Kuhajte s priborom od drva masline sa Cresa

U Hrvatskoj se njeguje duga i postojana tradicija maslinarstva. Najpoznatija maslina je ona u nacionionalnom parku Brijuni s procijenjenom starošću od 1600 godina, dok se u Kaštel Štafiliću nalazi impozantna maslina za koju se vjeruje da raste tamo još od dolaska Hrvata na Jadransko more u 7. stoljeću.

island life 3

Vječni je simbol snage, zbog svoje čvrstoće i otpornosti. U antičkim predajama Herkul je imao toljagu od maslinova drva, a Odisej je maslinovim kolcem oslijepio Kiklopa. Maslina je simbol odanosti i vjernosti pa je Odisejev i Penelopin bračni krevet bio od panja masline. Antički pisac Homer je maslinovo ulje zvao tekućim zlatom.

island spirit 8

Hipokrat je maslinovo ulje prepisivao za više od 60 raznih bolesti. Pobjednicima na Olimpijskim igrama, na glave su stavljali maslinove vijence, a za nagradu su dobivali amfore s maslinovim uljem, koje je bilo tada vrlo skupocjeno. Danas se još uvijek maslinove grančice koriste kao simbol mira.

island spirit 1

Uz svu simboliku i pristunost masline na Hrvatskom području bilo je pitanje vremena kada će se maslina kao sirovina početi koristiti i od mlađih dizajnera, inovatora i kreativaca, a ne samo gastro entuzijasta i proizvođača ulja. Island Spirit linija je jednostavnih kuhinjskih pomagala izrađenih od drva masline s otoka Cresa.

island spirit 2

Linija se sastoji od kuhača, žlica, mazalica, noževa, daski za rezanje i sl… Proizvodi odišu prirodnom toplinom i jednostavnom elegancijom te se savršeno uklapaju u riustikalni, industrijski i minimalistički stil koji su ove godine hit u uređenju interijera. Ovaj svakodnevni, no drugačiji, kuhinjski pribor proizvodi OBLIK 2, design-build studio u Rijeci, a od čega se sve sastoji linija te kako i gdje ih možete nabaviti pogledajte na Facebook stranici.

island spirit 8

island spirit 6

island spirit 7

Foto: Facebook

0