Japanski izum za zimske dane

Japanski izum za zimske dane

Kotatsu stol-krevet-kauč

@muji_global

Kotatsu je neobičan i genijalan izum čiji korijeni datiraju u 14. stoljeće. Izumljen u Japanu, uloga ovog neobičnog komada namještaja bila je grijati prostor za najhladnijih dana. Rezultat jednostavnog dizajna koji spaja izvor topline ispod stola i tkaninu koju okružuje stol i zadržava toplinu je nešto između kauča i kreveta, udoban i topli komad namještaja u kojem ćete poželjeti prespavati zimu.

Kotatsu stol-krevet-kauč

@muji_global

Iako tradicionalni kotatsu uključuje samo praktičan stol i pokrivač, suvremeno doba donijelo je redizajn ovog japanskog klasika u uređenju interijera i njegovu novu i poboljšanu verziju naziva oki-gotatsu koja donosi kombinaciju stola, kreveta i kauča, savršeno rješenje za hladne dane ispred nas. Nakon pojave grijanja proizvodnja i potražnja za tradicionalnim kotatsusom su naglo pale, no s obzirom na to da troše upola manje energije od prosječne klime, mnogi su se vratili nekoliko stoljeća unatrag i, kako bi uštedjeli energiju, vraćanjem kotatsusa u svoje domove vratili ovom starom izumu njegovu staru slavu.

Kotatsu stol-krevet-kauč

Belle Maison

Tradicionalno, kotatsu je predstavljao centar kuće, mjesto na kojem se skupljala i družila cijela obitelj. Osim za obiteljsko druženje, kotatsu i njegova moderna verzija oki-gotatsu čine se savršenim mjestom za provođenje svakog slobodnog trenutka za hladnih, zimskih dana kada sve što želimo je uvući se ispod tisuću deka i između gomilu jastuka i uživati u šalici kave ili čaja i dobroj knjizi ili filmu.

Kotatsu stol-krevet-kauč

Belle Maison

Tekst: Ela Jarni

Foto: Instagram, Belle Maison

Učitati još
Zatvori