5 najčešćih razloga zbog kojih ne uživamo u poslu koji radimo

5 najčešćih razloga zbog kojih ne
uživamo u poslu koji radimo

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MADE to PLAN™ (@madetoplan) on

Dobro je poznato da je uravnotežen i ispunjen život ključ za sreću. Uspjeh na svim segmentima života leži u činjenici da volimo ono što radimo. No ipak mnogi se jutrom bude mrzovoljni što moraju na posao za kojim nisu strastveni ni entuzijastični. U današnjem svijetu sve je moguće, pa tako i potpuna promjena karijere, pod uvjetom da znate što želite raditi i da to radite zaista dobro. Svakodnevno čitamo o pričama o uspjehu, a mnogi se pitaju kako drugima uspijeva imati ‘sve’? Želite li promijeniti posao, karijeru ili samo osjećaj u vezi pozicije na kojoj se nalazite razmislite o navikama koje svakodnevno radite, a potajno sabotiraju vašu ispunjenost poslom koji radite. U nastavku pročitajte 5 najčešćih razloga koje možete promijeniti i zavoljeti posao koji radite.

Posao nosite kod kuće

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Susanna Hawkins (@shnordic) on

Kako provodite vrijeme izvan ureda jednako je važno kao i ono u uredu. Ako se na poslu želite pojaviti svježi, odmorni i puni radnog elana bitno je da izvan njega pravilno vodite brigu o sebi. Naučite prepoznati signale umora i stresa te odmoriti tijelo kako bi izbjegli sve negativne učinke koje tijelo kasnije vrati. Bez obzira na poziciju koju imate ili obujam posla koji obavljate, zapamtite da ste sami sebi najvažniji projekt. Uvedite jutarnju i večernju rutinu u kojoj ćete uživati i maksimalno se posvetiti mentalnom i tjelesnom zdravlju. Napuniti baterije nakon radnog vremena ključno je za normalno funkcioniranje i produktivnost, stoga ne nosite posao kod kuće.

Radite ono što znate, ali ne volite

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mister Robinson (@misterrobinsons) on

Na početku karijere logično je da ćete u želji za stjecanjem iskustva gotovo uvijek pristajati na sve. Zadatci koji vas snađu, čak i ako nisu u opisu posla spremno ćete prihvatiti. U početcima je bitno pokazati inicijativu i dokazati nadređenima da ste kvalificirani za poziciju, a sve zbog stjecanja iskustva u poslovnoj karijeri. No, s vremenom kako se vaš poslovni put bude gradio morat ćete naučiti reći ‘ne’. To što ste sposobni nešto obavljati, ne znači da to morate i obavljati. Svatko od nas teži poslu koji će nas ispunjavati i uzbuđivati, stoga postavite granice do kojih ste spremni ići. Ako ste trenutno zaposleni u tvrtki samo zato što znate obavljati posao za tu funkciju, a imate mnogo veće kvalifikacije, možda je vrijeme da razmislite o promjeni radne okoline.

Ne vjerujete u sebe

 

View this post on Instagram

 

A post shared by H A L E Y (@mylittlebooktique) on

Jedan od glavnih razloga neuspjeha u životu kako u privatnom tako i u poslovnom je ne vjerovanje u sebe. Iako si mnogi teško priznaju ili čak ni sami nisu svjesni, većina ljudi danas je pesimistična. Negativne monologe koje vodimo sa samima sobom rijetko bi vodili s najbližim prijateljima ili kolegama na poslu. I dok nas takav govor potajno sabotira i onemogućuje nam uživanje u poslu koji radimo, šaljemo krivi dojam ljudima oko sebe. Postavljanje pitanja i promišljanje o vlastitim kvalitetama prijeko je poželjno. No, sumnjate li u svoju kompetenciju ili omalovažavate svoje uspjehe, dok ih drugi oko vas slave, znak je za intervenciju. Ako vam je potrebna inspiracija, potražite motivirajuća predavanja na podcastu ili YouTube kanalu koji će vas u tren oka napuniti pozitivom. Vrijeme je da s više ljubavi i vjere tretirate prvenstveno sebe, a potom gledajte kako se i vaš pristup prema poslu mijenja na bolje.

Ne zauzimate se za sebe

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CARMUSHKA by CARMEN MERCEDES (@carmushka) on

Posao je nužan za život, ne samo zbog zarade već zbog ispunjenja i samoostvarenja. U radnoj okolini svakodnevno komuniciramo s kolegama i artikuliramo svoje stavove i mišljenja. Ponekad je ta okolina blagonaklona i sve nam je po volji, no ponekad se zateknemo u konfliktnim situacijama i trebamo se zauzeti za sebe. Iako je konflikte nužno rješavati uz kompromise, mnogima je ipak lakše prihvatiti činjenice i jednostavno se ‘predati’. Ovakav pristup dugoročno će vas pretvoriti u tjeskobnu i nezadovoljnu osobu, pa kako onda očekivati uživanje u poslu koji radite ako se ne borite za ostvarenje vlastitih potreba, vlastitim glasom. Smatrate li da zaslužujete povišicu ili promaknuće – pitajte za to. Ako ste primijetili da se vaše ideje ne tretiraju ravnopravno – iznesite svoje osjećaje nadređenima. Bitno je da nađete način kako se izjasniti i zauzeti za sebe, a da pritom ne povrijedite druge.

Prigovarate na sitnice

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Barbara Kristoffersen (@barbarakristoffersen) on

Sigurno ste svjesni da prigovaranje nikad nije doprinijelo promijeni situacije kojom ste nezadovoljni. Također, gotovo je nemoguće uvijek biti zadovoljan svim okolnostima koje vas okružuju. Na poslu će vas mnogo puta smetati sitnice i neke opravdano nećete moći ignorirati. Usredotočite energiju na ono što se tiče vas i ne obazirite se na druge koliko god je moguće. Razmislite koje kvalitete razvijate u sebi načinom na koji odgovarate na male smetnje u okolini? Kako svojim radom drugima možete poslužiti kao inspiracija na poslu i izvan njega? Izbjegavajte prigovaranje kako ne biste doprinijeli stvaranju toksične atmosfere u uredu, jer  negativne riječi poput lančane reakcije prenose se na sve oko vas. Stoga izbjegnite moderan trend današnjice (zanovijetanje) te umjesto toga budite prisutni u trenutku i uživajte u onom što radite.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori