Kako dan na plaži utječe na vašu psihu

Iako je ljeto puno više od sunca, mora i plaže, vruće dane automatski vežemo uz opuštene boravke na omiljenom ručniku negdje uz šum valova. Čak i ako se te plaže uspijemo dočepati samo par dana u godini, uvijek je asociramo s bezbrižnošću. Djelomično jer su nas tako učili kroz život, a djelomično jer je odlazak na plažu najčešće pozitivno iskustvo u svakom pogledu.

Antistres metoda – jedan dan na plaži

Za većinu to znači da su na godišnjem odmoru i automatski se osjećaju otkočeno, udaljeno od drugih obaveza koje čekaju u “stvarnom životu”. I dok nam možda treba nekoliko dana da polako otpustimo stres, sunce, more i plaža uvelike u tome pomažu.

Mnogi ljudi plavu boju asociraju s osjećajem smirenosti, a istraživanja dokazuju da gledanje u more mijenja frekvenciju moždanih valova i izaziva blago meditativno stanje. Zato često ne možete odvojiti oči od beskrajnog plavetnila, miris mora smiruje, zvuk valova lagano hipnotizira i sve se to urezuje u vašu svijest. Na pješčanoj plaži osjećaj se produbljuje fizičkim doticajem s pijeskom koji već sam po sebi opušta.

Svjesno opuštanje

Boravak uz more ne mora biti dug kako bi odmah osjetili posljedice. Dovoljan je jedan dan, bijeg od buke i stresa na neku od plaža te svjesno opuštanje. Zaboravite na mobitel, nemojte pokušavati uhvatiti savršeni trenutak fotoaparatom nego ga skoncentrirano iskusite. Zatvorite oči, slušajte šum valova, duboko dišite, osjetite i osvijestite sunčeve zrake na svakom djeliću tijela. Samo pazite da sunčajući se ne izgorite.

Tijelo će upiti taj trenutak, povezati sjećanje s još jednim pozitivnim iskustvom i nastaviti pamtiti dan na plaži kao odličnu antistres metodu.

Foto: Instagram

0