Kako Francuskinje ostaju fit bez puno truda?

Kako Francuskinje ostaju fit
bez puno truda?

Nema tajne da je stil Francuskinja potpuno fascinantan i inspirativan. Način na koji se odnose prema modi, ljepoti i dizajnu gotovo je uvijek besprijekoran. Francuskim ženama je doista stalo do toga kako izgledaju, no one ne pretjeruju u dotjerivanju već izgledaju nonšlantno pa stoga i neodoljivo. Ovaj gotovo laissez-faire pristup postiže se usklađivanjem prehrane, načina života i odnosa prema samima sebi.

S obzirom na predivne okuse francuske kuhinje, gotovo je nevjerojatno kako Francuskinje uspijevaju ostati tako fit. Svi ti ukusni sirevi, kroasani, bageti, opojna vina i čokolade ne idu u prilog priči o predivnim i vitkim francuskim ženama. No, čini se da postoji tajna jer one si zasigurno ne uskraćuju sitne užitke. Postoje male razlike u životnom stilu Francuskinja u odnosu na neke druge (gurmanske) navike iz cijelog svijeta i one doista čine razliku.

Ono što Francusku čini toliko posebnom zemljom, odnosno rajem za hedoniste jesu nevjerojatno svježa jela, često izrađena od lokalnih, sezonskih namirnica pretvorenih u jela s malim porcijama. U skladu s tim, francuske žene uspijevaju ostati vitke dok istovremeno održavaju zdrav apetit i s druge strane, zdrav razum.

U nastavku pročitajte pravila kojih se pridržavaju Francuskinje i pritom uživaju u životu.

Ne uskraćuju si užitke

Nevjerojatna hrana i vino bitan su dio francuske kulture. Odlučujući se na male porcije posluživanja, oni stvarno uživaju u svakom zalogaju, tako da ne osjećaju potrebu za pretjerivanjem. Također, nastoje kuhati svaki dan jela pripremljena od svježih, lokalnih namirnica, ali si ne uskraćuju ni ukusne obroke u restoranima.

Planiraju unaprijed

Francuske djevojke su stručnjaci za prakticiranje umjerenosti. Postoji pravilo kojega se posebno pridržavaju žene koje teže postizanju savršene linije. Naime, ako si Francuskinje priušte čašu vina navečer, onda tijekom dana neće konzumirati voće niti voćne sokove.

Rano počinju s dobrim navikama

Teško bi bilo pronaći Francuskinju koja ne ističe kako joj je majka usadila osjećaj za modu, odnos prema ljepoti i wellnessu. Učeći uživati u svježim, sezonskim namirnicama, u malim obrocima i konzumiranju velikih količina vode, francuska djeca rano uspostavljaju ove promišljene prehrambene navike.

Fokusiraju se na svježe proizvode

Svježe namirnice su baza francuske kuhinje, odnosno lokalni proizvodi koji se mogu pronaći na lokalnom tržištu. To otvara prostor za izbjegavanje aditiva i hormona, odnosno uživanje u sezonskoj i zdravoj hrani. Također, u francuskoj kuhinji je naglasak na izbjegavanju prerađene hrane, a na stolovima ćete uvijek pronaći puno voća i povrća, orašastih plodova i cjelovitih žitarica. Riba je, također, vrlo zastupljena.

Piju puno vode

Najjednostavniji i najstariji trik za zdrav izgled i zdravlje je voda. Ritual koji je osnova lijepe kože, ali i općeg dobra cjelokupnog organizma. Francuskinje uz vodu dnevno popiju još i nekoliko šalica biljnog čaja. Dan započinju čašom tople vode s limunom. Također, mineralna voda je nezaobilazna tijekom dana, pogotovo uz obrok.

No, ono što je ključno u njezi i brizi o sebi jest ugađanje i oslobađenje od stresa jer je za francuske žene bilo kakav wellness ritual besmislen ako vas čini jadnim. Ljepota je nešto što će vam pružiti zadovoljstvo jer kad se osjećaš dobro, izgledaš dobro. Ne obrnuto.

Puno pješače

Ne podcjenjujte dobru šetnju – francuske žene znaju da su fizičke i mentalne zdravstvene koristi od nje obilne. Čak radije biraju šetnju od teretanu jer se u šetnji puno bolje osjećaju. To im smiruje um i donosi višestruke koristi za zdravlje i lijep izgled.

Vježba i meditacija

Ovaj koncept (oslobađanja od stresa) se također odražava u francuskom pristupu vježbanja. Butique fitness i teretane su se nedavno sve više počeli razvijati u Francuskoj, a posebno vole sofrologiju. Sofrologija je poput meditacije – obuhvaća vježbe u teretani i slušanje glasa trenera. Ovakav pristup uključuje i mentalni rad koji smanjuje stres pa se na taj način Francuskinje oslobađaju lošeg raspoloženja i izgrađuju samopouzdanje. Na primjer, ležite na podu nakon treninga, zamišljate da je vaš stres oblak – oblak koji samo lebdi i pluta dalje. Ili zamisliti plavu točku i usredotočiti se na to. Ova vrsta vježbe je vrlo popularna u Francuskoj. Raditi i dobro jesti treba oduzeti stres, a ne dodati. Stoga, uz zdravu prehranu, čašu vina, hidriranost i tjelesnu aktivnost možete posuditi ove dobre navike od Francuskinja i uživati u životu. A dobar izgled se podrazumijeva.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori