Kako nastaju najbolje fotografije na putovanjima?

Putovanja su sve učestaliji način provođenja godišnjih odmora. Mnogi od nas za svojih nekoliko slobodnih dana predaha od svakodnevnih obveza biraju put koji će im otvoriti nove perspektive i upoznati ih sa zanimljivim detaljima koji nadahnjuju. Sve to kreira lijepa sjećanja i uspomene, a kako bismo se što češće i živopisnije mogli prisjećati lijepih trenutaka,  tu su fotografije uz koje su sva ta mjesta, ljudi i trenuci zauvijek zabilježeni i pretočeni u pravu umjetnost. Osim sentimentalnih razloga za kvalitetne i efektne fotografije, mnogi će odlučiti upotrijebiti objektiv kako bi svoja zapažanja i umijeće unovčili.

Koji god razlozi vas vodili, donosimo nekoliko trikova koji će vam pomoći u kreiranju divnih fotografija na koje ćete biti ponosni. Pritom nije važno imate li pri ruci DSLR fotoaprat ili pametni telefon, ključno je da na znalački i mudar način koristite svoje foto gadgete. Otvorite oči i popunite svoj album te Instagram feed fotografijama koje zaustavljaju dah.

Poigrajte se bojama i kontrastom

Posebno će vam u savršenim fotografijama bogatog kolorita pomoći one snimljene na otvorenom. Bilo da je riječ o fotografiranju pogleda na grd s terase visokih zgrada ili prostranstvo usred divlje prirode, uvijek možete naglasiti najupečatljivije detalje tako da im pojačate intenzitet boje, a oduzmete plavu boju neba kako bi se dodatno naglasio kontrast te kako bi fotogrfija bila upečatljivija. Možete naglasiti duboke tonove i blurati pozadinu ili njezine dijelove kako biste postigli dubinu. 

@mariefeandjakesnow

Savršeno svjetlo u interijerima

Kada je u pitanju fotografiranje interijera, pripazite da to učinite u doba dana kada ima puno prirodnog svjetla. Ne fotografirajte prema prozorima i nastojte obuhvatiti najljepše detalje. Pri obradi fotgrafije, naglasite ekspoziciju i kontrast kako bi krajnji učinak bio što efektniji.

Trik za oštrije fotke na iPhoneu

Za oštrije fotografije na iPhoneu pritisnite volume + gumb na iPhoneu ili pritisnite + gumb na slušalicama. Naime, iPhone kamera ima Auto exposure7Auto FOcus lock kako bi detalj koji želite naglasiti bio u fokusu, a pozadina “zablurana”. To možete postići klikom na zaslon za vrijem fotografiranja. Držite prst sve dok pametni telefon ne zaključa exposure i fokus na nekom detalju.

Uhvatite golden hour

Zalazak sunca zove se “golden hour” s razlogom. Kad uhvatite pravi trenutak savršene svjetlosti, možete biti sigurni da ste na korak do zadivljujuće fotografije. Meka svjetlost pri zalasku sunca uvijek izgleda dobro što god da je motiv vaše fotografije. Sjene tada nisu oštre i  Jednostavno sam izravnavala liniju horizonta malu količinu pomoću Instagramove uređivačke aplikacije. ”

Nemojte bježati od saturiranja

Nemojte se bojati zasićenosti boja. Pogotovo kada je u pitanju zalazak sunca, slobodno naglasite boje i pojačajte njihov intenzitet. Pojačajte crnu boju kako bi detalji izašli u prvi plan.

Kad fotografirate hranu, poslužite se ptičjom perspektivom

Fotografiranje odozgo, odnosno iz ptičje perspektive zlatno je pravilo kada je u pitanju fotografiranje hrane. Pritom je važno da imate dovoljno svjetlosti koja dopire s bočne strane. Pripremite poželjnu scenografiju jer bez pažljivo postavljenih detalja, fotografija neće biti toliko atraktivna kao što priželjkujete. Ukoliko niste uspjeli zadovoljiti sve uvjete za lijepu fotografiju, nemojte fotografirati pod svaku cijenu već pričekajte neki bolji trenutak i bolji ambijent.

Snimite spontane trenutke

Osvrnite se oko sebe i nastojte u svojoj okolinu pronaći nešto lijepo. Kada primijetite trenutak vrijedan sjećanja, zabilježite ga kamerom svog pametnog telefona. Takve fotografije pričaju priče i materijalizirane su uspomene koje će uvijek izazvati reakciju. Spontani razgovor ljudi, osmijeh ili neka posebna zanimljivost na koju naiđete, a u sebi nose toliko životnosti koja će svaku fotografiju pretvoriti u atraktivan zamrznuti trenutak.

No, najvažnije od svega je da uživate u svakom trenutku, a to će se itekako primijetiti na fotografijama.

Foto: Instagram, Unsplash

0