Autorski svijet umjetnice: Jelena Bando

Autorski svijet umjetnice: Jelena Bando

Uvijek u pokretu, prelazeći granice Hrvatske, Njemačke i Francuske unutar kojih se zadržava više no u ostalim europskim zemljama, mlada autorica Jelena Bando pronalazi polazišne točke za svoje slike, crteže i ilustracije. Osim na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, obrazovala se na Sveučilištu u Wurzburgu pri Odsjeku komunikacijskog dizajna, a tijekom boravka u Berlinu bila je asistentica poznatog hrvatskog slikara Lovre Artukovića.

jelena bando

Uz produkciju vlastitih radova, Jelena projektom naziva 36 Mountains okuplja više od dvadeset mladih autora iz cijelog svijeta koji svojim radovima oslikavaju bilježnicu koju je isključivo za projekt producirao lega-lega brand. Inspiriran Katshushika Hokusaijem, majstorom graviranja, projekt naglašava upravo vrijednost tog medija povezivajući autore različitih individualnih potpisa i stilova. Jelenu smo kontaktirali za njenog posljednjeg boravka u Zagrebu i suočili ju sa šest vrlo ležernih, a opet osobnih pitanja.

jelena bando

Živiš uglavnom na relaciji Njemačka – Francuska. Kako su te inspirirale te zemlje i život u njima?

Pariz je sjajan grad i koliko god svi bili zaljubljeni u njega, meni nije imao taj jedan domaći šarm. Jako je ubrzan, pomalo i agresivan, što me u biti i potjeralo iz njega. U Njemačkoj sam provela svoje studentske dane, i to će mi zauvijek ostati u sjajnom sjećanju. Prvo sam bila u jednom malom gradu Wurzburgu, a nakon toga godinu dana u Berlinu, gdje sam se osjećala skoro kao i u Zagrebu. Grad funkcionira dosta kvartovski, sve je jako opušteno, prepuno parkova, pa bi samim time prije odabrala Berlin nego Pariz.

jelena bando

U čemu pronalaziš svoje male rituale u Zagrebu? Možeš li nas provesti kroz svoju vizuru svakodnevice?

Obzirom da živim ispod Sljemena, često šećem po šumi. Priroda me opušta, a ujedno mi je i velika inspiracija što se može vidjeti i u mojim radovima. Svakodnevni ritual definitivno mi je Sedmica, tamo padaju svi važni dogovori. Svako jutro provodim u svom ateljeu, koji se nalazi u Adžijinoj ulici, pa sada otkrivam čari Trešnjevke.

jelena bando

Kako se opuštaš?

Trčim.

Što bi rekla da je tvoj guilty pleasure?

Listam tumblr. Uglavnom posjećujem profile MissMoss, Mai Hudson, Visva.

jelena bando

Koji je posljednji film koji si gledala da te nagnao na reakciju – bio užasan ili glup ili potpuno fantastičan?

Zadnje što sam gledala bilo je film St Vincent. Uglavnom volim te “feel good” filmove ili dokumentarce, nisam fan hororaca i teških tematika jer nakon toga ne mogu dobro spavati. A žene znaju da je beauty sleep nužan. (smijeh)

Slano ili slatko? Kava ili čaj?

Slano. Kava.

Možemo li dodati pod 7. gotovina ili kartica?

Naravno.

Gotovina ili kartica?

Kotlovina.

Jelena Bando trenutno priprema izložbu radova u Galeriji Galežnica u Velikoj Gorici, gdje će se predstaviti uz slikara Ivana Prerada, od 27. veljače.

Razgovarala: Ana Cvitaš

Učitati još
Zatvori