Kako pobijediti zimski blues?

Kako pobijediti zimski blues?

Zimsko raspoloženje najčešće povezujemo s bezvoljnim i pomalo sjetnim. Eksterijer koji je sve mračniji potiče lučenje melatonina – hormona epifize, a melatonin pridonosi razvoju sezonske depresije. Zimska melankolija postala je posve uobičajena pojava, odnosno sve je češće prepoznajemo i uočavamo.

Iako nas mjesec dana dijeli od početka nove godine i siječnja koji se smatra najdepresivnijim mjesecom u godini, već polako ulazimo u razdoblje kada je razvidan pad raspoloženja, energije, odnosno poletnosti. Zabrinutost, anksioznost i introvertiranost, samo su neke manifestacije tzv. zimskog bluesa. Sivi tonovi ne samo ambijenta već i emocija sve su prisutniji u zraku, no s njima se mnogi pojedinci uspješno nose s obzirom na radosno okruženje kojemu svoj doprinos daju blagdani, adventske manifestacije, česti izleti, događanja i cirkuliranje ljudi. No, ono što dolazi nakon blagdana može se definirati kao zimski blues koji ne ide u prilog našoj produktivnosti i raspoloženju.

Kako se ne biste prepustili nelijepim mislima koje će vas odvesti u depresivno raspoloženje, donosimo nekoliko ideja uz koje ćete se osjećati bolje usprkos zimskom bluesu.

Počastite se ukusnim slasticama

Kada je već vrijeme hladno i “mrzovoljno”, dodajte malo ljepote u svoj život i tako si popravite raspoloženje. Počastite se aromatičnim vrućim čokoladama, kolačićima i keksima uz omiljene filmove i serije. Uredite svoj dom lampicama i mirisima koji će vas opustiti i učiniti da se osjećate bolje. Citrusni mirisi, ali i autentični zimski poput cimeta, kličića, vanilije i kakaa bit će mali nevidljivi pomagači u podizanju raspoloženja. Dodajte ih u omiljene međuobroke, zapalite mirisne svijeće u njihovim mirisnim notama, priredite tople kupke koje će zračiti vedrinom i pobijedite melankoliju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by d͙e͙b͙i͙ t͙r͙a͙u͙b͙ (@simplybeautifuleating) on

Pronađite hobi

Bilo da ste skloniji tjelesnim aktivnostima ili kreativnom stvaralaštvu, odvojite vrijeme koje ćete imati samo za sebe. Odaberite hobi koji vas čini bolje raspoloženima i ispunjenima. Ne morate mu se posvetiti svakodnevno već možete izdvojiti nekoliko sati tjedno za radnje koje vas uveseljavaju.

Provodite više vremena s prijateljima i obitelji

Iako vam se ponekad čini da je najbolje ne izlaziti i samo ležati u krevetu i ni sa kim komunicirati, ipak pružite priliku ljudima koje volite da se još više zbližite, dobro provedete i uživate u zajedničkim trenucima. Organizirajte zajedničke večere, filmske maratone i karaoke. Razgovarajte s članovima obitelji s puno više strpljivosti i uživajte u bliskosti.

Playlista za podizanje raspoloženja

Melankolično raspoloženje vapi za melankoličnom glazbom, no neće učiniti da se osjećate bolje i poletnije već će samo produbiti vašu tugaljivost. Stoga potražite plesnu playlistu uz koju ćete se bolje osjećati i koja će vas potaknuti da se pokrenete.

Pomažite drugima

Pomozite onima kojima je najpotrebnije. Osjećat ćete se bolje kada ste korisni i inspirativni. Volonirajte u udruzi za pomoć sugrađanima beskućnicima, djeci bez roditeljim ili se više angažirajte u prihvatilištu za životinje. iskra radosti koju ugledate u očima onih kojima ste pomogli i u vama će potaknuti osjećaj zadovoljstva.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Donsje Amsterdam (@donsjeamsterdam) on

Budite dobri prema sebi

Ne osuđujte se i preispitujte apsolutno sve greške koje ste ikada napravili. Budite spremni oprostiti si i pružiti si priliku za nove početke. Ne štedite na sebi i ne dozvolite kompromise koji će vas uznemiriti. Učinite sve da u zimi koja je pred vama vidite puno više šarenila nego ranije.

Foto: Instagram, Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori