila je Nagradu za svekoliko umjetničko djelovanje u području drame, zahvalila se žirijuna, a zagrebačkom Gradskom dramskom kazalištu Gavelli što joj je ‘produžilo rok trajanja’, jer je trenutno u svojoj 50. aktivnoj glumačkoj sezoni. Glumica i pjevačica Veronika Durbešić primila je Nagradu za životno djelo u opereti ili mjuziklu. Nagradu joj je donijela dugogodišnja karijera tijekom koje je nastupila u brojnim komedijama, operetama, mjuziklima i rock-operama u kojima je najviše došao do izražaja njezin osobit dar za komične uloge.

'Hinkemann', ZKM

‘Hinkemann’, ZKM

Dodijeljena je i posebna Nagrada za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti, koja je ove godine pripala scenografu Miljenku Sekuliću-Sarmi ‘za nesebičan i predan rad te za maštovito kreiranje scenografskih ostvarenja i snažnu umjetničku likovnost i osobnost kojima je trajno obilježio hrvatsko kazalište’.

Najboljom dramskom predstavom u cjelini proglašena je predstava ‘Hinkemann’, prema drami ‘Njemački Hinkemann’ Ernsta Tollera u režiji Igora Vuka Torbice i izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM), dok je za ulogu Eugenea Hinkemanna u toj predstavi Rakan Rushaidat dobio nagradu za glavnu mušku dramsku ulogu. Za glavnu žensku dramsku ulogu nagrađena ie Nela Kocis za ulogu Laure Lenbachove u predstavi ‘U agoniji’ (PUK – Putujuće kazalište i Scena Ribnjak Centra mladih Ribnjak, Zagreb), a nagrade za najbolje sporedne uloge u drami osvojili su Radoslava Mrkšić (‘Tri sestre’, HNK Osijek) i Mladen Vasary (‘Malo morgen’, Kazalište KNAP, Zagreb).

Tri sestre

Tri sestre

Nagradu za najbolje redateljsko ostvarenje u 2016. žiri za dramu dodijelio je Ivici Boban za režiju predstave ‘Othello’ Williama Shakespearea u izvedbi dramskog ansambla 67. Dubrovačkih ljetnih igara. Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina u području drame nagrađeni su Luca Anić (‘Tri zime’, HNK Zagreb), te Romano Nikolić (‘Duša od krumpira’, Kazalište Marina Držića iz Dubrovnika).

Tena Štivičić dobila je nagradu za najbolji praizvedeni suvremeni dramski tekst za ‘Tri zime’ u izvedbi HNK-a Zagreb. Za najbolju kazališnu scenografiju nagrađen je Damir Zlatar Frey, za predstavu ‘Vampirska kronika Jure Grando’ (Istarsko narodno kazalište – Gradsko kazalište Pula), a za kostimografiju Mirjana Zagorec za mjuzikl ‘Mamma Mia’ (Gradsko kazalište Komedija, Zagreb).

tri zime slider

Ocjenjujući lutkarske predstave i predstave za djecu i mladež, žiri je najboljom proglasio predstavu ‘Bajka o Žar ptici’ prema ruskoj narodnoj bajci u režiji Ivice Boban i izvedbi zagrebačkog Gradskog kazališta Žar ptice. Za ulogu Žar ptice u toj predstavi Ivana Boban dobila je nagradu za najbolje žensko glumačko ostvarenje u kategoriji lutkarskih i predstava za djecu i mlade, dok je za najbolju mušku ulogu nagrađen Bojan Brajčić za ulogu u predstavi ‘Dica’ (Gradsko kazalište mladih Split).

Franjo Dijak dobitnik je nagrade za najbolje glumačko ostvarenje u TV drami, za ulogu u televizijskom filmu ‘Trebalo bi prošetati psa’, dok je nagrada za najbolje redateljsko ostvarenje u radio drami dodijeljena Mladenu Rutiću, za radio dramu ‘Živio Harms! – Čuda postoje!’.

Najboljom predstavom u cjelini u području plesne umjetnosti ove je godine proglašena ‘Ms Fox invited Ms Cat for tea and chit-chat one late late afternoon last summer’ autora i izvođača Silvie Marchig, Ive Nerine Sibile i Josipa Maršića u koprodukciji Kik Melone iz Zagreba i Sveučilišta u Zagrebu – Studentskog centra – Kulture promjene – Teatar ITD.

Bruno Isaković dobio je nagradu za najboljeg plesnog koreografa za koreografiju plesne predstave ‘Nečastive’ Studija za suvremeni ples iz Zagreba, Festivala Perforacije i ZKM-a. Najbolju žensku plesnu ulogu ostvarila je Petra Chelfi u predstavi ‘Spone’ (Zagrebački plesni ansambl i ZKM), dok je za najbolje muško umjetničko ostvarenje u području plesa nagrađen Slađan Livnjak za uloge u dvjema predstavama u produkciji Impulzivnog kolektiva za istraživanje pokreta i Hrvatskog instituta za pokret i ples iz Zagreba.

'Mamma Mia', Kazalište Komedija

‘Mamma Mia’, Kazalište Komedija

U području operete i mjuzikla najboljom predstavom u cjelini proglašena je predstava ‘Moje pjesme, moji snovi’ u režiji Nine Kleflin i izvedbi HNK-a Osijek, koja je nagrađena i za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina, a dobila ju je skupina glumaca koji igraju Djecu.

U istoj kategoriji, Igor Barberić nagrađen je za režiju i koreografiju mjuzikla ‘Mamma Mia’ (Gradsko kazalište Komedija, Zagreb), dok su Danijela Pintarić (GK Komedija, Zagreb) i Jakov Bilić (HNK Šibenik) dobili nagrade za najbolja glumačka ostvarenja u opereti i mjuziklu.

Foto: Novković (HNK, Kazalište Komedija), Zagrebačko kazalište mladih

0