Promjenama u dnevnoj rutini izbjegnite siječanjski blues

Promjenama u dnevnoj rutini
izbjegnite siječanjski blues

Zimska melankolija svima je dobro poznata čim se temperature spuste ispod ništice, a sunčane dane zamijene duge prohladne noći. Nakon blagdanske groznice, proslava, zabava i uživanja u hrani i kupovanju darova, siječanjski blues gotovo je neizbježan. Prvi mjesec u novoj godini nekako je ‘spor’, grad je poluprazan jer su mnogi otputovali u snježnije krajeve, a skidanjem dekoracija ulice izgledaju tužno i tmurno. S obzirom na vremensku prognozu čini se kako je slobodno vrijeme najbolje provesti doma uz dobre filmove i knjigu. Iako se siječanjski blues uglavnom povezuje s nelagodnim i negativnim emocijama uz promjene u dnevnoj rutini perspektiva gledanja zasigurno će se promijeniti. U nastavku potražite motivaciju za ‘preživljavanje’ ovog mjeseca u dobrom raspoloženju.

Siječanjski blues: pronađite ‘trigere’

Lako je upasti u kolotečinu, a još je teže vratiti se u realnost radnog tjedna nakon blagdanskog odmora. Kako bi pobijedili siječanjski blues važno je prepoznati okidače koji utječu na raspoloženje. U posljednjih nekoliko godina mnogo se piše i priča o važnosti mentalnog zdravlja kao ključu sretnog i ispunjenog života. Kako bi tu ravnotežu i postigli, bitno je osluškivati tijelo i priznati postojanje određenih stanja i emocija. Izražavanje je jedna od temeljnih ljudskih potreba, pronađite svoj način na koji ćete to kreativno i učiniti. Moć ‘journalinga’ ili zapisivanja misli u neku vrstu dnevnika dobro je poznata. Ako se u kaosu svakodnevice ne možete koncentrirati na pojedine segmente života zapisujte ih na papir. Tako ćete lakše vizualizirati i osvijestiti problematične i potencijalno negativne ‘trigere’ koji utječu na loše raspoloženje. Bodujte svaki red na popisu ocjenom od 1 do 10, a onoj s najvećim brojem posvetite pažnju. Slaganjem prioriteta lakše ćete doći do novih ideja i rješenja.

Okrenite se prirodi

Siječanjski blues zasigurno se neće smanjiti ako u dnevnu rutinu ne uvedete drugačije navike i aktivnosti Pri tome ne mislimo na nerealistične novogodišnje odluke koje češće donose izvor stresa nego pozitivne promjene već male pomake koji će vas osvježiti i oraspoložiti. Zimski mjeseci stalno se ističu kao vrijeme stvoreno za provođenje dana u udobnosti doma. No, hladniji dani baš naprotiv, odlični su za duge šetnje i aktivnosti na otvorenom. Planinarenje, skijanje, hodanje, sanjkanje samo su neke od aktivnosti kojima se možete posvetiti vikendom i odmaknuti se od kauča i televizije. Kretanje i fizička aktivnost dokazano utječu na popravljanje raspoloženja i lučenja hormona koji utječu na emocije. Toplo se obucite i uživajte na svježem zraku, obratite pozornost na duboke udisaje koji će vas regenerirati i osvježiti.

Preskočite novogodišnje odluke

Novogodišnji ‘ultimatumi’ koje mnogi entuzijastično postavljaju za siječanj nerijetko propadnu već u prvom tjednu. Krivac tome su visoki, nedostižni ciljevi i velika očekivanja koja rezultiraju razočaranjem, a ne pozitivnom promjenom. Siječanjski blues pretvorite u mjesec usmjeren na ‘feel good’ energiju i dugotrajne preinake u životnom stilu. Uz sve nutricionističke savjete, dijete, beauty inovacije lako se izgubiti u moru informacija i slijediti trendove koji nam možda i ne odgovaraju. Iskoristite prednosti usporenog tempa prvog mjeseca u godini samo za sebe. Potrudite se usvojiti nove navike bez ‘sve ili ništa’ stava, koje će postepeno postati normalan dio životnoga stila. Pozornost usmjerite na nove i ukusne recepte u kojima ćete uživati. Dozu motivacije za nove izazove koje godina donosi potražite u promjeni frizure ili odabir novog parfema koji će mirisom u trenu popraviti melankolično raspoloženje.

Planirajte putovanje

Čak i ako se ne spremate na putovanje u bliskoj budućnosti, bacite se u maštarenje, planiranje i organizaciju avanture na koju biste se ubrzo rado uputili. Onaj dobro poznati ushit koji svi osjetimo kad se pakiramo ili razmišljamo o praznicima pozitivno će utjecati na siječanjski blues. Iako je danas gotovo nemoguće živjeti bez pametnih telefona, dobro je poznato da ih u rukama držimo i više nego je potrebno. Detoksicirajte svakodnevicu od utjecaja društvenih mreža koje su često izvor nerealne slike tuđih života. Bez obzira na dobre strane koje donose svi će se složiti da je začarani krug ljubomore, uspoređivanja i negativnih emocija na njima neizbježan. Život ‘online’ u velikim količinama uskraćuje vam mogućnost da svoj pretvorite u baš onakav kakav želite. Isplanirajte putovanje koje želite realizirati na proljeće ili u nekoj bližoj budućnosti, s veseljem ćete ga očekivati.

Foto: Instagram

 

 

Učitati još
Zatvori