Kako napraviti piknik poput pravih Francuza?

Kako napraviti piknik poput
pravih Francuza?

Napokon je došlo vrijeme za piknike! Nakon dugog perioda kiše, sunce je provirilo kroz oblake i temperature su porasle dovoljno da izvučemo dekice i prostirke iz ormara te se uputimo do najbližeg parka. Zelena trava naprosto poziva da se na nju ispružimo, uživamo u dobrom društvu, malim zalogajima i svježem zraku.

Stanovnici velikih metropola na zapadu Europe, kao što su Kopenhagen, London ili Pariz ne libe se svoje parkove iskoristiti i da pojedu sendvič na travi u pauzi za ručak te da svaki slobodan trenutak iskoriste za upijanje sunčevih zraka. Kod nas izlazak na travnjake u bilo kojem trenutku dana još nije zaživio u tolikoj mjeri, ali svakako bi trebali barem vikende posvetiti piknicima.

Francuzi su u tome pravi majstori jer uz količinu zelenih površina i parkova koju imaju, redovito održavaju tradiciju piknika gdje god stignu, sa svojim omiljenim slatkim i slanim zalogajima te osvježavajućim pićima.

Njima smo se okrenuli u potrazi za formulom za savršeni piknik. Što vam sve treba da bi pripremili piknik na francuski način, čitajte u nastavku.

Košara i dekica za piknik

Piknik je gotovo pa nemoguć bez dekice ili prostirke na kojoj ćete se udobno smjestiti, a najbolje je razmišljati o podstavljenim, nepropusnim dekicama koje će podnijeti mokru zemlju ili travu ako su se oblaci tek razvedrili. Također, najpraktičnije bi bilo sve stvari za piknik smjestiti u košaru jer tako ne riskirate mrvljenje ili prolijevanje. Prave drvene piknik košare već su skoro izumrle, a nose sa sobom duh nekih prošlih vremena i zato bi bio poseban doživljaj sve ubaciti upravo u jednu takvu košaru. Postoje one namijenjene isključivo za piknik, ali u ovu svrhu možete upotrijebiti bilo koju drvenu košaru i ispuniti je delicijama.

Sir i krekeri

Kad razmišljate o Francuzima sigurno se, između ostalog, sjetite i sira. Ideje za najljepše pladnjeve sa raznim vrstama sireva uz dodatke kao što su krekeri, orašasti plodovi, sjemenke, umaci, kruščići i slično, dolaze upravo iz Francuske. Poslužite gostima svojeg piknika drvenu dasku u službi pladnja te ju ispunite selekcijom sireva, dodajte pokoji džem, umak od luka, namaz, orašaste plodove – i voće iz sljedeće točke.

Voće

Kako ne bi morali razmišljati o slatkišima, na pikniku je najveći gušt jesti svježe voće. Kako nam je došla sezona raznovrsnog voća tako možete pročešljati tržnice u potrazi za svježim jagodama, ranim trešnjama, a stiže nam i vrijeme lubenica, breskvi, nektarina, grožđa, smokvi – prava eksplozija okusa kao opozicija slanim sirevima i svemu što ste pripremili na svojem pladnju.

Umjesto vina – pivo

@1664blancfi

Uz okuse voća odlično će se slagati i novo piće na policama naših trgovina – pivo 1664 Blanc. 1664 blanc jedinstvenog je okusa prožet naglašenim voćnim notama, magličasto svijetlo žute boje okrunjene bogatom pjenom kremaste teksture. Na kušanje, osjeća se balans citrusa i korijandera koji stvara savršeni omjer slatkog i kiselog. Vrlo je blage gorčine zbog čega svaki gutljaj u ustima oblikuje ugodan kremasti osjećaj. Možete li zamisliti boljeg suputnika vašem sunčanom danu na pikniku?

Nešto slatko

Iako vam vjerojatno neće trebati uz sve navedene delicije, pogotovo ako se oboružate voćem, teško je zamisliti vrhunski piknik bez nečeg slatkog, a Francuzi su bar poznati po svojim pekarskim proizvodima od kojih rastu zazubice. Kroasani, brioši, pain au chocolat, samo su dio ideja. A tek kad pređete na macarons i praline… piknik ćete htjeti organizirati baš svaki vikend!

Foto: Unsplash, @1664blancfi


Učitati još
Zatvori