Veliki američki umjetnik gostuje na festivalu u Zagrebu

Veliki američki umjetnik gostuje
na festivalu u Zagrebu

Ovogodišnji Internacionalni festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS, Expanded Cinema dovodi pravu umjetničku poslasticu – gostovanje umjetnika Brucea McClurea, istinskog nastavljača američke avangardne umjetnosti, koji svojim posebno bučnim ‘proširenim’ nastupima i zvučnim efektima već dva desetljeća oduševljava publiku diljem svijeta.

Tri večeri projekcijskih performansa pod skupnim nazivom Zveckanje kostima drugo je i do sad najopsežnije pojavljivanje njujorškog umjetnika, eksperimentalnog filmaša i performera na Festivalu 25 FPS nakon 2010. godine kada je prvi put zabljesnuo Zagreb u sklopu istog programa.

bruce-mcclure-na-festivalu-25-fps-2010-godine-_02

Bruce McClure

Bruce McClure radi višestruke izvedbe za 16-milimetarske projektore koji u cijelom performansu igraju glavnu ulogu instrumenta za zvuk i sliku. Takav način rada s osnovnim filmskim elementima i projekcijskom mašinom, McClurea su premetnuli u dostojnog nasljednika radikalnih avangardnih umjetnika poput Kena Jacobsa, Hollisa Framptona ili Petera Kubelke. Jedinstveni, prodorni zvuk McClureovih performansa zauvijek ostaje u sjećanju svakoga gledatelja.
Bruce McClure svojim će performansima premjeriti tri kultna prostora Studentskog centra.

Francuski paviljon slider

U Teatru &TD u četvrtak 29. rujna u 22 sata oživjet će dva starija rada, iz 2006. i 2009. godine, i to kroz dva polusatna performansa s tri 16-milimetarska projektora okupljena pod nazivom Zveckanje kostima: Taj poticajni trenuak. Subotnji McClureov nastup u Francuskom paviljonu, Zveckanje kostima: Spajanje istine i neistine, odnosno Rotorattler, jednosatni je performans uživo s dva 16-milimetarska projektora koji će započeti u 23 sata. Premijera site-specific projekcijskog performansa komponiranog za Kino SC, za dva u kabini zatečena 35-milimetarska projektora, dva u dvorani postavljena 16-milimetarska projektora i dva stroboskopa održat će se posljednjeg dana 12. Festivala 25 FPS, u 22 sata i to pod nazivom Untitled, odnosno Zveckanje kostima: Komplimenti su najmračniji na danjem svjetlu.

Bruce McClure

Bruce McClure

Festival 25 FPS održat će se od 29. rujna do 2. listopada u zagrebačkom SC-u, a s dijelom programa 6. i 7. listopada gostuje u riječkom Art-kinu Croatia. Ulaz na sva događanja Festivala je slobodan, a detalje možete saznati na Facebook stranici.

Učitati još
Zatvori