5 albuma za 5 dana

5 albuma za 5 dana

Odlučili smo tjedan obilježiti mekanim i ritmičnim bossa nova glazbenim stilom. Bossa nova je pravac nastao pod izrazitim utjecajem američkog jazza kao nova verzija originalne sambe. Termin ‘Bossa’ znači’ pravac, stil, način što daje direktno i jasno značenje potpunom nazivu. Porijeklo tog ‘novog’ stila sambe je u 50-im godinama 20-og stoljeća u Brazilu i to pod utjecajem bebopa i cool jazza, glazbenih žanrova koji su postali popularni nakon drugog svjetskog rata. Utjecaj bossa nove prililčno je jak u popularnoj kulturi te se dosta i mainstream i indie bendova danas ugledaju u tom glazbenom pravcu.

thieverycorp

1. Nouvelle Vague je francuski bend koji se profilirao s novim verzijama starijih uspješnica novog vala, punka i post-punka koje upotpunjuju sa vlastitim aranžmanima bossa nove. Ako još niste, vrijeme je da poslušate njihov zadnji album ‘The Singers’ izdan 2011. godine.

2. Thievery Corporation su prije točno godinu dana izdali posljednji album s kojim su se vratili svojim bossa nova korijenima.

3. Kings of Convenience je indie folk-pop duo iz Bergen, Norveške, koji čine Erlend Øye i Eirik Glambek Bøe. Duo je poznat po svojim nježnim tonovima, smirenim glasovima i suptilnom gitarom. Poslušajte njihov zadnji album ‘Declaration of Dependence’ koji je u Europi postigao izniman uspijeh.

4. Svakako se ne smije izostaviti legendu bossa nove, Astrud Gilberto. Podsjetimo se njezinog svevremenskog glazbenog hita ‘The Girl from Ipanema’ s albuma ‘Getz/Gilberto’.

5. Bebel Gilberto je brazilska glazbenica bossa nove, kćer začetnika stila João Gilberta. Izvodi bossa novu od svoje sedme godine, zanimljivo je istaknuti da je prvi nastup održala u Carnegie Hall sa svojom majkom, poznatom brazilskom glazbenicom Miúcha i Stanom Getzom.

Foto: Facebook

Učitati još
Zatvori