Amira Medunjanin osvojila festivalsku publiku

U sklopu off programa 66. Dubrovačkih ljetnih igara ‘Noćne serenate’ nastupila je Amira Medunjanin uz Bojana Zulfikarpašića na klaviru, Antu Gela na gitari i Zvonimira Šestaka na kontrabasu te uz Dubrovački simfonijski orkestar kojim je ravnao Mladen Tarbuk sinoć, 10. kolovoza na taraci tvrđave Revelin.

post 1 amira

Svojim prvim nastupom na Igrama, izuzetno talentirana, duhovita i karizmatična Amira Medunjanin potpuno je oduševila festivalsku publiku. Sinoćnji koncert ujedno je bio i prvi put da Amira Medunjanin nastupa uz jedan simfonijski orkestar. Aranžmane, posebno za ovu prigodu, napisali su Ante Gelo i Bojan Zulfikarpašić.

post 4 amira

Izvedene su prelijepe sevdalinke ‘Kradem ti se u večeri’, ‘Stade se cvijeće rosom kititi’, ‘Snijeg pade na behar na voće’, ‘Omer beže’, ali i makedonska narodna ‘Eleno kerko’, hrvatska narodna ‘Čula jesam da se dragi ženi’ i druge. Kao glazbeni intermezzo, Bojan Zulfikarpašić je na klaviru izveo ‘Sevdah’ iz 12 invencija za klavir solo, kompoziciju Mladena Tarbuka iz 2013. godine. Tri bisa uslijedila su nakon dugotrajnog pljeska i ovacija publike.

post 3 amira

Rođena Sarajka Amira Medunjanin već niz godina kroz rad s profesionalnim skupinama glazbenika i mnogobrojnim koncertima uspješno predstavlja kulturu s ovih prostora na svjetskoj World Music sceni. Njezinu opčinjenost ljepotom usmene tradicije ovih prostora i nastojanja da stvori originalan vlastiti umjetnički izričaj koji nije sastavni dio glazbenih trendova, prepoznali su i brojni europski kritičari i žiriji pa je Amira nositeljica nekoliko prestižnih europskih nagrada uključujući i onu za Najbolji ženski vokal 2012. godine koju dodjeljuje francuska Fondacija Orange.

post 2 amira

Glazbeni kritičar Garth Cartwright je naziva ‘bosanskom Billie Holiday’ uspoređujući način na koji se Amira igra sa sevdahom i nalazi novi kontekst i formu u tradiciji staroj stotinama godina.

post 5 amira

Program ‘Noćne serenate’ nastavlja se već sutra, 12. kolovoza, kad će mađarski virtuozni violinist Roby Lakatos nastupiti sa svojim ansamblom i izvesti program pod nazivom ‘La passion’, s početkom u 22:00 sata na taraci Revelina.

0