Kako isplanirati super produktivan i uspješan radni tjedan?

Kako isplanirati super produktivan i
uspješan radni tjedan?

Definicija uspješnog tjedna podrazumijeva organiziranost, strukturiranost i dobro upravljanje. Nije loše znati da uz malo organizacijskih vještina uistinu svoj tjedan možemo učiniti ispunjenim, a da se pritom ne umorimo jer ćemo u tjedni raspored uvrstiti i brigu o sebi, malo odmora i uživanje.

Kako? Važno je početi planirati jer planiranje je pola posla. Svakom danu možemo namijeniti svrhu i obojiti ga energijom koju ćemo unijeti u sve zadatke. Neka ponedjeljak bude onaj lijeni dan kada ćemo samo formulirati sve ono što nam je u mislima i tako srediti kaos u glavi. Utorak ćemo žrtvovati za one najomraženije nam zadatke koji zahtjevaju punu koncentraciju i doista vremena. U srijedu se možemo nagraditi brigom o svom tijelu. U četvrtak si dozvoliti nekoliko minuta za promišljanje. Dok petak možemo začiniti jednim opuštenim shoppingom jer to i zaslužujemo. Sve to zajedno, rezultirat će uspjehom i osmijehom.

Ponedjeljak

PONEDJELAJK

Ponedjeljak zahtjeva planiranje. Već na samom početku dana dobro je zapisati sve obveze, zadatke i planove koji su nam na umu za tjedan koji je pred nama. Prva stvar koju je dobro učiniti kada se u ponedjeljak ujutro pojavimo na poslu je otvoriti planer i upisati sve što nam padne na pamet. To uključuje i poslovne i privatne obveze. Ovakav pristup daje osjećaj kao da držimo sve pod kontrolom, a to je stvarno dobar osjećaj. Ulijeva sigurnost i samopouzdanje i jamac je da će svi zadaci biti izvršeni. A da bi tome uistinu bilo tako, sljedeća faza je detaljnije bavljenje zadacima.

Nakon što smo nabrojali sve što nas čeka u sljedećem tjednu, dobro je sve to strukturirati. Svakom zadatku dodijelimo vrijeme koje je potrebno za njegovo obavljanje. Zašto ovo djeluje? Zatrpavanje našeg mozga s previše informacija i ideja neće doprinijeti produktivnosti. Ne pomaže nam da radimo efikasnije i pametnije već samo uzrokuje stres. Zato je toliko bolje naš mozak usmjeriti na sustav koji daje bolje rezultate. Kako ono kažu? Pametan piše…

Utorak

UTORAK

Utorak je dan za obavljenje najmanje dragih nam zadataka. Sve ono što inače ne volimo, a moramo raditi, dobro je uvrstiti u raspored za utorak. Jedan od tih zadataka je organiziranje proračunskih tablica. Većina nas će odgađati sve ono što ne voli raditi za kraj tjedna. No, ukoliko se uhvatimo u koštac sa svim nemilim zadacima, tijekom ostatka tjedna ćemo biti znatno produktivniji. Sretni što smo se “riješili” groznih obveza i s dovoljno bistrom glavom za ostale izazove koji su pred nama.

Srijeda

A post shared by Sophia Chang (@sophiachang) on

Srijeda je idealan dan za posvetiti se sebi. Bez obzira koliko dug ili zahtjevan bio naš popis obveza, možemo ih odgoditi barem na pola sata. Bez imalo grižnje savjesti nakon posla srijedom si poklanjamo tjelovježbu. To će nam pomoći da podignemo raspoloženje, napunimo se energijom i s mnogo više motivacije nastavimo s obavljanjem preostalih obveza.

Četvrtak

mislećičetvrtak

Do četvrtka već plivamo u moru obveza. Od silne jurnjave i zaboravimo misliti na sebe. Zato je dobro četvrtkom odvojiti 10 do 15 minuta za razmišljanje u tišini i usporiti tempo. Ne moramo meditirati da bismo postigli balans i ravnotežu, potrebno je samo malo jasnije razmisliti o svom tjednu. Mirno i bez pritiska.

Petak

Kao što je ponedjeljak dan kada kreiramo popis svih obveza i aktivnosti za sljedeći tjedan, tako je petak dan kada planiramo svoju prehranu za sljedeći tjedan. Uz pomoć našeg popisa, nakon posla, lako i brzo možemo kupiti sve što nam je potrebno i tada počinjemo s pripremama. Za vikend možemo užiavati u eksperimentiranju s okusima i načinima pripreme ukusnih jela, a  cijeli tjedan ćemo imati zdrave obroke koji nam daju energiju. Možemo organizirati i kulinarsko vikend druženje s prijateljicama i nagraditi se sjajnom večerom koju ćemo zajedno napraviti uz prepričavanje prošlotjednih dogodovština.

tjedan_plan

Uz ovih nekoliko trikova možemo učiniti da nam tjedan uistinu bude mnogo rasterećeniji. Svaki dan odradit ćemo nekoliko obveza, a da se pritom previše ne umaramo. Ono što je još važnije, uz malo planiranja izbjeći ćemo stres i paniku. Osluškujući sebe možemo prštati od energije i biti tako zadoljne. Bilo da je riječ o digitalnoj ili old school verziji našeg planera, uz popis aktivnosti, naš tjedan će biti puno jednostavniji.

Tekst: Dijana Ljubanović

Foto: Instagram, Unsplash

Učitati još
Zatvori