Kasno ljeto na Korčuli i resort Port 9

Port 9

“Ima jedan svijet, gdje živjet bih htjela”, svojevremeno su pjevale Stijene. Taj svijet, čarobne prirode i nevjerojatnih pejzaža, doživjeh, pa i danas mi, pri samoj pomisli na nevjerojatno iskustvo i priliku da u njemu uživam, izaziva ugodu. A ugoda, koju osjećam i koju je nemoguće riječima opisati zove se Korčula.

No, za doživjeti Korčulu valja se malo pripremiti. U svijetu u kojem sve ide kao po špagi, dovoljno bi bilo samo krenuti. Ali, ako je u pitanju vruće ljeto, kada je i otok najposjećeniji valja uvijek računati na nepredvidljive okolnosti – manjak slobodnih mjesta na katamaranu ili trajektu, kao i na ćudljivo vrijeme koje vjetrom i valovima onemogućava plovidbu. Upravo, možda je, ili baš zbog toga, odlazak na otok Marka Pola, još uzbudljiviji i neizvjesniji, na način da se planirani tjedan na Korčuli, može produžiti za dva, tri ili više dana. No, kažem, to može biti i bonus – s jedne strane duži ostanak u Splitu (pod uvjetom da iz Splita i krenete), s druge opet na Korčuli. U svakom slučaju uvijek ste na dobitku.

port-9-korcula-6

Korčula bez Splita ne ide, baš kao ni veza u obrnutom smjeru. Prva pomisao koja mi na um pada i koju osobno smatram glavnom poveznicom dva odredišta je Oliver Dragojević, i njegova sad već i vrapcima poznata izjava: “Nikad ljeti ne nastupam. Uživam na Korčuli, na svom brodu u društvu prijatelja i obitelji. Pecam, i guštam u dobrom vinu i spizi.”

port-9-korcula-3

OK, pravo mu i budi. Godinama sam te izjave, onako i u kućnom ogrtaču obgrljena zidovima vlastitog doma komentirala, smatrajući da si Oliver, kao jedinstvena pjevačka legenda, to može priuštiti. Jer, telegrafskim rječnikom, njemu lova ne treba. Ali, koja je to glupost bila. Koja loša procjena i ogromna greška. Ta, samo jedan posjet Korčuli, njegovom je stavu i razmišljanju dao puni smisao. Korčula je, uistinu mali raj na zemlji, i svaki je dan, u žurbi za novcem ili poslom, u punom smislu izgubljen.

Pitoreskni otok Korčula

Otok Korčula, nevjerojatno je pitoreskan. Otočani su veoma ljubazni i susretljivi, što je dakako, u mom svijetu žurbe i kroničnog manjka vremena, pojava koja oduševljava. Na Korčuli kao da je vrijeme stalo, a tom osjećaju u mnogočemu doprinosi stari dio grada, u kojeg se ulazi kroz Kopnena vrata s južne, i Morska vrata sa zapadne strane. Međutim, bez obzira na koju se stranu odlučite ući, upravo taj ulaz ovjekovječit ćete fotoaparatom ili kamerom. Uči ili ne ući, nije nikakvo Hamletovsko pitanje, jer u stari se grad, baš i s namjerom dolazi.

port-9-korcula-2

Unutar grada nalazi se devet crkvi, među kojima i katedrala svetog Marka, smještena na središnjem trgu. Govoreći o imenu Marko, ne možemo a ne spomenuti možda za otočane i najznačajnijeg Marka, onog svjetski poznatog Marka Pola za kojeg se vjeruje da je rođen na Korčuli. Uz kuću koja je pripadala obitelji Polo, smještenu do crkve sv. Marka, ime svjetskog putnika i putopisca, kroz suvenirnice i trgovine maksimalno je eksploatirano. Otići s Korčule a ne ponijeti suvenir s oznakom “Marko Polo” gotovo da je nemoguće.

port-9-korcula-7

Srećom, s Korčule se može ponijeti i izvrsno korčulansko vino, dok sve ostalo – ljepote krajolika i plaža ostaje kao mogućnost pohrane u sjećanjima. A ako u tome ne uspijevate i lijepa vam sjećanja brzo nestaju iz memorije, kao nova mogućnost uvijek ostaje povratak na rajski otok. A tko jednom osjeti Korčulu, uvijek joj se vraća. I…, da se malo vratim na početak priče, ta osoba nikad više neće sumnjati u prave razloge Oliverovog (ne)pjevanja ljeti. Oli’ je bit će puno ranije od mnogih otkrio pravi smisao i ljepotu života.

port-9-korcula-8

Resort Port 9

Inače, odličan i kvalitetan način da upoznate ljepotu Korčule nalazi se i u jednoj maloj i slikovitoj uvali tek dva kilometara odaljenoj od starog grada, a do koje se laganom šetnjom obalom, stiže za kojih petnaestak minuta (ili za pet automobilom).

Odredište do kojeg uistinu valja prošetati jest Zaljev školjki, u kojem je smještena luksuzna turistička oaza Port 9. Razloga zbog kojeg ovaj novi resort valja posjetit ima napretek – od prekrasne uvale i prirode do modernističke gradnje objekata koji izvrsno koketiraju s poviješću, kulturom i duhom otoka. Ničeg previše i ničeg premalo. Plavetnilo mora s jedne i mediteransko zelenilo s druge strane i najizbirljivijem će gostu pružiti utočište i odmor.

port-9-korcula-1

Kamen i drvo, prirodni i najčešće korišteni građevni materijali čitavo vrijeme boravka podsjećat će vas da ste u Dalmaciji i na jednom od njenih najljepših otoka. A ako vaš izbor bude upravo Hotel Port 9, naći ćete se u oazi koja se sastoji od pet paviljona, kompleksa restorana, recepcije i čitavog niza sadržaja čija imena, gle čuda, simboliziraju djela i putovanja najpoznatijeg korčulanskog sina – Marka Pola.

port-9-korcula-9

Tekst: Nina Radić

Foto: Port 9

0