Moćne žene: Kraljica Rania od Jordana

Raniju Al Abdullah, kraljicu Jordana, na Instagramu prati oko 6 milijuna ljudi. Pažnju javnosti zaplijenila je istančanim modnim ukusom, ali i silom kojom se primila društvenih pitanja na kojima je odlučila raditi. Od samih početaka svog djelovanja Rania se postavila kao simbol progresivnih vrijednosti u arapskom društvu.

Od izbjeglištva, preko uspješne karijere do titule kraljice

Rania je svoj čitav pristup izgradila na činjenici da, do trenutka kad je postala kraljica, nije živjela život kakav bi se očekivao od jednog pripadnika kraljevske obitelji. Kao stotine palestinskih obitelji, i ona je sa svojom morala napustiti Kuvajt 1991. godine za vrijeme Zaljevskog rata. Njezina se obitelj smjestila u Ammanu u Jordanu gdje im se Rania pridružila kad je završila studij poslovne administracije. Ubrzo nakon studija buduća kraljica bavila se marketingom kad je dobila ponudu za posao u Appleu, a upravo ju je taj posao doveo do sadašnjeg supruga, kralja Jordana.

Munjeviti razvoj veze s budućim kraljem

Odnos kraljice Ranije i kralja Abdulaha II. razvio se munjevitom brzinom, a prvi su se put sreli na večeri koju je organizirala princeza Aisha, sestra sadašnjeg kralja. Tada 28-godišnja Rania došla je na tulum kao pratnja kolegi s Applea. U trenutku kad su se upoznali Rania i Abdulah nisu znali da će postati kralj i kraljica Jordana. Abdulahov otac, kralj Hussein, tron je prebacio na svog brata, princa Hassana. Međutim, na samrti je iznenadio javnost i proglasio svog sina konačnim nasljednikom.

Par se zaručio dva mjeseca nakon te večeri, a vjenčali su se samo šest mjeseci nakon prvog susreta. Za raskošno vjenčanje Rania je odabrala dvije haljine britanskog dizajnera Brucea Oldfielda, a haljina u kojoj se udala bila je izvezena pravim zlatom.

Redefinirala svoju ulogu u kraljevskoj obitelji

Rania je postala kraljica sa samo 28 godina, a i danas je jedna od najmlađih kraljica na svijetu. Ipak, ključna je činjenica da nikad nije morala postati kraljica samim time što je njezin suprug preuzeo titulu kralja. Štoviše, upravo ju je Abdulah proglasio kraljicom, iako to nije morao učiniti. Inače bi nosila titulu princeze. Abdulah je svoj postupak objasnio tvrdeći da Ranijino nekraljevsko porijeklo približava kraljevsku obitelj narodu. Ta je odluka Raniji dala u ruke moć da potpuno redefinira položaj žene na kraljevskom dvoru u Jordanu, ali i da osvijesti važnost prava žena u toj zemlji.

Spoj zapadnog i arapskog svijeta

Kao pripadnica kraljevske obitelji ipak nije odlučila uzeti odmak od modnih i sličnih društvenih događanja. Štoviše, nerijetko sjedi u prvim redovima, a ne libi se govoriti o društvenim problemima. Jedna od glavnih tema Ranijinog rada otkad je postala kraljica 1999. godine je upravo želja da se premosti jaz između zapada i arapskog svijeta i za to koristi društvene mreže pa tako i vlastiti YouTube kanal koji je pokrenula još 2008. godine.

Najviše ga koristi za razbijanje predrasuda o muslimanima i Arapima pa tako često odgovara na komentare i pitanja o stereotipima. Na kanalu se nalaze i brojni njezini intervjui s poznatim ličnostima poput novinarke Christiane Amanpour. Više je puta istaknula kako društvene mreže treba koristiti upravo za društvenu promjenu i potaknuti pojedince da ih iskoriste kako bi se čuo njihov glas. Posvetila se i radu s mladima i promicanju obrazovanja i pokrenula brojne platforme i udruge koje djeluju u Jordanu, ali i u svijetu. Predsjedala je humanitarnim projektima, a surađivala je i s UNICEF-om i UN-om. Pokrenula je dodjele priznanja učiteljima kao i inicijativu za kreiranje online obrazovnih tečajeva na arapskom jeziku. Mnogi ne znaju da je kraljica čak napisala četiri dječje knjige.

Rania se kao predstavnica Jordana sastala i s brojnim čelnicima zemalja, a glasno se opredijelila i kao oponent tzv. ‘honour killing’ odnosno ubijanja članova obitelji, najčešće žena, zbog ‘kršenja’ islamskog moralnog koda. Rania je bila advokat zatvorske kazne za one koji to učine, a zbog toga je naišla na brojna oprečna mišljenja. Dok su je neki podržali, mnogi su je tradicionalni politički akteri kritizirali.

Na meti kritika

Tijekom godina kraljica je u Jordanu bila na meti kritika zbog svojih stavova. Posebno su je optuživali za ‘ekstravagantnu’ pojavu i miješanje u državne poslove. Javnost se bunila i zbog njezinog netradicionalnog odijevanja i činjenice da ju se naziva ikonom stila i zato što se pojavljuje u stranim časopisima. Optuživali su je i za korupciju, a kritike na račun kraljice povezane su s manjim protestima protiv kralja Abdulaha koji su započeli prije više od godinu dana.

Posebna se prašina dignula nakon prosvjeda prosvjetnih djelatnika koji su trajali mjesec dana. Prosvjednici su, između ostalog, optuživali Raniju zbog njezine akademije za učitelje i tvrdili da tako smanjuje utjecaj ministarstva obrazovanja i daje akademiji Queen Rania Teachers Academy monopol nad obrazovanjem. O toj se aferi Rania sama osobno oglasila na društvenim mrežama i tako ponovno prekršila pravila.

“Dok ovo pišem, gotovo sam sigurna da će mnogi kritizirati što progovaram, čak i oni koji mi žele dobro – i bez sumnje ću čuti komentar ‘nisi sama trebala govoriti.’ Međutim, vremena su se promijenila i što je vrijedilo nekoć ne vrijedi danas“, započela je svoje pismo. U nastavku je objasnila da njezin cilj nije bio okupirati obrazovanje u Jordanu, a naglasila je da svejedno zastupa stavove kralja Abdulaha i stoji iza njegovog službenog djelovanja.

Kraljica i influencerica?

Rania je dobitnica niza nagrada, a između ostalih se na tom popisu nalaze i one vezane za njezinu aktivnost na društvenim mrežama. Osim službenih objava, ona na Instagramu dijeli trenutke iz svoje privatnosti s obitelji.

Njezin stil, način na koji se obraća publici na Instagramu i vrste fotografija ponekad čine Raniju bližom nekoj svjetskoj influencerici nego kraljici zemlje. Međutim, ona od te titule ne bježi pa se tako rado pojavljuje na summitima o korištenju modernih tehnologija.

Svaku priliku koristi kako bi govorila o tome da je ključan način kako se koriste društvene mreže, a više je puta pozvala arapske influencere da pripaze na društveni utjecaj koji posjeduju i kako ga usmjeravaju.

Rania je postigla ono što se od nje kao žene u zatvorenom društvu nikad nije očekivalo, ali svojim je riječima te napore najbolje opisala: “Kad žena uspije onda sa sobom vuče i druge. Upravo zato kad osnažujemo žene, osnažujemo cijelo društvo.”

Foto: Profimedia.hr

Tekst: Nora Fabrio Bene

0