10 godina knjige ‘Jedi, moli, voli’

10 godina knjige ‘Jedi,
moli, voli’

jedimolivoli5

U veljači 2006., Elizabeth Gilbert objavila je ‘Jedi, moli, voli’ apsolutno ne očekujući globalni uspjeh koji je knjiga naposljetku požnjela, uključujući i popularnu ekranizaciju s Julijom Roberts u glavnoj ulozi. S obzirom na broj prodanih i pročitanih primjeraka, knjiga je s vremenom dobila nepoželjan epitet klišeja, no činjenica je da je do tog statusa stigla baš zato što se toliko čitatelja moglo poistovjetiti s radnjom – traženjem sebe nakon životnog i/ili ljubavnog kraha.

jedimolivoli1

Scena iz filma ‘Jedi, moli, voli’

U citatima kao što su: “Slomljeno srce je dobar znak. Znači da smo pokušali”,”Ako toliko želiš kontrolirati svoj život, moraš poraditi na umu. To je jedino što bi trebala pokušavati kontrolirati” ili “U očajničkoj ljubavi uvijek pridajemo likove našim partnerima, zahtijevajući od njih da budu ono što nam je potrebno, osjećajući se potom poraženo kada odbiju igrati ulogu koju smo im namijenili”, pronašli su se mnogi. Bez obzira jesu li u trenutku čitanja prolazili kroz ljubavni brodolom kao i sama autorica, bili nezadovoljni sobom zbog krivih životnih odluka općenito, knjiga je na vrlo pristupačan te čak duhovit način opisala cijeli raspon osjećaja jedne osobe u takvim trenucima. I tu su čitatelji shvatili da nisu sami, inspirirani snagom jedne osobe pokušali su je pronaći u sebi.

jedimolivoli2

Scena iz filma ‘Jedi, moli, voli’

Tome je dokaz zbirka priča ‘Eat, Pray, Love: Made Me Do It’ koja je prošli tjedan objavljena i koja sadrži autobiografske eseje ljudi inspiriranih životnim putovanjem Elizabeth Gilbert. Radnja bestseler originala je vjerojatno svima poznata, fizičko i spiritualno putovanje žene kroz Italiju, Indiju i Bali kako bi ponovno pronašla sebe nakon teškog razvoda i jedne propale veze na kraju kojeg uspješno pronalazi unutarnji mir i veliku ljubav. No većina čitatelja ipak nije bila tolike sreće da cijelu godinu može posvetiti samo sebi, uz različite profile poslova i obitelji, stoga je poanta nove zbirke priča pokazati i drugu stranu medalje – pojedince koji su svoja putovanja uspjeli izvesti stojeći na mjestu, mijenjajući sebe iznutra bez promjene fizičke lokacije. I bez sumnje će ovaj nastavak, koji to zapravo nije, dodatno inspirirati čitatelje da pomognu sebi i ostvare puni potencijal bez obzira na situaciju.

jedimolivoli4

Elizabeth Gilbert sama je čitala sve eseje koji su na kraju komprimirani u zbirku te napisala predgovor. Uspješna spisateljica nekoliko bestselera trenutno se bavi motivacijskim govorništvom, a sve o novoj knjizi možete doznati na njenoj službenoj stranici.

Foto: elizabethgilbert.com, Eat Pray Love

Učitati još
Zatvori