Kako putovati jeftinije i zaraditi od putovanja? Odgovore smo saznali prošlog vikenda
Kako putovati jeftinije i zaraditi od putovanja? Odgovore smo saznali prošlog vikenda

Kako putovati jeftinije i zaraditi od putovanja? Odgovore smo saznali prošlog vikenda

Nakon festivala i sajma putovanja, u Hrvatskoj od sada imamo i putničku konferenciju – Out Of Office: od putnika, za putnike koja se ove, 2023. godine, održala prvi put 10. i 11. 3. u Wespa business & lounge prostoru u Zagrebu, pod palicom sjajne organizacijske agencije Wanderlust events.

SANDRA NOVAKOVIĆ - Ida i Lora

Vikend u znaku zanimljivih putopisnih priča

Na konferenciji je sudjelovalo 16 predavača čiji je fokus bio, uz prenošenje putopisnih priča, dijeljenje korisnih informacija drugim putnicima posjetiteljima u vidu kako jeftinije putovati, pronaći smještaj, kako putovati kamperom, kako od putovanja zarađivati itd.

ANA VORKAPIĆ - dvorana ljudi

Prvi dan konferencije

Konferenciju je otvorio Krešimir Sučević Međeral, širokoj javnosti poznat kao lovac iz kviza Potjera, predavanjem o skrivenom dragulju Rumunjskoj. Uz uvijek nasmijanu voditeljicu Idu Prester, u dan i pol konferencije imali smo prilike čuti Ranka Ilića, direktora Zračne luke Zagreb koji nam je otkrio neke trikove za jeftinije kupovanje avionskih karata, ali i objasnio što sve plaćamo u aerodromskim taksama. Goran Subašić sve posjetitelje je oduševio svojim duhovitim predavanjem o putovanju po Indiji i Bangladešu, a na kraju je sve iznenadio svojim očaravajućim glasom otpjevavši jednu meksičku pjesmu.

Lovkinja Morana Zibar priredila je zabavan putnički kviz na kojem su najbolji timovi osvojili vrijedne nagrade, a posjetitelji su još mogli istražiti razne lokacije i zabaviti se u biciklističkom kutku, VR kutku te se opustiti u masažnom kutku terapeutkinje Ane Kutije.

SANDRA NOVAKOVIĆ - Krešimir Sučević Međeral
ANA KRZNARIĆ - kviz
SANDRA NOVAKOVIĆ - Ranko Ilić
ANA VORKAPIĆ - dvorana ljudi
LORA PLEŠKO - Kviz by Morana Zibar

Drugi dan konferencije

Subotu je otvorila Patricia Lacković predavanjem punim korisnih savjeta o tome kako jeftinije putovati. Na vlastitim primjerima je pokazala da se bez obzira na financije, uvijek može skrojiti putovanje unutar vlastitih mogućnosti, uz neke kompromise. Tea Cacović je publiku uvela u to kako putovati kamperom, a Kruzovi su prenijeli lijepu poruku da je bolje putovati makar samo na par dana nego sjediti kod kuće i ne vidjeti ništa, što su prezentirali kroz svoje četverodnevno putovanje na Island. Karla Horvat Crnogaj očarala je svojom pričom o dvotjednom istraživanju iskonske džungle na Sumatri i dok su neki u užasu gledali kako se bori s pijavicama, drugi su već uspostavili škrabicu za štednju za ovo složeno putovanje.

SANDRA NOVAKOVIĆ - gin radionica by Old Pilot_s
SANDRA NOVAKOVIĆ - VR kutak
ANA VORKAPIĆ - dvorana ljudi

Izazovi na putovanjima

Nakon preslatko aranžiranog ručka, posjetitelje su dočekali lightning talks – kratka predavanja u kojima su od Leonarde Petričec naučili kako naći idealan smještaj po povoljnijoj cijeni; od Ive Novosel su dobili predivan uvid u to zašto je bitno da djeca putuju, iako se neće puno toga sjećati; Anja Mihalinec je podijelila važnost coworking prostora na putovanjima, za one koji putuju i rade; Karla Čurin je sve inspirirala izazovima s kojima se ona susreće na putovanjima kao gluha osoba, što ju nimalo ne sprečava da unatoč tome putuje; a organizatorica konferencije, Lora Pleško, je otkrila još jedan način za jeftinije putovanje – zamjenu domova.

ANA KRZNARIĆ - doručak

Kako zarađivati od putovanja

Za kraj ove nadasve inspirativne i motivirajuće konferencije, Putoholičari su podijelili neke tajne kako od putovanja možemo i zarađivati. Damir Vujnovac istakao je kako putovanja nisu samo godišnji koji treba potrošiti, već su cjeloživotno ulaganje u sebe.

Ozren Kanceljak podučio je publiku kako pronaći skrivene gastronomske dragulje, a Siniša Golub je za kraj posjetitelje zabavio pričama iz američkih nacionalnih parkova. Dupkom puna dvorana oba dana pokazala je da je ova tema itekako interesantna svima koji vole putovanja, a atmosfera je bila nabijena pozitivom od samog početka u petak do samog kraja u subotu. Opuštenost predavača i publike utvrdila je ovu konferenciju kao nezaobilazno mjesto za druženje ljubitelja putovanja, mjesto na kojem se mogu upoznati, naučiti nešto novo kao i razmijeniti iskustva, ali i dobiti odgovore na razna putnička pitanja.

SANDRA NOVAKOVIĆ - goodie bag

Pozitivni dojmovi

Pitali smo i nekoliko posjetitelja kako im je bilo na konferenciji: Posjetiteljica Lea: “Mogu poželjeti samo još takvih divno provedenih sati u prekrasnom, kvalitetnom, edukativnom, inspirirajućem društvu!”

Posjetitelj Milan: “Jedina zamjerka mi je da predavanja nisu trajala duže, odnosno onaj dio kada mi posjetitelji postavljamo pitanja, za pitanja je trebalo biti ostavljeno više vremena. Ali bilo mi je odlično da su predavanja trajala različito pa je bilo dinamično i baš niti u jednom trenutku nije postalo zamorno.”

Posjetiteljica Đurđica: “Konferencija je bila prekrasna, ne mogu vjerovati da je ovo prva konferencija s obzirom na odličnu organizaciju. Vidi se da su svi posjetitelji putnici i svi su djelovali otvorenog uma. Ova konferencija me je toliko podigla da je obrisala sav stres koji me je uhvatio ovih dana”

Predavači - dekoracija by Valemia
SANDRA NOVAKOVIĆ - dekoracija by Valemia

Konferencija će se sljedeće godine održati u veljači ili ožujku, a sve novosti pratite na službenim stranicama, ili direktno na Instagramu organizatorice Lore Pleško.

Foto: Unsplash, PR

Učitati još
Zatvori