Journal.hr

Kreativci u kuhinji: Sara Renar

U studenom smo kuhali s mladom glazbenicom Sarom Renar i jako se dobro zabavili. Sarina energija bila je zarazna, a strast kojom zrači na sceni pretapa se i u njene kulinarske eksperimente koje s lakoćom izvodi. Ova diplomirana arhitektica struku je napustila kako bi se u potpunosti posvetila glazbi, a s obzirom na pozitivan odaziv publike na nastupima te osvojeni Porin za najbolju žensku vokalnu izvedbu ove godine, čini se kako je u danom trenutku dobro odabrala.

No njenu kreativnu stranu ne moramo previše predstavljati jer Sarine ste pjesme zasigurno čuli. To je bio samo povod da je pozovemo u našu rubriku i Kuhaonu na jedan sunčani jesenski dan te testiramo maštovitost u kuhinji. Kako Sara sama kaže, često kuha, a ta se spretnost očituje u svakom koraku jer iako su sva mjerenja bila ‘od oka’ rižoto je na kraju bio fantastičan. S obzirom na sezonu odabrali smo jedno jednostavno jelo koje može pripremiti svatko bez pola muke i osigurati si odličan ručak ili večeru.

U suradnji s Konzumom, nastao je brzi i fini rižoto s vrganjima koji, ako prilika tako nalaže, može biti i malo ‘pijan’ jer se podlijeva bijelim vinom, a ako pozovete prijatelje u kuhinju imate povod za super zabavu.

Rižoto s vrganjima

30 g suhih vrganja
1 poriluk (ili mladi luk)
1-2 dcl bijelog vina
300 g riže okruklog zrna (arborio)
maslinovo ulje
parmezan
peršin
sol, papar

Način pripreme

Vrganje namočite u posudi s mlakom vodom i ostavite da stoje desetak minuta. Za to vrijeme poriluk dobro operite, nasjeckajte i stavite u tavu pirjati, prvo samo s malo vode. Vrganje procijedite, ali nemojte baciti vodu (služi umjesto temeljca).

Dodajte ulje i rižu u poriluk. Minutu dvije rižu provaljajte po ulju i poriluku, a onda dodajte vrganje. Zalijevajte vodom u kojoj su se cijedili i vinom, prema potrebi i vlastitom ukusu.

Pred kraj grubo naribajte parmezan i peršin, dobro promiješajte i maknite s vatre da se sve malo prožme.

Posipajte sjeckanim peršinom te poslužite s preostalim vinom i parmezanom. Uživajte!

Posebnu zahvalu upućujemo Kuhaoni (Opatovina 13) koja nam je omogućila korištenje svojih prostora, Konzumu koji nam je ustupio sve namirnice te, naravno, Sari Renar koja je pripremila ovaj rižoto i tako nam dala ideju za jednostavan ručak ili večeru.

Foto: Rajna Raguž (RRVizual)