Što ako razvijete alergiju na svojeg ljubimca?

Svi alergičari će potvrditi da su alergije definitivno jedna od stavki u ljudskoj svakodnevici za koje bi bili sretni da ne postoje. Neuobičajeni i neprimjereni odgovor našeg imunološkog sustava na različite čimbenike okoliša manifestira se kao reakcija preosjetljivosti na alergene oko nas, a alergeni mogu biti zaista svakojaki i gotovo svaka tvar iz okoliša može uzrokovati alergijsku reakciju.

Reakcija može biti slabija ili snažnija, a u nekim slučajevima toliko jaka da uzrokuje smrt. Najčešći alergeni su grinje kućne prašine, kućne životinje (sastojci kože, dlake ili žljezdanih izlučevina), pelud, hrana (školjke, račići, kikiriki i sl.), lijekovi, konzervansi, aditivi hrani i pićima, plijesni… i svi koje pogađa bilo koja alergija zaziru od trenutka kada će se njihova alergija aktivirati.

Dosadne alergije…

Alergije se mogu aktivirati iznenada, bez da ste ikada prije iskusili reakciju na neki od alergena pa se tako neočekivano može pojaviti alergijska reakcija i na vašeg kućnog ljubimca. Mačkama se pripisuju najsnažniji alergeni, no alergija ne bira – pojavljuje se i u slučaju pasa, glodavaca, ptica, zečeva, a duljina dlake nimalo ne utječe na pojavu alergije kao što se uglavnom misli.

Jednako kako se pojavila, alergija može i nestati, ako se dogodila zbog trenutnog pada imuniteta ili se organizam navikao na specifični alergen iz okoliša. Tako da postoji šansa da se vaša alergija na mačke, primjerice, s godinama reducira te da se na svog specifičnog ljubimca uspijete naviknuti kako on odrasta. Liječnici nisu sigurni zašto se takve krivulje događaju, alergeni i njihova jačina nestabilni su i snažno variraju, zbog čega svatko može svjedočiti svom individualnom iskustvu.

Alergija na najdražeg dlakavca

Također, alergije na ljubimce se mogu držati pod kontrolom ili to svakako možete pokušati, pogotovo ako se pojave iznenada i držite se određenih koraka. Najteže će biti odvojiti se od omiljenog dlakavca ako vam to liječnik preporuči, ali prvo svakako pokušajte sa sljedećim naputcima:

  • Budite sigurni da je ljubimac izvor alergije, a ne neki drugi alergen u prostoru.
  • Češće usisavajte i brišite prašinu.
  • Zabranite pristup životinji u jednoj sobi, najbolje spavaćoj sobi kako bi sebi osigurali mirnu noć bez simptoma.
  • Ograničite količinu tkanina u sobama – tepiha i zavjesa – jer se u njima alergeni zadržavaju. Sofe neka imaju pamučnu navlaku koju možete prati ili neka budu od kože koja se lakše briše.
  • Kupite pročišćivač zraka.
  • Redovito čistite kutije s pijeskom ili piljevinom.
  • Redovito perite tkanine koje vaš ljubimac voli – jastuke, krevetiće, dekice.
  • Redovito četkajte i perite ljubimce (ovisno o vrsti).
  • Odvedite ih veterinaru na pregled za eventualni dermatitis ili neki drugi kožni problem koji bi mogao uzrokovati njihovo guljenje kože, a vašu alergiju.
  • Perite ruke nakon maženja i pokušajte ne dirati lice.

Foto: Unsplash

1