Bademovo mlijeko poznato je još od srednjeg vijeka te se često koristilo u srednjovjekovnoj kuhinji. Razlog tomu je bila brža kvarljivost kravljeg mlijeka od bademovog jer nije bio moguć nikakav sustav hlađenja. Tragove o spravljanju i konzumiranju bademovog mlijeka nalazimo kroz ljudsku povijest po cijeloj Europi i Aziji. U Viandier knjizi recepata iz 14. stoljeća spominje se bademovo mlijeko i recept za njegovo pripravljanje.
Badem je bogat vlaknima, vitaminom E, magnezijem, selenom, kalijem, cinkom, željezom, fosforom i kalcijem. Ima znatno manje proteina od kravljeg mlijeka te je pogodno za ljude koji ne mogu probaviti mliječni šećer – laktozu. Također je dobro za sve one koji paze na prehranu te žele smanjiti dnevni unos kalorija. Naime, šalica bademovog mlijeka skoro tri puta ima manje kalorija od kravljeg. Najbolja je zamjena za životinjsko, najčešće kravlje, mlijeko za sve one koji iz bilo kojeg razloga ne žele ili ne smiju unositi proteine životinjskog porijekla u svoj organizam.
Bademo mljeko, uz ostala biljna mlijeka, danas možete naći u skoro svim većim prodavaonica hrane, supermarketima i sl. Bademovo mlijeko je boje unutrašnjosti bademove jezgre, kremaste je strukture i orašastog okusa. Može se pripremiti kod kuće, a industrijski proizvedeno može se naći u većim trgovinama i trgovinama zdravom hranom. No, često biljna mlijeka imaju različitu strukturu te okus, ovisi od proizvođača do proizvođača. Kako biste znali kakvo mlijeko pijete ili želite eksperimentirati s okusima predlažemo da sami napravite svoje bademovo mlijeko. Nije uopće teško, samo slijedite ovih nekoliko koraka recepta priprave bademovog mlijeka:
Sastojci:
1 šalica neoguljenih badema
4-5 šalica vode
1-2 žlice meda ili sirupa od agave
Priprema:
Prvo procijenite želite i rijeđe ili gušće mlijeko te kakav zaslađivač želite. Umjesto meda ili sirupa od agave možete uoptrijebiti otprilike istog volumena količinu sušenog voća – datulja, šljiva ili sl…