Jedan stvarno poseban doživljaj Velebita koji ne smijete propustiti
Jedan stvarno poseban doživljaj Velebita koji ne smijete propustiti

Jedan stvarno poseban doživljaj Velebita
koji ne smijete propustiti

Kuća Velebita, odnosno centar za posjetitelje Nacionalnog parka Sjeverni Velebit u Krasnu pravi je raj za ljubitelje prirode. Ulaskom u kuću doživjet ćete Velebit, njegovu klimu, ekosustave, životinjske i biljne vrste, kulturnu baštinu, geologiju i podzemlje. Naglasak je na podzemlju kao posebnosti Sjevernog Velebita u kojem se skriva oko 400 jama. Posjetiteljima se kroz zanimljiv sadržaj predstavlja geologija i postanak jama, povijest i tehnike istraživanja jama te životinjski svijet. To je posebno važno jer je dobar dio godine Sjeverni Velebit nedostupan posjetiteljima. Posebno je atraktivno ‘spuštanje’ liftom koje posjetiteljima dočarava kako se osjećaju, što vide, čuju i osjete speleolozi kad ulaze u Velebit.

Postav Kuće Velebita proteže se na četiri etaže i obuhvaća nekoliko tematskih cjelina koje se međusobno isprepliću i prožimaju kako bi vam se što bolje pokazalo bogatstvo Velebita, njegova raznolikost te kulturna i prirodna vrijednost.

Postanite speleolog na jedan dan

U središtu priče je čovjek i njegov direktan i indirektan utjecaj na prirodu i prirodne vrijednosti. U Kući Velebita upoznat ćete se sa nemalim dijelom te raznolikosti – raznim kukcima i pticama, velikim zvijerima, endemičnim biljnim vrstama prilagođenima ekstremnim životnim uvjetima. No ono što je najvrijednije nalazi se zapravo u podzemlju i većini je posjetitelja nedostupno. To su duboke jame u kojima obitava čitav jedan posebni svijet specifične faune koja se morala prilagoditi životu u konstantnom mraku.

Velebit
pexels; martina žepina

Sadržaj po etažama

  • Suteren

Info, suvenirnica, osjetilna komora, 3D model Velebita

Na ovom mjestu možete dobiti sve potrebne i korisne informacije o Parku, Krasnu, ali i okolici. Zavirite u dio postava Kuće Velebita uz pomoć velikog 3D modela Velebita informirajte se o planinarskim stazama, domovima, skloništima, pogledajte položaj jama ili ostatke pastirskih stanova kao i utjecaj čovjeka na izgled planine po povijesnim razdobljima.

Tu je i mračna komora koja će vam zvukom, slikom i osjetom, ovisno o vašem odabiru, dočarati ćudljivo velebitsko vrijeme.

  • Prizemlje

Klima i staništa – travnjaci, šume, kamenjar

Kuća Velebita u ovom dijelu nastavlja priču o meteorologiji, vremenskim prilikama i neprilikama, pa ovdje možete istražiti  primjerice kako nastaje snježna pahulja ili koliko snježnih dana ima Velebit. Tu je i mali meteorološki laboratorij s povijesnim instrumentima za motrenje vremenskih prilika.

No ekstremna staništa su jedan od preduvjeta za rast i razvoj endemskih biljnih i životinjskih vrsta pa ćete ovdje nešto saznati o prilagodbi biljaka na jak vjetar i niske temperature, malo tla i vode. Osim vidom i sluhom ovdje ćete i mirisima upoznati velebitsko bilje, ali i naučiti nešto o travnjacima i travnjačkim staništima koja su nam posebno vrijedna jer se uz njih veže veliki broj različitih životinjskih vrsta osobito kukaca. Tu je i brlog s medvjeđom obitelji u čiji svijet možete ući uz pomoć 3D naočala.

  • Prvi kat

Geologija, speleologija i biospeleologija

Ovaj dio Kuće Velebita pokazat će vam nastanak planine od taloženja do izdizanja kroz čitav niz ilustracija, animacija, fotografija i video materijala. Iz ovog dijela Kuće Velebita „ulazimo“ u svijet podzemlja – upoznajemo se s profilima jama, podzemnom faunom i njenim prilagodbama na svijet stalne tame…

Našu najdublju jamu, Lukinu jamu, ovdje možete i sami istražiti – uz pomoć lifta ulazite u svijet podzemlja i susrećete se sa speleolozima, vidite uvećanu podzemnu faunu, ali i čujete originalne zvukove sa speleoloških ekspedicija – šum vode, kapanje, padanje kamenja, dozivanje u daljini…

  • Potkrovlje

Kulturna baština i multimedijski prostor

Ovaj dio Kuće Velebita priča priču o nekadašnjem životu ljudi na Velebitu, njihovoj istinskoj povezanosti s prirodom i težačkom načinu života. Ovaj dio vraća nas u prošlost kroz predaju, izloške, filmove i stare audio zapise.

Velebit
iStock; Vedrana Sucic

Ako smo vam uspjeli dati ideju za jedan vikend izlet i barem vas malo zaintrigirati, onda na vrijeme organizirajte karte i uživajte u istraživanju čudesne prirode.

Dodatne informacije

Radno vrijeme je od ponedjeljka do nedjelje 8-16h, a cijene ulaznica i dodatne informacije pronađite na njihovoj web-stranici.

Adresa: Krasno 92, 53 274 Krasno

Tel: 053 560 117 info/suvenirnica

E-mail: [email protected]

Instagram: @npsjevernivelebit

Facebook: Nacionalni park Sjeverni Velebit

Youtube: NP Sjeverni Velebit

Foto: Pexels/Martina Žepina, iStock/Vedrana Sucic, Kuća Velebita

Učitati još
Zatvori